Orez sau quinoa? Aceste două cereale sunt alternative excelente la pastele clasice. Dar sunt ambele la fel de bune din punct de vedere al valorii nutritive? Răspunsul la această întrebare îl primim de la un dietetician nutriționist.
Orez sau quinoa: care este mai sănătos?
Orezul și quinoa sunt alimente de bază în dulapul din bucătărie; primul este chiar cea mai consumată cereală din lume, alături de grâu, potrivit Consiliului Internațional al Cerealelor (IGC). Trebuie spus că ambele au multe de oferit. Nu conțin gluten, ceea ce le face aliați de neprețuit pentru persoanele cu boală celiacă, intoleranță sau intestine sensibile. Și sunt o alternativă excelentă la paste, campioana tuturor timpurilor a mesei rapide și gustoase. Dar în ceea ce privește valoarea nutritivă, sunt ambele egale?
Care sunt valorile nutriționale ale orezului și quinoa?
În ceea ce privește valorile nutriționale, quinoa are mai puține calorii decât orezul, cu aproximativ 170 de calorii pe porție, comparativ cu 366 pentru orez. Ea conține 2,5 g de grăsimi, în timp ce orezul conține 3,31 g. Ambele conțin aceeași cantitate de fibre, 3g pe porție. Cu toate acestea, quinoa conține 6 g de proteine, comparativ cu 7,25 g pentru orez. Conținutul de zahăr este puțin mai mare, de 2 g, față de 0 g în cazul orezului, dar compoziția sa generală o face o alegere mai nutritivă.
Dieteticianul recomandă așadar consumul regulat de quinoa. Este „un substitut excelent pentru orez dacă sunteți în căutarea unui plus de nutriție”, spune Miranda Galati pentru Real Simple. Quinoa și orezul pot fi, de asemenea, amestecate pentru a crea o masă sau o garnitură satisfăcătoare atât din punct de vedere textural, cât și nutrițional.
Fibre, proteine
Destul de multe, da. Orezul și quinoa sunt ambele alimente bogate în amidon esențiale într-o dietă echilibrată, deoarece sunt bogate în vitamine, minerale și, mai presus de toate, carbohidrați. Iar carbohidrații sunt esențiali, furnizând energia de care organismul are nevoie pe parcursul zilei pentru a funcționa; cu alte cuvinte, ei sunt combustibilul organismului.
Dar dacă ar fi să alegi între ele, quinoa ar fi pe primul loc pe podium. „Conținutul său de fibre și proteine este ușor mai mare decât cel al orezului”. Aceasta o face o cereală puțin mai sățioasă. În plus, „diferența este mică, dar quinoa are un indice glicemic mai scăzut”, continuă dieteticianul-nutriționist. Atenție însă, deoarece prea mult orez poate duce la constipație.
Cine câștigă?
Orezul alb, consumat de mai mult de jumătate din populația lumii, este încă un aliment ideal pentru menținerea sănătății și a unei funcții sănătoase a organismului. Quinoa, pe de altă parte, este mult mai bogată din punct de vedere nutrițional decât orezul alb.
Cu toate acestea, cele două alimente sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește efectele benefice pe care le pot avea asupra organismului nostru. Așa că cel mai bine este să variem plăcerile! Nu este diversificarea pe cât posibil a alimentației cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta?
Acestea fiind spuse, amatorii de cereale albe își pot crește aportul de fibre optând pentru orez brun, roșu sau negru, de exemplu. „Bulgurul și spelta sunt, de asemenea, alternative excelente, deoarece sunt foarte bogate în fibre”, adaugă Hanna Bensemhoun.
În concluzie, indiferent de cerealele pe care le alegeți, cel mai important lucru este să le combinați corect în meniurile zilnice pentru a profita de beneficiile lor. Farfuria ideală? Un sfert proteine, un sfert alimente cu amidon și jumătate legume.