Mici ritualuri sau obiceiuri proaste devenite automate, există multe acțiuni de rutină care ne epuizează fără ca noi să fim conștienți de asta.
Zece minute petrecute verificându-ți fluxul de știri. Încă o ceașcă de cafea pentru a te opri din căscat. Și acel e-mail la care răspunzi pe pernă înainte să adormi. Toate sunt acțiuni aparent banale și inofensive, obiceiuri proaste de care u ne dăm seama, dar suma totală ne consumă treptat nivelul zilnic de energie. Să aruncăm o privire mai atentă la aceste obiceiuri pe care ar trebui să le reducem – sau chiar să le interzicem cu totul – pentru a ne reîncărca bateriile.
Nu îți faci timp să respiri, unul din cele mai frecvente obiceiuri proaste
Uitarea unui obicei automat care ne ține în viață pare imposibilă. Dar nu este. În anumite situații, în special cele stresante, organismul declanșează o respirație superficială, trăgând aer doar din piept, mai degrabă decât din plămâni. Această respirație minimă reduce cantitatea de oxigen absorbită de organism, ducând la sentimente de oboseală și anxietate. Există, de asemenea, ceea ce se numește apneea de ecran, un fenomen care constă în blocarea inconștientă a respirației în fața unui computer sau a unui smartphone, ceea ce duce la o epuizare mult mai rapidă.
Scrolarea până la supradoză
Să arunci o privire pe rețele în timpul unei pauze de cinci minute, doar pentru a te uita din nou în sus două ore mai târziu și a nu înțelege ce s-a întâmplat. Cu toții am mai experimentat acest fenomen. Dar, departe de a odihni mintea, acest consum pasiv de net alimentează sentimentul de plictiseală și obosește creierul, care, în același timp, este suprastimulat de un flux nesfârșit de imagini și videoclipuri. Acest principiu este cu atât mai nociv seara, cu cât lumina albastră produsă de ecrane împiedică producerea de melatonină, hormonul somnului, și, prin urmare, perturbă noaptea care urmează.
Gândești mereu înainte
Anticiparea, planificarea și organizarea îți dau adesea iluzia de a fi scutit de multe griji viitoare. Dar o rutină zilnică meticuloasă nu lasă loc pentru spontaneitate sau pentru bucuria surprizei. Iar dacă lucrurile nu merg exact conform planului, nivelul de stres crește. În mod similar, a te proiecta constant în toate conjucturile viitorului apropiat sau îndepărtat te determină să prevezi o mie de scenarii care s-ar putea să nu se întâmple niciodată.
Lași negativismul să te contamineze
Să o asculți pe mama ta plângându-se la nesfârșit de grijile vecinului ei, să ai de-a face cu acel coleg care are întotdeauna ceva nefericit de spus sau cu acea prietenă care îți povestește toată săptămâna ei de lucru după un vag salut… Este greu să nu te lași prins în vârtejul emoțiilor altora, mai ales atunci când nu ești pregătit pentru asta. Dar, chiar dacă nu ne dăm seama la momentul respectiv, astfel de discuții ne consumă foarte mult energia și ne lasă adesea secătuiți. Protejează-te de vampirii emoționali, este un lucru, prin urmare, esențial.
Ești multi-tasking
Oprirea citirii unui fișier în curs pentru a scana rapid un e-mail sau a răspunde la un apel. Deschiderea a douăzeci de file în același timp pe computer, trecând mecanic de la una la alta. Să uiți unde te afli după ce ai fost deranjat de o alertă pe smartphone. Aceste practici sunt atât de obișnuite încât au devenit banale. Dar aceste întreruperi intempestive, oricât de scurte ar fi ele, perturbă concentrarea. Mai mult, cresc tensiunea, ducând în urma lor la o oboseală profundă.
O dietă dezechilibrată
Alimentele procesate și băuturile zaharoase sau energizante fac ca nivelul zahărului din sânge să crească vertiginos. Iar după acest vârf, coborârea este dură, lăsând în urmă un sentiment de epuizare. În același timp, faptul că nu bei suficientă apă împiedică organismul să producă suficientă energie. Chiar dacă deshidratarea este ușoară. Studiile au arătat că o deshidratare de doar 1% poate afecta funcțiile cognitive și concentrarea.