Obiceiuri alimentare bune care te ajută să dormi mai bine

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli 7 obiceiuri alimentare care te ajută să dormi mai bine? Insomnie, anxietate nocturnă… Înainte de a lua în considerare medicamentele și somniferele, cel mai bine ar fi să îți schimbi mai întâi obiceiurile alimentare.

Studiile sunt unanime. Nopțile noastre nu sunt la fel de bune ca zilele noastre. Potrivit unui studiu recent, pentru prima dată am coborât sub pragul de 7 ore! Și aproape 8 din 10 persoane se trezesc în fiecare noapte și au nevoie de 39 de minute pentru a se întoarce la somn.  Acest lucru crește riscul de a dezvolta obezitate, hipertensiune, diabet de tip 2 sau chiar boli de inimă… Înainte de a da vina pe zgomot, stres, ecrane… să dăm un impuls alimentelor bogate în substanțe favorabile unui somn bun.

O masă ușoară pentru a facilita digestia – unul din primele obiceiuri alimentare de adoptat

Este greu să adormi când stomacul tău se agită! Cel mai bine este să iei cina cu 3 ore înainte de a te băga în pat. Evită alimentele prea grase, cum ar fi mezelurile, alimentele prăjite și mâncărurile gata preparate (care sunt greu de digerat) și prea sărate (care îți provoacă sete) și evită condimentele (care îți cresc temperatura corpului). Nu alcoolul! Acesta acționează ca un prieten fals, făcând să adormi mai ușor, dar oferindu-ți un somn prost și trezindu-te mai des. Și ferește-te de tutun, care acționează ca un stimulent.

Obiceiuri alimentere care te ajută să dormi – mănâncă paste la cină

Dar nu carbonara! Alimentele bogate în amidon sunt ideale seara, deoarece sunt o sursă de carbohidrați lenți care ajută la secreția de serotonină, esențială pentru producerea melatoninei, hormonul care ne reglează ciclul somn/veghe. În plus, te umplu fără să te împovăreze, astfel încât nu te simți flămând la ora 23:00, oferindu-ți energie până la micul dejun. În locul proteinelor animale (carne, pește), care stimulează starea de veghe, preferă proteinele vegetale, leguminoasele și cerealele integrale. Și multe legume.

Fără cafea sau ceai după-amiază

Nopțile noastre sunt pregătite încă din timpul zilei! Cu 5 ore înainte de culcare, cel mai bine este să interzici cofeina (mai ales dacă ești deosebit de sensibil la ea), care neutralizează adenozina, o moleculă care te ajută să adormi. Așa că uită de cafea, ceai, cola și chiar ciocolată caldă. Ai poftă de o cafea? Cel mai bine ar fi să consumi espresso (da, așa este), care are mai puțină cofeină decât sucul de la cafetiera cu filtru, deoarece conținutul de cofeină este corelat cu timpul de contact cu apa.

Obiceiuri alimentare care te ajută să dormi – permite-ți un mic desert seara

Un pătrat de ciocolată, o budincă ușoară de ciocolată cu lapte semidegresat… la cină, mâncatul a ceva care îți place te ajută să produci endorfine (hormonii relaxanți ai stării de bine) și să secreți insulină, al cărei efect calmant facilitează adormirea. Desigur, nu poți înghiți o tabletă întreagă în fața televizorului!

Încearcă sucul de cireșe Morello

Te-ai săturat de un pahar de lapte sau de un ceai de plante? În cadrul unui studiu american, Insomniacii care au băut un pahar de suc de cireșe dimineața și seara timp de două săptămâni au dormit cu 1 oră și 20 de minute mai mult pe noapte! Cireșele Montmorency Morello, o sursă naturală de melatonină, ies pe primul loc. Mai mult, compușii săi flavonoizi antioxidanți împiedică și descompunerea triptofanului, precursorul prețios al serotoninei, care ne ajută să dormim.

Folosește fitoterapia

Atunci când sunt combinate, valeriana și hameiul acționează ca niște somnifere naturale. Potrivit unui studiu, acest duo reduce timpul necesar pentru a adormi în același mod ca medicamentele specializate.

Pregătește o cină pe măsură

Dacă vrei să dormi bine, nu sări peste cină, ci pregătește-o cu înțelepciune, în funcție de nevoile tale.