O cură detox de toamnă pentru a revitaliza organismul

Photo of author

By Ramona Fustos

Fiecare schimbare de sezon are nevoie de cura sa! O cură detox de toamnă va facilita activitatea principalelor sisteme de eliminare ale organismului: ficat, rinichi, intestine, plămâni… Vei elimina un maximum de toxine și, cu blândețe, vei curăța corpul… din interior!

O cură detox de toamnă pentru a revitaliza organismul



Copiii se întorc la școală, iar noi, la muncă. După un început de an neobișnuit și vacanțe de vară deosebite, suntem „în ritm”.

În fața noastră, lunile sunt pline de activități, dar și de neliniște. În plus față de viruși, va trebui (mai mult ca niciodată) să ne întreținem sistemul imunitar pentru a face față numeroaselor microbi care profită de toamnă și iarnă pentru a prolifera.

Natura, încă o dată, ne oferă soluții simple și eficiente pentru a ne pregăti pentru prelungirea nopților și scurtarea zilelor, pentru scăderea temperaturilor și creșterea umidității ambientale, pentru hrana mai hrănitoare a sezonului rece… Prima dintre toate este cura detox de toamnă.

La ce folosește această cură? Pentru a facilita activitatea principalelor sisteme de eliminare ale corpului (ficat, rinichi, intestine, plămâni) pentru a elimina un maximum de toxine și a îmbunătăți global alimentația celulelor. Un corp mai bine „curățat” și celule mai bine hrănite,

Să facem deci cunoștință cu „prietenii de toamnă”, cei care te vor însoți în săptămânile ce vor urma.

Praz și anghinare, vedetele curei tale detox de toamnă

În materie de detoxifiere, totul începe în farfurie. Toamna ne oferă numeroase legume dintre care două vor fi asociații tăi de moment.

Anghinarea: un mare aliat al ficatului. Înglobează mai multe virtuți complementare. Ea drenează ficatul și îl curăță de deșeurile sale. Crește producția și evacuarea bilei. Conține, de asemenea, mult potasiu (385 mg la 100 g), ceea ce o face ușor diuretică. Furnizează fibre care îmbunătățesc tranzitul intestinal în mod delicat. Are astfel un rol global de drenare asupra organismului.

Prazul: pentru a-ți curăța intestinele. Principalul său interes într-o cură detox de toamnă constă în fibrele sale lungi de celuloză care rămân ferme chiar și după gătire. Ele traversează tubul digestiv și ajung aproape intacte în intestin, unde acționează ca un perie: îl curăță și adună o mare parte din deșeurile lipite de pereții săi.

Dincolo de acest efect mecanic, prazul conține pectină care echilibrează tranzitul. Este, de asemenea, ușor diuretic, datorită conținutului său de potasiu și prezenței unui zahăr destul de rar, fructozanul, care stimulează eliminarea renală.

Struguri și prune uscate, fructele de top ale toamnei. În perioada de detoxifiere, legumele sunt bune. Fructele sunt bune și ele, cu condiția să le alegi cu înțelepciune.

Strugurii: vedetele detoxului de sezon. Aceștia cumulează acțiuni benefice. În primul rând, drenează celulele renale și crește volumul urinei. O calitate majoră atunci când dorim să ne debarasăm de toxine, deoarece majoritatea acestora sunt eliminate pe cale renală. Strugurii acționează și la nivel intestinal datorită fibrelor lor fine. Furnizează o cantitate bună de antioxidanți.

Pruna uscată: prietena tranzitului. Toată lumea cunoaște efectul laxativ al prunelor uscate. Aceasta se explică prin fibrele pe care le conține (în principal celuloză și pectină), dar și prin prezența sorbitolului. Este o substanță din familia zaharurilor, care acționează asupra vezicii biliare și asupra tranzitului intestinal. În cele din urmă, prunele conțin un compus laxativ direct aparținând familiei indolilor. Totul produce un efect rapid asupra tranzitului, fără a irita pereții intestinali. De ce să accelereze eliminarea intestinală cu blândețe în timpul curei tale detox de toamnă.