Nu păstra alimentele în frigider mai mult de trezi zile – sfaturile unui virusolog pentru a evita toxiinfecțiile alimentare

Photo of author

By Ramona Fustos

Cât timp păstrezi un aliment în frigider? Este o idee bună să mănânci pizza din ziua precedentă, păstrată la frigider în cutie? Un virusolog ne răspunde la aceste întrebări.

Consumul de alimente prost congelate poate avea consecințe grave sau chiar fatale. Acest lucru a fost evidențiat de recentele cazuri dramatice de botulism din mai multe țări, unde victimele au fost spitalizate după ce au consumat conserve de pesto de casă sterilizate necorespunzător. Océane Sorel, virusolog specializat în boli infecțioase, își împărtășește recomandările pe contul său de Instagram @thefrenchvirologist. Unul dintre ultimele sale videoclipuri, publicat miercuri, 18 septembrie, dezvăluie câteva reguli esențiale de igienă atunci când vine vorba de resturi.

Resturile de masă să se păstreze la rece, chiar și după gătire

Cu toții am uitat resturile de la o masă fierbinte sub capacul unei cratițe, lăsându-le să se răcească peste noapte pe blatul din bucătărie sau în cuptor. Mare greșeală. „Puneți resturile în frigider în termen de 2 ore de la gătit”, spune doctorul în virusologie în postarea sa de pe Instagram. De fapt, după cum subliniază specialistul în cartea sa Virus, bactéries, microbes, tout savoir pour y échapper (Virusuri, bacterii, microbi, tot ce trebuie știut pentru a scăpa) (Ed. Marabout, octombrie 2023), „bacteriile încep să prolifereze foarte repede de îndată ce temperatura scade și există riscul de toxiinfecție alimentară”, scrie ea. Și conchide: „Cu cât le acordăm mai puțin timp, cu atât riscul este mai mic”.

De remarcat este faptul că toxiinfecțiile alimentare nu sunt legate numai de produsele de origine animală. În cartea sa, virusologul citează exemplul orezului fiert, considerat inofensiv chiar și atunci când este scos din frigider. Acesta conține spori de Bacillus cereus. Aceasta este o bacterie care poate provoca toxiinfecții alimentare în anumite condiții. „Sporii care nu sunt distruși prin gătire pot germina de îndată ce alimentele se răcesc. Și chiar dacă gătiți din nou orezul”, avertizează ea.

Atenție la ambalaj și la timpul de răcire

Dacă te grăbești și vrei să pui rapid la frigider acele resturi calde, fără a risca un șoc termic, există un sfat. „Pentru a răci mai repede un fel de mâncare, împarte-l între mai multe recipiente. Asta în loc să-l lași în oală. Se va răci mai repede și mai uniform”. Cel puțin asta spune Dr. Océane Sorel în Virus, bactéries, microbes, tout savoir pour y échapper.

De asemenea, resturile trebuie depozitate cu grijă. Pentru a evita contaminarea, virusologul sugerează în postarea sa de pe Instagram ca acestea să fie bine acoperite, „pentru a evita contaminarea lor cu microorganismele care ar putea fi prezente în frigider sau pe alte alimente prin contaminare încrucișată”. 

În cele din urmă, pentru cei care iubesc gătitul pe loturi – acele persoane care gătesc pentru întreaga săptămână într-o duminică – Dr. Océane Sorel recomandă să nu păstrezi în frigider un fel de mâncare care a fost deja gătit pentru mai mult de trei zile. „Dacă gătești pentru mai mult de trei zile, pune vasele pentru weekend în congelator”, sugerează ea.