Nordis, un scandal de proporții în îndustria imobiliară

Photo of author

By Alexandru Stancu

nordis

Procurorii DIICOT au reținut 11 persoane în cadrul anchetei privind gruparea Nordis, printre care se numără Laura Vicol, fostă șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, și mai mulți directori ai companiei.

Aceștia sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și înșelăciune, fiind suspectați că au orchestrat o schemă prin care au obținut ilegal sute de milioane de euro.

Ancheta a implicat peste 60 de percheziții desfășurate în București, mai multe județe din țară și Monaco. La finalul audierilor maraton, procurorii au decis reținerea a 11 persoane și plasarea altor două sub control judiciar. Printre reținuți se numără și Gheorghe Poștoacă, acționar la Nordis, Florin Poștoacă, director de vânzări, și Sanda Răileanu, director economic.

Conform procurorilor, schema infracțională era bine structurată, având trei paliere ierarhice. Liderii grupării, în frunte cu Vladimir Ciorbă, atrăgeau fonduri prin promisiuni imobiliare false, susținute de un al doilea nivel format din persoane apropiate, iar la baza schemei se aflau notari și avocați care ajutau la întocmirea documentației pentru vânzările frauduloase.

Investigația DIICOT a scos la iveală faptul că gruparea a încasat peste 195 de milioane de euro de la clienți care au plătit avansuri pentru apartamente pe care nu le-au primit niciodată. Acești bani au fost delapidați rapid prin transferuri între firme afiliate și persoane fizice, folosindu-se documente fictive pentru a justifica tranzacțiile. În total, aproximativ 346 de milioane de lei și 2,4 milioane de euro au fost cheltuiți pe salarii, achiziții de lux și alte cheltuieli.

„Mecanismul infracţional consta în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare, sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor în urma executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (T.V.A.), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat, ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat”, transmit DIICOT și Poliția Română.

Nordis ar fi vândut aceleași apartamente mai multor persoane, iar cumpărătorii erau forțați să accepte condiții suplimentare abuzive pentru a putea intra în posesia locuințelor. Printre tacticile utilizate de grupare se numără și blocarea accesului clienților pe șantiere, modificarea structurii clădirilor pentru a îngreuna identificarea imobilelor și impunerea unor restricții contractuale care descurajau procesele în instanță.

Dezvăluirile Recorder din 2024 au scos la lumină amploarea escrocheriei, demonstrând că Nordis a încasat avansuri imense de la cumpărători care nu au mai intrat în posesia apartamentelor promise. Procurorii au confiscat sute de dispozitive electronice, telefoane, bani și bunuri de lux, iar dosarul a fost înaintat Curții de Apel București, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților.

Această anchetă ar putea reprezenta unul dintre cele mai mari scandaluri imobiliare din România, cu implicații majore asupra pieței și încrederii în dezvoltatorii imobiliari.

VEZI ȘI – Eroii trădați ai României: De la daci până în prezent