Mugicha și sobacha: care sunt beneficiile acestor infuzii din cereale?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai auzit de mugicha și sobacha? Originare din Japonia, aceste ceaiuri din orz și hrișcă își fac astăzi apariția în ceștile noastre. Pentru plăcerea și sănătatea noastră.

Mugicha și sobacha: care sunt beneficiile acestor infuzii din cereale?

Se observă un entuziasm pentru băuturile calde din ce în cem ai accentuat și mai mult de generalizarea muncii de acasă. Însă consumatorii nu se mai mulțumesc cu clasicul ceai de tei și mentă și caută produse mai gustoase.

În ceea ce privește cafeaua, unele persoane preferă să o evite după ora 15, pentru a nu avea probleme cu somnul seara. În acest context, comercializarea mugicha („ceai de orz” în japoneză) și sobacha („ceai de hrișcă”) se dezvoltă tot mai mult.

Este vorba de cereale care se infuzează în apă și care pot fi consumate la orice oră, deoarece nu conțin cofeină. Deoarece au fost prăjite, semințele utilizate dezvoltă note de alune prăjite care pot seduce atât consumatorii de ceai, cât și iubitorii de cafea.

Pentru a te încălzi

Cu aroma sa interesantă și culoarea sa aurie, ceaiul din cereale este băutura perfectă pentru a te simți bine. În plus, are avantajul de a fi sănătos. În timpul infuziei, cerealele eliberează substanțe active botanice benefice în caz de oboseală. Mugicha și sobacha conțin antioxidanți, vitamine (în special B și E) și numeroase minerale (fosfor, fier, calciu, zinc, seleniu…).

Astfel că, mugicha este perfectă în timpul iernii sau pentru a nu suferi de frigul excesiv al aerului condiționat. Cercetătorii japonezi au demonstrat științific că încălzește. Acest efect se datorează conținutului său de ciclo(D-Phe-L-Pro), o moleculă care împiedică scăderea fluxului sanguin cutanat și, prin urmare, crește temperatura pielii în medii reci.

Aliați ai inimii

Cercetările privind infuziile de cereale sunt recente și încă nu am terminat de descoperit proprietățile lor. Mai multe studii privind „ceaiul de orz” (publicate în 2018 în Journal of Agricultural and Food Chemistry și în 2023 în Journal of the Pharmaceutical Society of Japan) sugerează că acesta îmbunătățește circulația sanguină și ajută chiar la prevenirea bolilor cardiovasculare și a trombozelor.

În ceea ce privește sobacha, cercetătorii au rezumat proprietățile sale în revista științifică Molecules în 2023: această ceai din hrișcă îmbunătățește sănătatea cardiacă, reduce riscul de cancer și favorizează pierderea în greutate. Fibrele solubile conținute în semințe ar contribui la normalizarea glicemiei, insulinei și colesterolului.

Versiunea europeană

Deși aceste ceaiuri din cereale provin din Asia, mai multe case de ceai  le-au adoptat și le-au reinterpretat în stilul lor. Astfel, pe lângă mugicha și sobacha, care conțin doar orz și hrișcă, sunt propuse amestecuri care adaugă ovăz, petale de porumb și orez expandat.

Gastronomia țărilor din Europa invită la combinarea ingredientelor ca într-un parfum! Consumând ceaiuri din cereale produse aici, facem și un gest ecologic. Spre deosebire de ceaiul și cafeaua, care vin de departe, orzul și hrișca unor mărci sunt cultivate pe teritoriul european.

Mod de utilizare

Prepararea ceaiurilor din cereale este foarte simplă: pune o linguriță de semințe într-o cană cu apă fierbinte și așteaptă. Pentru mugicha, se recomandă să lași la infuzat două minute pentru un rezultat ușor și cinci minute pentru o băutură mai puternică, asemănătoare cu caffè d’orzo italian, în care  Ozul nu este întreg, ci măcinat.

Pentru sobacha, așteaptă zece până la cincisprezece minute înainte de a scoate boabele. Se poate prepara și o infuzie rece, pentru un efect mai răcoritor. În acest caz, înmoaie o lingură de semințe timp de aproximativ treizeci de minute într-o carafă de 1 litru de apă la temperatura camerei, filtrează, apoi pune la frigider sau adaugă cuburi de gheață. Pentru a face băuturile mai gustoase, le poți îndulci cu miere. Poți adăuga lapte (animal sau vegetal) pentru a crea latte originale.