Modalități simple de a-ți învinge dependența de zahăr

Photo of author

By Ramona Fustos

Mănânci zahăr tot timpul? Vrei să cunoști câteva modalități simple de a-ți învinge dependența de zahăr? Desertul este partea ta preferată a mesei? Mai mult, dacă ai avea o singură masă, ai opta pentru micul dejun pentru că ești cu siguranță o adevărată împătimită a dulciurilor?

Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin una dintre aceste întrebări și vrei să renunți la acest obicei prost, atunci aceste sfaturi te vor ajuta să reiei controlul asupra alegerilor tale nutriționale.

Aceste mici schimbări vor avea un impact uriaș asupra sănătății tale și te vor face în curând să te simți plin de energie și vitalitate.

Citește mai departe pentru a descoperi câteva modalități eficiente de a-ți combate dependența de zahăr chiar acum!

Mănâncă proteine la micul dejun

Fă-ți plinul de energie la prima oră a dimineții. Dar în modul corect, mâncând proteine dimineața. Acest lucru te va ajuta să te simți bine toată ziua, fără să îți fie foame.

Dependența de zahăr – Notează ce mănânci

Trebuie să fii conștient de cantitatea de zahăr pe care o consumi. Așa că interesează-te exact ce mănânci și când îți este cel mai des poftă de el.

Acest lucru te va ajuta  să determini cel mai bun mod de a renunța la acest obicei. De exemplu, dacă îți este mereu foame în jurul orei 11:00 și te duci mereu după batoanele de cereale cu ciocolată pe care le ții în sertarul de la birou, gândește-te bine înainte! Ia un mă. Dă pachetul de batoane de ciocolată unui coleg sau partenerului tău, astfel încât să nu fii tentat să le mănânci.

Odată ce ai găsit o soluție eficientă, obișnuiește-te să notezi cum te simți după ce mănânci anumite alimente.

Acest lucru îți va permite să elimini din dietă alimentele care îți sunt greu de digerat sau care nu sunt chiar atât de sănătoase.

Dependența de zahăr – Ia gustări dulci mai inteligente

Începe să faci alegeri alimentare mai bune, Optează pentru deserturi mai sănătoase sau fructe proaspete pentru a satisface pofta de zahăr. Apelează la gustări echilibrate sub 200 de calorii, de exemplu. Palatul tău se va adapta și foarte repede totul ți se va părea prea dulce, vei vedea!

Spune adio băuturilor răcoritoare

Evită băuturile răcoritoare, chiar și cele dietetice. Dacă sucul carbogazos este unul dintre obiceiurile tale proaste, este timpul să spui adio.

Începe prin a înlocui paharul tău obișnuit de suc cu un pahar de suc proaspăt de fructe sau ceai cu gheață neîndulcit, urmat de apă.

Dependența de zahăr – Învață să detectezi zaharurile ascunse

Zahărul este prezent în alimente sub denumiri pe care poți învăța să le recunoști, cum ar fi zaharoză, dextroză etc.

Cu cât știi mai multe, cu atât vei fi mai capabil să identifici mai bine zahărul atunci când apare în mâncarea ta!

Redu treptat cantitatea de zahăr pe care o consumi

Oprirea completă a consumului de zahăr de la o zi la alta poate fi periculoasă și poate trimite un mesaj destabilizator organismului tău, mai ales dacă ești cu adevărat dependent de zahăr.

S-ar putea chiar să te trezești că ai și mai multă poftă de zahăr. În schimb, încep să reduci treptat cantitatea de zahăr pe care o consumi și optează pentru alimente dulci în mod natural și deserturi mai sănătoase ori de câte ori este posibil.

Optează pentru alimente integrale bogate în amidon

Înlocuiește carbohidrații rafinați cu carbohidrați complecși. Carbohidrații rafinați acționează ca zahărul asupra corpului tău și adesea conțin și zaharuri ascunse.Așa că optează pentru orez brun, quinoa sau hrișcă.