Moartea lui Ozzy Osbourne: Cum Black Sabbath a inventat codurile heavy metalului

Photo of author

By Ramona Fustos

Ozzy Osbourne, liderul formației Black Sabbath, decedat marți, a definit caracteristicile genului heavy metal.

„Prințul întunericului” a ajuns pe malurile Styxului. Britanicul Ozzy Osbourne, legendă a heavy metalului și lider al trupei Black Sabbath, a murit la vârsta de 76 de ani în urma bolii Parkinson, a anunțat marți familia sa într-un comunicat.

Cum Black Sabbath a inventat codurile heavy metalului

„Oricând, heavy metalul ar putea fi subtitrat „muzică derivată din Black Sabbath” ”, a declarat bateristul trupei Metallica, Lars Ulrich, cu ocazia introducerii trupei Black Sabbath în Rock & Roll Hall of Fame în 2006. „De la primele note ale Black Sabbath până la ultimele acorduri ale Paranoid, Ozzy a schimbat muzica pentru totdeauna”, a declarat platforma de streaming Spotify pe X.

Un sunet puternic și implacabil

Formată în 1968 la Birmingham, trupa Black Sabbath s-a remarcat prin sunetul său puternic și implacabil. Sunet care avea să definească un nou stil de rock: heavy metal. Sunete sumbre, riffuri de chitară grele, teme oculte sau introspective. Primul lor album, Black Sabbath (1970), și următorul, Paranoid (1970), au introdus caracteristicile fundamentale ale genului, rupând cu blues rock-ul și rock-ul psihedelic al anilor șaizeci.

Performanțele scenice și vocale ale lui Ozzy Osbourne erau piatra de temelie a modului de operare al trupei. Chitaristul Queen, Brian May, l-a descris odată pe Ozzy Osbourne ca fiind „un cântăreț zvelt care gemea într-un mod care îi disperă pe părinții copiilor”. Și exact asta căutau copiii în muzica lor. Cum a inventat Black Sabbath codurile heavy metalului?

Au pus bazele heavy metalului

Într-o zi din 1969, patru muzicieni din Birmingham, un oraș industrial și devastat din Anglia post-victoriană, au pus bazele heavy metalului. Îmbrăcați cu toții în negru, cei patru membri ai trupei Black Sabbath (inițial, Anthony „Tony ” Iommi la chitară, John Michael „Ozzy” Osbourne la voce, Terence „Geezer” Butler la bas și William „Bill” Ward la tobe) au creat un sunet nou, greu și percutant. „Se numea heavy rock”, își amintește Tony Iommi la BBC. Termenul heavy metal mi-a fost sugerat de un jurnalist la întoarcerea mea din America (în anii 1970).” Un gen adesea ridiculizat de criticii muzicali. „La început, nu ne plăcea să fim etichetați ca heavy metal”, recunoaște Geezer Butler. „Dar tuturor le place să te clasifice în categorii specifice, așa că ne-am obișnuit.”

În timpul unei repetiții, Geezer Butler le povestește colegilor săi un coșmar în care simțise o prezență sinistră lângă el. Această poveste îl inspiră pe Ozzy Osbourne să compună piesa „What is this that stands before me?”. Piesă pe care decide să o cânte într-un mod înfricoșător. Piesa este redenumită „Black Sabbath”, o aluzie la un film de groază italian din 1963 intitulat „I Tre Volti della Paura” (în engleză „Black Sabbath”), regizat de Mario Bava. Film pe care basistul îl văzuse într-un cinematograf din cartierul Birmingham. „Voiam să creăm o atmosferă similară cu cea din filmele de groază: să încercăm să creăm tensiune în muzică”, explică Tony Iommi. Încercând să reflecte această nouă direcție muzicală, trupa, care până atunci se numea Earth, decide să-și schimbe numele în Black Sabbath.

Precursorii heavy metalului

Alături de Deep Purple și Led Zeppelin, Black Sabbath face parte dintre precursorii heavy metalului. Dar grupului lui Ozzy Osbourne i se atribuie riffurile distinctive ale sunetului său la începuturi: power chords și o acordare mai gravă (în special în do diez). Un stil particular de a cânta la chitară datorat unui teribil accident care i s-a întâmplat lui Tony Iommi, pe atunci în vârstă de 17 ani, într-o oțelărie din Aston, Birmingham. În timp ce se pregătea să taie o bucată de metal, ghilotina i-a căzut pe mâna dreaptă, tăindu-i vârful degetului mijlociu și inelar de la mâna dreaptă. „Mi s-a spus: «Nu vei mai cânta niciodată»”, povestește chitaristul.

Tânărul nu se poate resemna și își confecționează o proteză improvizată… „M-a ajutat să cânt într-un stil diferit, pentru că nu puteam cânta în mod convențional – nu puteam cânta acordurile corecte așa cum o făceam înainte de accident, așa că a trebuit să găsesc o altă modalitate de a produce un sunet mai puternic”, explică el. Riffurile sale au creat o textură sonoră grea și amenințătoare, care a devenit o semnătură a heavy metalului. Basul lui Geezer Butler și bateria lui Bill Ward aduceau un ritm puternic, în timp ce vocea expresivă a lui Ozzy Osbourne adăuga dimensiunea dramatică.

Ozzy Osbourne se remarcă prin vocea sa nazală

Pe scenă, Ozzy Osbourne se remarcă prin vocea sa nazală, plângăcioasă și expresivă, adesea descrisă ca fiind bântuită și melancolică. Acest timbru unic conferă o intensitate emoțională interpretărilor sale, perfect adaptată temelor sumbre ale Black Sabbath. Vocea sa transmite o vulnerabilitate care contrastează cu greutatea riffurilor. Cântărețul și-a testat limitele vocale pe al treilea album al trupei, Master of Reality (1971), urlând pe Lord of This World, fredonând pe Solitude și exultând pe oda dedicată marijuanei Sweet Leaf și avertismentul nuclear Children of the Grave.

În 1972, Black Sabbath se mută la Los Angeles pentru a înregistra Vol. 4. Dar se afundă în cocaină. O dependență evocată în Snowblind. Dacă Ozzy Osbourne urlă în continuare pe albumul Sabbath Bloody Sabbath (1973), trupa afișează o nouă sofisticare odată cu introducerea sintetizatorului în Who Are You. Trupa colaborează în special cu clăparul de la Yes, Rick Wakeman. „Petreceam puțin mai mult timp decât înainte în studio. Așa că am început să experimentăm puțin mai mult. Fără un producător extern, aveam o idee mai clară despre cum voiam să sunăm”, explică Geezer Butler. Black Sabbath nu mai cântă rock heavy și primitiv.

Trupa găsește un nou suflu pe Sabotage în 1975, Ozzy Osbourne strigând trădare pe The Writ și durerea sa existențială pe Symptom of the Universe. Totuși, necazurile nu sunt departe. Cântărețul părăsește trupa în 1978. Dependența sa de droguri și alcool a devenit incontrolabilă, până la punctul în care este internat. „Să mă concedieze pentru că eram drogat era o ipocrizie”, a scris Osbourne în I Am Ozzy. „Toți eram drogați. Dacă tu ești drogat și eu sunt drogat, și tu îmi spui că sunt concediat pentru că sunt drogat, cum este posibil? Pentru că sunt puțin mai drogat decât tine?”

Festivalul de muzică Ozzfest

Ozzy Osbourne și soția și managerul său, Sharon Osbourne, au jucat un rol important în revitalizarea genului în anii 1990, lansând festivalul de muzică Ozzfest. Heavy metalul era atunci în declin, în fața ascensiunii grunge-ului și a rockului alternativ. Această scenă a dat vizibilitate întregii diversități de subgenuri, de la nu metal la metalcore, trecând prin death metal, și a servit ca punte între trupele consacrate și cele emergente.

Pe 5 iulie 2025, Ozzy Osbourne susține ultimul său concert la Villa Park din Birmingham, alături de membrii Black Sabbath. Dar și în solo, pentru un eveniment caritabil intitulat „Back to the Beginning”. „Am făcut turnee peste tot în lume, dar nu există niciun loc ca Birmingham”, explica Geezer Butler în 2017 pentru BBC. „Este singurul loc în care sunt emoționat înainte de a urca pe scenă. Înseamnă foarte mult pentru mine. Acolo se află inima noastră.” „Acolo am început”, adaugă Osbourne. „Nu mai locuiesc acolo, dar majoritatea familiei mele locuiește acolo. Am început în Birmingham, așa că de ce să nu terminăm în Birmingham?” Metallica, Guns N’Roses, Slayer, Pantera și Alice in Chains asigură primele părți. Toți au venit să-și aducă omagiul regalității heavy metalului, interpretând piese ale formației Black Sabbath.