Mircea Geoană a vorbit despre șansele lui Iohannis la șefia NATO

Photo of author

By Alexandru Stancu

mircea geoană moscova

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat joi, la Radio Europa FM, că statele membre ale Alianței vor ajunge la un acord privind succesorul lui Jens Stoltenberg înainte de summitul din iulie, care va avea loc la Washington. Referitor la candidatura președintelui Klaus Iohannis, Geoană a menționat că hotărârea finală va fi luată de țările aliate.

„Secretarul general a mai avut anul trecut încă o solicitare din partea aliaţilor să mai rămână un an de zile. Eu sunt absolut convins că aliaţii vor ajunge un consens în timp util, înainte de summit. Este important să consensualizăm această decizie, e decizia aliaţilor, dar sunt convins că până la summit lucrurile acestea se vor rezolva, vom avea un nou secretar general. Vom avea, în perioada următoare, şi un nou adjunct al secretarului general, pentru că şi poziţia mea se va vacanta atunci când voi pleca şi eu. Există un singur element pe care nu vrem să-l încălcăm, nici Jens Stoltenberg şi nici eu, suntem într-o echipă foarte unită: nu vom pleca în acelaşi timp. Deci, dacă la dânsul 30 septembrie, 1 octombrie ar trebui să fie prima zi de noi secretar general aici, la sediul nostru de la NATO, în cazul noului secretar general adjunct acest lucru se va întâmpla fie înainte, fie după instalarea noului secretar general. (…)

Sunt convins că vom găsi consens. Care va fi acest consens? Este cel care va putea să întrunească cele 32 de voci ale aliaţilor noştri. Restul, calcule, speculaţii, comentarii publice pot fi făcute, dar din punct de vedere al realităţii acestei perioade este că avem nevoie de un secretar general nou, adoptat prin consens şi care să fie anunţat la summitul de la Washington. Cred că este foarte important să avem un semnal de unitate şi într-un fel, nu e nimic nenatural să existe mai multe candidaturi, nu asta este problema, problema este că timpul e scurt şi summitul bate la uşă, avem nevoie de o decizie consensualizată cât mai rapid cu putinţă”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană este un politician român cu o carieră remarcabilă în diplomație și politică. Născut pe 14 iulie 1958 în București, Geoană a absolvit Institutul Politehnic din Capitală și ulterior s-a dedicat carierei diplomatice, devenind ambasador al României în Statele Unite între 1996 și 2000.

După revenirea sa în țară, Geoană a intrat în politică, alăturându-se Partidului Social Democrat (PSD). A deținut funcția de ministru de externe al României între 2000 și 2004, perioadă în care a contribuit la integrarea României în NATO și la consolidarea relațiilor cu Uniunea Europeană.

În 2005, a devenit președinte al PSD, iar în 2009 a candidat pentru funcția de președinte al României, pierzând însă în fața lui Traian Băsescu într-un scrutin foarte strâns. În ciuda acestei înfrângeri, Geoană a continuat să fie o figură influentă în politica românească și europeană.

Din 2019, Mircea Geoană ocupă funcția de secretar general adjunct al NATO, fiind primul român care deține o poziție atât de înaltă în cadrul alianței. În acest rol, el joacă un rol crucial în politica de securitate globală și în consolidarea relațiilor transatlantice.

Klaus Iohannis este actualul președinte al României, un politician de origine germană care a adus un stil nou în politica românească. Născut pe 13 iunie 1959 în Sibiu, Iohannis a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, devenind profesor de fizică și ulterior inspector școlar general.

Iohannis a intrat în politică în anii ’90, devenind primar al Sibiului în 2000. În timpul mandatelor sale ca primar, orașul Sibiu a cunoscut o dezvoltare semnificativă, fiind desemnat Capitală Culturală Europeană în 2007. Succesul său ca primar i-a adus recunoaștere națională și internațională.

În 2014, Iohannis a fost ales președinte al României, candidând din partea Partidului Național Liberal (PNL). A câștigat alegerile împotriva premierului de atunci, Victor Ponta, promovând o platformă de luptă împotriva corupției și de modernizare a administrației publice.

CITEȘTE ȘI – IOHANNIS L-A ELIBERAT DIN FUNCȚIA DE PROCUROR PE CONSTANTINESCU SORIN