Mircea Geoană a vorbit despre o posibilă candidatură a sa la prezidențiale

Photo of author

By Alexandru Stancu

mircea geoană

În interviul acordat pentru Moldova 1, Mircea Geoană a abordat subiectul unei posibile candidaturi la alegerile prezidențiale din 2024, dar și perspectivele sale în planul profesional după încheierea mandatului de secretar general adjunct al NATO. Speculațiile privind o eventuală candidatură au fost alimentate de mișcările pe care le-a făcut Geoană, precum lansarea cărții „Bătălia pentru viitorul Europei” și a platformei Proiectul România 2030.

Geoană a subliniat că viața sa după NATO se anunță „foarte interesantă”, sugerând că este deschis la noi provocări și oportunități în plan profesional și public. Totodată, a exprimat interesul său pentru viitorul Republicii Moldova și pentru evoluția relațiilor cu Rusia, subliniind importanța cooperării regionale și a promovării valorilor europene.

„Să nu punem urechea la toată propaganda pe care Rusia încearcă să o împingă”

În contextul unei posibile candidaturi la prezidențiale, Geoană nu a făcut declarații definitive, dar a lăsat deschisă posibilitatea unei implicări politice mai active în viitorul apropiat.

„Să nu punem urechea la toată propaganda pe care Rusia încearcă să o împingă, pentru că este clar, declarațiile cu privire la Transnistria, tot ce înseamnă războiul hibrid, dezinformarea – nu au alt scop decât să pună la îndoială drumul european al Republicii Moldova, să sădească frică și dezbinare. Și o spun și pe această cale ca român și ca lider al alianței că nu există comparație între viața în Occident, prosperitate, libertate, democrație, o viață mai bună pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru copii, poate o șansă ca diaspora să mai vină și acasă; față de ceea ce oferă Rusia care nu oferă decât negură și iată, amenințări cu războiul și cu destabilizarea”, a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană a mărturisit că-și analizează opțiunile după expirarea mandatului de secretar general adjunct NATO. „Sunt încă tânăr și în putere, și normal că analizez opțiuni și variante pentru după ce voi termina jobul aici. Am avut privilegiul să lucrez cinci ani de zile cu secretarul general Stoltenberg, este un lider excepțional, și nu doar pentru că suntem colegi și prieteni sau că-mi este șef. Iar viața după NATO, sunt convins că va fi foarte interesantă, și pentru mine, și pentru familia și prietenii mei”, a subliniat acesta, potrivit Digi24.

Mircea Geoană este un politician român cu o carieră lungă și diversificată în viața publică a țării. Născut pe 14 iulie 1958 la București, el a fost implicat în politică încă din tinerețe și a ocupat numeroase poziții importante în guvernare, diplomație și organizații internaționale.

Geoană a deținut funcția de ministru de externe al României între 2000 și 2004, în timpul mandatului președintelui Ion Iliescu. În această calitate, el a fost implicat în procesul de integrare europeană și atlantică a României, jucând un rol semnificativ în pregătirea țării pentru aderarea la NATO în 2004.

Ulterior, Mircea Geoană a devenit președinte al Senatului României în perioada 2008-2011, fiind unul dintre liderii de frunte ai Partidului Social Democrat (PSD). În timpul mandatului său, el a promovat reforme legislative și a contribuit la consolidarea democrației și a statului de drept în România.

Geoană a candidat și pentru funcția de președinte al României în alegerile din 2009, unde a fost înfrânt în turul al doilea de către Traian Băsescu. În ciuda eșecului electoral, el a rămas un lider influent în PSD și a continuat să joace un rol important în politică.

După plecarea din PSD în 2011, Geoană s-a implicat în activități diplomatice și internaționale, devenind în 2015 secretar general adjunct al NATO, cu sediul la Bruxelles. În această funcție, el a fost responsabil pentru gestionarea relațiilor Alianței Nord-Atlantice cu partenerii săi globali.

CITEȘTE ȘI – INCENDIUL DE LA „COLECTIV”, PATA NEAGRĂ A AUTORITĂȚILOR ROMÂNE