Mesajul lui Marcel Ciolacu pentru românii din diaspora

Photo of author

By Alexandru Stancu

Foto - Facebook Marcel Ciolacu / Evaziunea fiscală / Diaspora / drugtest / deficit bugetar

Premierul României, Marcel Ciolacu, a adus în discuție, în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Românilor de Pretutindeni, o temă sensibilă pentru națiune: emigrarea masivă a românilor, cei din diaspora. Într-o declarație plină de emoție și gravitate, premierul a subliniat că fiecare român care pleacă definitiv din țară reprezintă un eșec național, și nu un motiv de sărbătoare.

Marcel Ciolacu a evidențiat că, de trei decenii, România pare să fi acceptat tacit fenomenul emigrării ca pe o stare de normalitate. Premierul a criticat această atitudine, considerând că plecarea românilor peste hotare ar trebui să fie un semnal de alarmă, nu un motiv de celebrare. „Fiecare trecere definitivă peste graniță a unui român este un eșec pentru această țară, nu o sărbătoare,” a afirmat premierul, atrăgând atenția asupra impactului negativ pe care emigrarea îl are asupra societății românești.

„Mi-am amintit de fratele meu care, imediat după Revoluţie, a plecat în Germania, ca mulţi alţi români, în căutarea unei vieţi mai bune. Simt acum, aşa cum am simţit şi atunci, că nu a fost nicio sărbătoare la noi în familie. Ne-a fost tuturor greu şi mamei, cred, aproape imposibil, văzând plecarea unui băiat cu singura nepoată pe care o avea şi urma să-i vedem doar în fotografii sau să-i auzim doar la telefon. Cu adevărat a fost sărbătoare doar când s-au întors acasă. Adevărul este că de 30 de ani ne-am obişnuit să sărbătorim eşecul. Organizăm evenimente, spunem discursuri, facem poze şi apoi fiecare îşi vede de viaţa lui, noi aici şi dumneavoastră, dincolo, în alte ţări”, a declarat Ciolacu, la un eveniment organizat de Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit Agepres.

România a cunoscut un val semnificativ de emigrare începând cu anii ’90, imediat după Revoluția din 1989. Românii au plecat în căutarea unor vieți mai bune, mulți dintre ei stabilindu-se în țări din Europa de Vest, America de Nord și Australia. Motivele principale au fost economice, mulți căutând locuri de muncă mai bine plătite și condiții de trai mai bune.

În discursul său, Marcel Ciolacu a împărtășit o experiență personală, amintind de momentul în care fratele său a plecat în Germania imediat după Revoluție, asemenea multor altor români. Această rememorare a fost menită să sublinieze realitatea dureroasă a despărțirii de cei dragi și dificultatea de a construi o viață nouă într-o țară străină.

„Fiecare mamă, fiecare frate, fiecare soră sau nepot care pleacă lasă un gol imens, atât în familia care rămâne să sufere, cât şi în comunităţile din care fac parte. Iar gol cu gol, cu gol, ajung să formeze un imens abis în sufletele şi în sufletul acestei naţiuni. Iar asta nu poate fi deloc o sărbătoare. Vă rog să-mi permiteţi să vă cer scuze pentru că n-am putut mai mult şi mai bine. Vă cer iertare că n-am fost în stare să vă ţinem acasă

„(…) Însă, cu siguranţă, cea mai mare realizare va fi în acest an, când România va adera complet la Spaţiul Schengen. Ştiţi foarte bine calvarul pe care trebuie să-l înduraţi an de an la graniţă, când vreţi să vă întoarceţi acasă de sărbători. Eu consider aceasta o umilinţă, iar românii nu au niciun motiv pentru care să fie umiliţi şi să nu primească ce li se cuvine (…) Anul acesta trebuie să facem dreptate până la capăt şi să intrăm şi cu graniţele terestre”, a conchis Ciolacu.

CITEȘTE ȘI – TAROM PRIMEȘTE AJUTOR DE LA STAT ÎN VALOARE DE PESTE 470 MILIOANE DE LEI