Menstruație: cum îți poți adapta dieta în această perioadă?

Photo of author

By Ramona Fustos

Oboseală, dureri, probleme intestinale…menstruație cu alte cuvinte. Lista neplăcerilor care afectează femeile în timpul menstruației este lungă. Cu toate acestea, alimentele pot fi un ajutor valoros în ameliorarea unora dintre aceste probleme. Alexandra Murcier, dietetician-nutriționist, ne oferă sfatul cu privire la alimentele pe care trebuie să le alegi.

Medicamente, odihnă, o sticlă cu apă fierbinte sau un remediu al bunicii. Ai încercat totul, dar nimic nu funcționează împotriva crampelor din abdomenul inferior, a balonării intestinale, a oboselii și a durerilor musculare pe care le simți în timpul menstruației.

Deși conținutul farfuriei tale nu va rezolva toate simptomele dismenoreei – durerile menstruale – dieta te poate ajuta totuși să faci față mai bine acestei etape a ciclului și să eviți câteva dificultăți.

De fapt, „ea are un impact asupra întregului organism, dar mai ales asupra sistemului hormonal, care reglează ciclul menstrual”, explică Alexandra Murcier, dietetician-nutriționist.

Așadar, ce alimente ar trebui să favorizăm? Și care ar trebui evitate?

Rolul alimentației asupra ciclului hormonal

De ce ar trebui să îți faci griji cu privire la ceea ce mănânci în timpul menstruației?

Pentru că o dietă sănătoasă și echilibrată este gardianul unei sănătăți bune și, prin urmare, al unei sănătăți hormonale bune. Deși există multe interacțiuni între ceea ce mâncăm și fluctuațiile hormonale, este important să ne amintim că organismul are nevoie de anumiți nutrienți pentru ca hormonii și sistemul reproducător să funcționeze normal.

De exemplu, „un aport suficient de proteine este esențial pentru sinteza hormonilor”, la fel cum „un nivel corect de colesterol este necesar pentru producerea hormonilor sexuali” și „carbohidrații joacă un rol vital în regularitatea ciclurilor”, potrivit specialistului.

Drojdie de bere în salate

Drojdia de bere te umple de vitamina B, care este esențială pentru funcționarea sănătoasă a celulelor. Ideal ar fi să folosești o lingură pe zi pe care să o presari pe salate, antreuri, iaurturi și terciuri.

Vrei mai multă ciocolată?

Da, dar ciocolată neagră 70%. Magneziul pe care îl conține este un adevărat agent anti-stres și anti-oboseală. Este, de asemenea, un relaxant muscular și un aliat împotriva anxietății.

Cereale integrale pentru cină

Ca și ciocolata neagră, cerealele integrale sunt, de asemenea, bogate în magneziu. Așadar, în această seară, este vorba de paste cu cereale integrale pentru a te ajuta să te simțiți sătulă și pentru a-ți satisface nevoile de magneziu.

Ulei din semințe de in pentru a-ți condimenta mâncărurile la menstruație

Omega-3 sunt extrem de importanți pentru a trece peste menstruație și a-ți alina disconfortul. Puteți folosi și ulei de alune sau de nuci, dar evitați uleiul de porumb și de floarea-soarelui. Ambele favorizează inflamațiile. Exact opusul a ceea ce îți dorești atunci când îți vine ciclul.

Îți plac nucile? Sunt ideale pentru durerile de menstruație

Dacă da, de top! Caju, macadamia, nucile pecan și nucile în general sunt bogate în magneziu, perfect pentru combaterea crampelor.

Măsline la aperitiv!

Nu degeaba vă sugerăm să le consumați în ulei. Măslinele sunt grozave ca aperitiv, dar și pentru digestie și combaterea constipației și a diareei. De asemenea, sunt perfecte pentru calmarea inflamațiilor din timpul menstruației.