Mark Zuckerberg, vizat într-un proces de 8 miliarde de dolari legat de practicile de confidențialitate ale Facebook

Photo of author

By Alexandru Stancu

Mark Zuckerberg

Un proces civil de proporții, estimat la peste 8 miliarde de dolari, a început miercuri în fața instanței din Delaware, avându-l în prim-plan pe Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta Platforms, și alți lideri actuali și foști ai companiei. Acțiunea este inițiată de acționarii Meta, care acuză conducerea că a permis colectarea ilegală a datelor utilizatorilor Facebook, încălcând un acord încheiat în 2012 cu Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din Statele Unite.

Zients, Sandberg, Thiel și alți grei ai Silicon Valley vor depune mărturie

Printre primii martori se așteaptă să fie Jeffrey Zients, actualul șef de cabinet al Casei Albe și fost membru în consiliul Meta. Procesul, fără jurați, se desfășoară sub conducerea judecătoarei Kathaleen McCormick și va include mărturii ale unor figuri-cheie din industria tech: Sheryl Sandberg (fost COO Meta), Marc Andreessen (investitor și membru al boardului), Peter Thiel (cofondator Palantir) și Reed Hastings (cofondator Netflix), scrie Reuters.

Avocații apărării au calificat acuzațiile drept „extreme”, susținând că Facebook a angajat o firmă de consultanță externă pentru a asigura respectarea acordului cu FTC. Potrivit lor, compania a fost, de fapt, victima manipulărilor Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica, scânteia scandalului

Procesul a fost inițiat în 2018, după ce s-a aflat că datele a milioane de utilizatori Facebook au fost accesate de Cambridge Analytica, firmă de consultanță politică implicată în campania electorală a lui Donald Trump din 2016. În urma scandalului, FTC a amendat Facebook cu 5 miliarde de dolari, considerând că platforma a încălcat acordul de protecție a datelor.

Acționarii Meta cer acum ca Zuckerberg și ceilalți pârâți să suporte personal amenda și cheltuielile legale, estimate în total la peste 8 miliarde de dolari.

Zuckerberg, acuzat și de tranzacții suspecte cu acțiuni

Pe lângă acuzațiile de neglijență în supravegherea companiei, procesul aduce în discuție și acuzații potrivit cărora Zuckerberg ar fi anticipat efectele negative ale scandalului asupra pieței și ar fi vândut acțiuni Facebook înainte ca informațiile să devină publice, obținând astfel un profit de cel puțin 1 miliard de dolari.

Apărarea susține că tranzacțiile au fost realizate printr-un plan automat de vânzare, fără intervenția directă a lui Zuckerberg, și că nu există dovezi privind folosirea de informații privilegiate.

Proces istoric pentru dreptul corporativ din SUA

Acesta este primul proces de o asemenea amploare care ajunge în instanță și care vizează în mod explicit conducerea unei companii pentru lipsa de supraveghere a practicilor interne – un tip de acuzație dificil de dovedit în dreptul corporativ american. Spre comparație, în 2021, conducerea Boeing a acceptat o înțelegere de 237,5 milioane de dolari într-un caz similar, fără să admită vreo vină.

Judecătoarea McCormick va delibera în privința răspunderii și a daunelor abia după încheierea procesului, ceea ce înseamnă că verdictul ar putea veni abia peste câteva luni.

Procesul de 8 miliarde de dolari intentat împotriva lui Mark Zuckerberg și a altor lideri Meta nu este doar o luptă juridică între acționari și conducerea unei companii. Este, de fapt, un caz emblematic care ridică întrebări fundamentale despre limitele responsabilității în era digitală, despre protecția vieții private a miliardelor de utilizatori și despre modul în care liderii din Silicon Valley gestionează puterea și influența pe care o au.

VEZI ȘI – Donald Trump, prezent la ceremonia de premiere a Cupei Mondiale a Cluburilor după victoria categorică a lui Chelsea