Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD după „haosul” de la alegerile prezidențiale, dar rămâne premier.
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea partidului PSD
Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD după înfrângerea din primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, când partidul nu a reușit să ajungă în turul doi pentru prima dată în istoria post-decembristă. El a predat demisia secretarului general al PSD duminică seară și a precizat că acest gest este unilateral, fără a aștepta o acceptare oficială. Ciolacu a anunțat că va rămâne în funcția de prim-ministru până după alegerile parlamentare, dar că nu va mai candida pentru nicio funcție în viitoarele alegeri interne ale partidului.
În ciuda acestei decizii, Ciolacu a afirmat că va rămâne alături de colegii săi până la alegerile de duminică. De asemenea, a subliniat că PSD nu va contesta rezultatul primului tur, chiar dacă diferențele de vot sunt foarte mici, și a felicitat-o pe Elena Lasconi pentru intrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale.
”Eu aseară i-am dat secretarului general demisia, astăzi, la ora 17.00, am convocat un Consiliu Politic Naţional şi o să venim, după Consiliul Politic, şi o să comunicpm decizia pe care o să o luăm. Nu vorbim despre o acceptare a demisiei, pentru că demisia este un act unilateral, am încheiat şi această discuţie”, a spus Ciolacu la sediul PSD.
”PSD nu va face nicio contestaţie, chiar dacă diferenţa este foarte mică, regulile dmeocraţiei şi importanţa acestui tur doi este mult mai mare decât interesele noastre personale”, a mai spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu este un politician român, membru al Partidului Social Democrat (PSD), care a avut un parcurs remarcabil în viața politică a României. Născut în 1967, în Buzău, Ciolacu a intrat în politică la începutul anilor 2000 și a reușit să se impună treptat în rândurile PSD, având un rol semnificativ în cadrul partidului. A devenit cunoscut în spațiul public prin implicarea sa activă în diverse funcții, atât la nivel local, cât și național.
De-a lungul carierei sale, Ciolacu a ocupat diverse poziții importante, iar în 2021 a devenit președintele PSD, după ce a preluat conducerea partidului într-o perioadă marcată de dificultăți interne și de o imagine publică afectată de diverse controverse. În fața acestor provocări, Ciolacu a încercat să modernizeze și să întărească PSD, pledând pentru o abordare mai pragmatică și mai deschisă în relația cu electoratul.
Unul dintre obiectivele majore ale mandatului său a fost să restabilească încrederea cetățenilor în PSD și să reformeze partidul, orientându-l mai mult spre soluții concrete pentru problemele economice și sociale ale României. Sub conducerea sa, PSD a avut o poziție centrală în mai multe guverne de coaliție și a fost implicat activ în implementarea unor măsuri economice importante, deși nu fără critici din partea opoziției și a altor partide politice.
Pe plan personal, Ciolacu este cunoscut pentru stilul său diplomatic și abordările pragmatice, dar și pentru stilul său mai puțin flamboyant față de alți lideri politici. În ciuda provocărilor, Marcel Ciolacu continuă să fie o figură centrală pe scena politică românească, având un rol esențial în modelarea viitorului PSD și în influențarea deciziilor politice din România.
VEZI ȘI – Richard Gere va părăsi Statele Unite: o alegere făcută din dragoste pentru soția sa Alejandra