Lăptișorul de matcă: un elixir pentru o sănătate optimă

Photo of author

By Ramona Fustos

Deși lăptișorul de matcă este folosit de secole, acest produs excepțional rămâne și astăzi destul de misterios. Produs de albine, doar regina stupului o consumă, și asta îi permite să trăiască de până la 40 de ori mai mult decât o simplă muncitoare. Astfel, această constatare i-a determinat pe oameni să se intereseze de lăptișorul de matcă. Ce are special? Care sunt beneficiile pentru sănătate? Cum să profiți la maximum de asta? Descoperă în acest articol de ce lăptișorul de matcă este considerat un adevărat „elixir natural” și cum să-l integrezi cel mai bine în viața de zi cu zi pentru sănătate.

Ce este lăptișorul de matcă?

Comoara stupului. Lăptișorul de matcă este o substanță produsă de albinele lucrătoare, mai exact de glandele localizate în capul lor. Și deși doar regina viitoare o consumă toată viața, toate larvele o primesc în primele trei zile de viață. De altfel, tocmai această alimentație specifică îi conferă longevitatea excepțională: regina stupului poate trăi aproximativ 5 ani, în timp ce o simplă albină muncitoare doar câteva săptămâni. Astfel, aceasta explică de ce jeleul regal este asociat cu longevitatea, fertilitatea, dar și cu fertilitatea.

O compoziție excepțională

Ceea ce face ca lăptișorul de matcă să fie special este și compoziția sa:
60 până la 70% apă

11 până la 23% carbohidrați (și anume fructoză și glucoză)

9 până la 18% proteine (dintre care celebrele proteine MRJP (Major Royal Jelly Proteins) specifice acestui produs)

3 până la 8% lipide (dintre care 10-HDA, un acid gras particular)
și, în final, vitamine (în special din grupul B), minerale (calciu, potasiu, zinc…), aminoacizi esențiali și numeroși antioxidanți.

Această compoziție bogată o face un aliment complet și concentrat, ideal pe de o parte pentru a susține dezvoltarea rapidă a unei larve și pe de altă parte pentru a menține o regină în formă maximă timp de mai mulți ani.

Rolul cheie al 10-HAD

Tocmai am menționat 10-HDA, dar probabil că nu îți spune prea multe. 10-HDA este de fapt acidul 10-hidroxi-2-decenoic. Acesta este unul dintre componentele lăptișorului de matcă cel mai studiat. În plus, deoarece există doar în acest produs, este considerat astfel „markerul său de calitate”. Și cu cât conținutul său este mai mare, cu atât avem mai multe șanse să obținem o lăptișor de matcă de înaltă calitate, pur și autentic.

Proaspăt sau liofilizat: pe care să îl alegi?

Lăptișorul de matcă proaspăt

Lăptișorul de matcă proaspăt este recunoscut după forma sa de pastă albicioasă și gustul ușor acru. A se păstra obligatoriu la frigider, se consumă în cantități mici (de regulă o jumătate de linguriță dimineața, pe stomacul gol).

Aceasta este cea mai naturală formă de lăptișor de matcă și, prin urmare, cea mai apropiată de cea consumată de regina albinelor. Cu toate acestea, conservarea sa este destul de specială și gustul său destul de puternic.

Lăptișorul de matcă liofilizat

Este, de asemenea, posibil să consumi lăptișor de matcă liofilizat. În acest caz, forma sa este condiționată sub formă de pulbere în capsule. Pentru a face acest lucru, apa prezentă în material este îndepărtată printr-un proces de uscare la rece.

În acest format, lăptișorul de matcă se păstrează mai mult timp, este mai ușor de transportat și are un gust destul de neutru. Este însă aici mai scump de cele mai multe ori și, bineînțeles, mai procesat (spre deosebire de lăptișorul de matcă proaspăt).

Beneficiile potențiale ale lăptișorului de matcă

Vitalitate și energie. Foarte des, lăptișorul de matcă este folosit ca o cură pentru a-și recăpăta vigoarea. Recăpătarea energiei, o rezistență mai bună la oboseală sau un somn de calitate sunt astfel de efecte raportate de consumatori. Ceea ce explică, pe de o parte, faptul că jeleul regal este consumat în special în perioadele de schimbare a anotimpurilor și, pe de altă parte, că este foarte popular.

Sprijin pentru menopauză. Potrivit unor studii științifice, lăptișorul de matcă ar putea avea un impact și asupra femeilor în timpul menopauzei. Într-adevăr, ar ajuta la atenuarea anumitor simptome tipice. De exemplu, ne putem aștepta la o reducere a bufeurilor de căldură, la o scădere a tulburărilor de somn și a anumitor dureri articulare.

Atenție, lăptișorul de matcă nu este în niciun caz magic: nu este la fel de puternic ca un tratament hormonal, dar poate fi o opțiune naturală complementară interesantă.

Colesterolul și sănătatea cardiovasculară. Un alt beneficiu sugerat al lăptișorului de matcă este acțiunea sa asupra colesterolului. Într-adevăr, conform cercetărilor efectuate de-a lungul anilor, s-a sugerat că, consumată în cantitate suficientă timp de mai multe săptămâni, această substanță ar putea ajuta la scăderea colesterolului total (într-un mod destul de ușor, dar totuși).

Și aici, lăptișorul de matcă nu poate înlocui absolut deloc un tratament medical, dar utilizarea sa poate fi judicioasă ca supliment și într-o abordare globală de prevenție.

Antioxidanți și apărări naturale. În cele din urmă, se spune, de asemenea, că lăptișorul de matcă conține molecule speciale care participă la neutralizarea radicalilor liberi, responsabili în special de îmbătrânirea celulară. Astfel, lăptișorul de matcă ar putea juca un rol important în susținerea imunității și protejarea celulelor corpului uman. (De altfel, în parte și de aceea se recomandă să se ia în cure în timpul sezonului de iarnă).