La ce vârstă ar trebui să începi să folosești o cremă anti-rid?

Photo of author

By Ramona Fustos

La ce vârstă ar trebui să începi să folosești o cremă anti-rid? Răspunsul la această întrebare se află în logica fiziologică a pielii. Când ar trebui să înceapă cu adevărat cursa împotriva semnelor de îmbătrânire?


La ce vârstă ar trebui să începi să folosești o cremă anti-rid?


Știința nu a oferit încă un răspuns definitiv la această întrebare spinoasă. De fapt, nu există studii științifice precise care să indice momentul ideal pentru a începe să utilizezi o cremî anti-rid. Prin urmare, recomandările medicilor și dermatologilor se bazează în mare parte pe logică și pe cunoștințele actuale privind fiziologia pielii.


Deși componentele esențiale ale pielii fiecăruia se diminuează odată cu vârsta, nu există reguli stricte și rapide pentru acest proces inevitabil. Așadar, nu toți suntem egali când vine vorba de semnele timpului. Pielea, acest organ complex și fascinant, este o reflectare a moștenirii noastre genetice.


Dacă intrăm în detaliile biologiei pielii, descoperim că colagenul, proteina esențială pentru fermitatea și elasticitatea pielii, atinge punctul maxim în jurul vârstei de 20 de ani. De atunci, acesta începe să scadă încet. Cu o rată de 1% pe an, până la vârsta de 45 de ani, înainte ca degradarea sa să se accelereze. Alte componente esențiale, precum acidul hialuronic, urmează o traiectorie similară. Până la vârsta de 50 de ani, capitalul acestui element vital a fost înjumătățit.

Confruntați cu aceste cifre implacabile, unii dermatologi, precum Dr. Noël Schartz, dermatolog estetician și lasurist, recomandă începerea îngrijirii preventive a pielii de la vârsta de 25 de ani. „Observ cu regularitate că pielea pacienților care au aplicat o cremă anti-îmbătrânire de la vârsta de 25 de ani prezintă o îmbătrânire mai puțin accentuată. În comparație cu cei care nu au făcut niciodată nimic”, mărturisește el.


Lior Berdugo, medic și medic estetician, este de acord. „Pacienții mei care încep devreme constată că, la vârsta de 50 sau 60 de ani, pielea lor este mai bine conservată, în special în ceea ce privește hidratarea și calitatea, decât a celor care nu și-au luat niciodată nicio măsură de precauție”.

Puterea ingredientelor active


Luând în considerare fiziologia pielii, este posibilă încetinirea procesului de îmbătrânire. Asta printr-o hidratare zilnică adecvată. Există, de asemenea, creme care conțin ingrediente capabile să stimuleze fibroblastele și keratinocitele, celulele responsabile de producerea elementelor de care pielea are nevoie, cum ar fi progerina sau anumite tipuri de colagen care le stimulează pe celelalte. În plus, anumite ingrediente, precum vitamina C și acidul ferulic, ajută la repararea leziunilor cauzate de soare, tutun sau poluare. În sfârșit, substanțe precum AHA (alfa hidroxi acizi), acidul glicolic și retinoizii, sau echivalenții lor, favorizează descuamarea (keratoliza), stimulând celulele subiacente pentru a reînnoi pielea în profunzime.

Conform unui studiu publicat în Clinics in Dermatology, aceste ingrediente active, utilizate constant și în combinație, pot nu numai să prevină, ci și să corecteze anumite semne de îmbătrânire.


Nu are rost să modificăm dozajul produselor de îngrijire în funcție de vârstă”, subliniază Dr. Noël Schartz. Ceea ce este important este să se combine judicios ingredientele care vizează fiecare dintre problemele majore ale pielii. Aceste probleme sunt hidratarea, keratoliza, antioxidanții și stimularea fibroblastelor.

„De asemenea, este esențial să subliniem că factorii de mediu, stilul de viață (în special curățarea epidermei) și obiceiurile alimentare influențează modul în care îmbătrânește pielea. Prima măsură anti-îmbătrânire este aplicarea cremei solare, în fiecare zi, pe tot parcursul anului. Pielea expusă zilnic razelor UV, fără cea mai mică protecție solară, va prezenta semne de îmbătrânire mult mai devreme. Asta spre deosebire de celelalte, în ciuda aplicării unei creme hidratante anti-îmbătrânire”.