Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că procesul electoral din Statele Unite este unul just și respectabil, asigurând națiunea americană că tranziția de putere va decurge într-un mod pașnic și ordonat.
În cadrul unui discurs solemn, președintele aflat la finalul mandatului a subliniat importanța respectării rezultatelor alegerilor și a pregătirii tranziției, care va avea loc pe 20 ianuarie, când Donald Trump, președintele ales, va prelua din nou conducerea Casei Albe după ce a câștigat categoric față de vicepreședinta democratului Kamala Harris.
„Ieri am vorbit cu preşedintele ales Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa şi l-am asigurat că îmi voi conduce întreaga administraţie pentru a lucra cu echipa sa pentru a asigura o tranziţie paşnică şi ordonată. Ţara alege una sau alta. Noi acceptăm alegerea pe care a făcut-o ţara.
Am spus de multe ori că nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi. Nu-ţi poţi iubi aproapele doar atunci când eşti de acord. Ceva ce sper că putem face, indiferent pentru cine aţi votat, este să ne privim unii pe alţii nu ca adversari, ci compatrioţi americani. De asemenea, sper că putem pune capăt unei întrebări privind integritatea sistemului electoral american. Acesta este onest, corect şi transparent. Se poate avea încredere în el, cu victorie sau înfrângere”, a declarat Joe Biden.
Joe Biden, actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, este o figură emblematică a politicii americane, cu o carieră care se întinde pe mai bine de cinci decenii. Născut pe 20 noiembrie 1942 în Scranton, Pennsylvania, Biden a evoluat de la un tânăr avocat ambițios la un lider mondial recunoscut, cunoscut pentru capacitatea sa de a construi punți între diverse tabere politice și de a aborda crizele internaționale și interne cu pragmatism și empatie.
Biden a intrat în politică în anii 1970, fiind ales pentru prima dată în Senatul SUA în 1972, la vârsta de 29 de ani, devenind astfel unul dintre cei mai tineri senatori din istoria Statelor Unite. A fost un început extraordinar pentru un tânăr care nu provenea dintr-o familie de politicieni, dar care și-a demonstrat rapid determinarea și capacitatea de a naviga prin complexitățile politicii naționale.
Cariera sa senatorială s-a concentrat pe o serie de teme, inclusiv drepturile civile, politica externă și legile referitoare la criminalitate. De-a lungul celor 36 de ani petrecuți în Senat, Biden a fost apreciat pentru abilitatea sa de a colabora cu senatori de toate orientările politice, devenind o figură respectată chiar și de cei care aveau viziuni politice opuse.
În 2008, după o campanie prezidențială ratată, Biden a devenit vicepreședintele lui Barack Obama, un rol care i-a consolidat și mai mult statutul pe scena politică mondială. În cei opt ani petrecuți la Casa Albă, Biden a fost un partener important al președintelui Obama, jucând un rol cheie în numeroase inițiative politice, de la reformele în domeniul sănătății și până la combaterea crizei economice din 2008. De asemenea, Biden a fost implicat în politica externă a administrației Obama, fiind un susținător fervent al relațiilor transatlantice și al angajamentului global al Statelor Unite.
Unul dintre momentele definitorii ale mandatului său a fost gestionarea retragerii trupelor americane din Irak și continuarea politicii de descurajare a amenințărilor internaționale, cum ar fi ascensiunea Statului Islamic. De asemenea, Biden a fost un susținător activ al politicii climatice, fiind parte din echipa care a negociat Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
După retragerea lui Barack Obama din funcția de președinte, Biden a fost văzut de mulți ca un candidat ideal pentru a adresa diviziunile politice adâncite în America. În 2020, Biden a reușit să câștige nominalizarea Partidului Democrat și, în ciuda unui climat politic foarte polarizat, a reușit să înfrunte cu succes pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie. În urma unui proces electoral tensionat și marcat de provocări juridice, Biden a fost declarat câștigător, iar pe 20 ianuarie 2021 a devenit oficial al 46-lea președinte al Statelor Unite.
Președinția lui Biden a fost marcată de o serie de provocări majore, atât pe plan intern cât și internațional. La doar câteva luni de la preluarea mandatului, pandemia de COVID-19 continua să afecteze profund țara. Biden a făcut din combaterea pandemiei și vaccinarea națională o prioritate majoră, iar sub conducerea sa, Statele Unite au reușit să implementeze un program ambițios de vaccinare care a salvat milioane de vieți.
De asemenea, Biden a fost nevoit să facă față unei economii afectate de recesiune și de șomaj ridicat. În fața acestor provocări, el a promovat un pachet masiv de stimulente economice, menit să sprijine gospodăriile, afaceri și sistemul de sănătate. Aceste măsuri au avut un impact semnificativ asupra economiei, dar și asupra polarizării politice din SUA, care a fost exacerbată de crizele sociale și economice.
Politicile externe ale lui Biden au fost, de asemenea, o temă majoră în mandatul său. Una dintre cele mai controversate decizii ale președintelui a fost retragerea din Afganistan, o acțiune criticată pentru modul în care a fost gestionată, dar care, în opinia sa, a fost necesară pentru a pune capăt unui conflict de lungă durată. De asemenea, Biden a restabilit relațiile diplomatice cu aliații tradiționali ai SUA, precum Uniunea Europeană și NATO, și a reafirmat angajamentul SUA față de combaterea schimbărilor climatice.
CITEȘTE ȘI – Donald Trump, victorie fără emoții în cursa pentru Casa Albă