Potrivit rezultatelor un studiu efectuat pe 12 000 de elevi de liceu în Australia, cei care joacă jocuri video au înregistrat note mult mai mari la teste de perspicacitate și cultura generală. De asemenea au înregistrat cu 15 puncte în plus peste medie la matematică și 17 puncte la științe tehnice.
Alberto Posso de la Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne, a analizat datele acumulate din 2012 până acum prin Programul International de Evaluare a Elevilor (PISA), program recunoscut international de Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OECD). Studiul a fost făcut asupra intereselor și activităților copiilor în corelație cu școala.
„Analizele arată clar că cei care joaca jocuri video obțin scoruri mult mai mari în toate testele PISA faţă de ceilalți care sunt relativ egali intre ei.” a spus Posso într-un articol publicat de un jurnal international.
„Când joci jocuri video, rezolvi enigme ca să treci la nivelul următor, este la fel ca și la șah sau cuvinte încrucișate, implică foarte mult folosirea minţii, a matematicii și a cunoștințelor acumulate în școală. Cauzele asocierii succesului academic cu jocurile video nu sunt cunoscute încă, dar este foarte posibil ca cei cu capacități logice foarte dezvoltate, cu cunoștințe generale și de matematică mai bune să fie mai atrași de jocurile video decât ceilalți. Totuși și la ceilalți care au această preocupare se citește clar o îmbunatățire marcantă a nivelului de inteligentă.”
Posso a căutat de asemenea și o corelare intre folosirea rețelelor de socializare și rezultatele testelor PISA. El a ajuns la concluzia că folosirea acestor rețele ponderat nu are nicio influență însă de la un nivel excesiv poate duce la o scădere cu până la 4 procente a nivelului de inteligentă.
Peter Etchells, lector principal la Universitatea de Psihologie Biologică Bath Spa, care nu a avut legătură cu acest test, a spus:
„Este foarte interesant rezultatul acestui studiu, însă trebuie să mai cercetam de ce și cum se întâmplă acest lucru. Nu este primul studiu pe această temă care reflectă întocmai același rezultat însă mai avem destule întrebări la care încă mai căutăm răspunsuri.”
Alte studii asupra efectelor jocurilor video asupra performantei academice și care au avut același rezultat au arătat de asemenea și că persoanele care joacă jocuri video au un randament sporit în serviciile pe care le prestează și la locurile de muncă, astfel marile companii au amenajat deja locuri speciale de recreere prevăzute cu console și computere care au instalate jocurile preferate ale angajaților acordându-le acestora pauze pentru acest lucru și chiar concursuri săptămânale cu premii.
„Unele jocuri sunt făcute să îți creeze impresia că ești complet autonom și în felul acesta cauți să îți dezvolți singur competenţa. Îi pune pe oameni cu un pas înapoi faţă de starea pe care o au în oricare muncă o fac și îi relaxează făcându-i să se simtă iar proaspeți.” a spus Chris Ferguson, profesor de psihologie care studiază efectele jocurilor video la Universitatea Stetson din DeLand, Florida, Statele Unite.
Un studiu similar făcut la Universitatea Columbia a arătat că jocurile video folosite de la o vârstă de 6 ani au îmbunătățit foarte mult șansa copiilor de a avea o funcționalitate în toate domeniile asociate cu școala.