Ispitele văzute și nevăzute

Photo of author

By Adrian Serban

Nimeni să nu zică, atunci când este ispitit: De la Dumnezeu sunt ispitit, pentru că Dumnezeu nu este ispitit de rele şi El însuşi nu ispiteşte pe nimeni.” (Iacov 1, 13)

Viața creștinului ortodox nu este o cale lipsită de obstacole. Este o luptă continuă între alegerea binelui și atracția păcatului. Ispita nu este o excepție în această luptă, ci o realitate zilnică. Mulți se întreabă de ce apar ispitele, de ce par uneori imposibil de dus și dacă Dumnezeu îngăduie cu adevărat ca omul să sufere dincolo de puterile sale. Răspunsul este clar: nu. Ispita nu întrece niciodată măsura puterii celui care o primește. Aceasta este o învățătură constantă în tradiția ortodoxă, confirmată de Sfânta Scriptură și întărită de Sfinții Părinți.

Ispita nu e pedeapsă, ci prilej de întărire

Apostolul Pavel spune limpede în prima epistolă către Corinteni: Nu v-a cuprins ispită care să fi fost peste puterea omenească. Dar credincios este Dumnezeu; El nu va îngădui ca să fiţi ispitiţi mai mult decât puteţi, ci odată cu ispita va aduce şi scăparea din ea, ca să puteţi răbda.” (1 Corinteni 10:13). Așadar, ispita nu este un semn că Dumnezeu ne-a părăsit sau că ne pedepsește. Dimpotrivă, este un semn că avem ceva de învățat, că suntem în proces de întărire sufletească. Sfântul Isaac Sirul spune: „Nimeni nu a fost încununat fără luptă și nimeni nu a biruit fără ispită.”

Ispita vine, așadar, ca un test. Nu pentru că Dumnezeu nu ar ști cine suntem, ci pentru ca noi să ne descoperim adevărata măsură a credinței noastre. În fața ispitei se vede dacă rugăciunea e doar cuvânt sau reală comuniune cu Dumnezeu, dacă postul e doar obicei sau lucrare lăuntrică, dacă iubirea e autentică sau doar de fațadă.

Tipuri de ispite: nu toate vin de la diavol

În limbajul curent, ispita este asociată mai ales cu diavolul. Însă Sfinții Părinți vorbesc despre trei surse ale ispitei:

  1. Trupul – adică slăbiciunile noastre firești, cum ar fi lenea, foamea, pofta, nevoia de confort.
  2. Lumea – adică mediul în care trăim, cu valorile ei răsturnate, cu tentațiile sale, cu presiunile sociale și standardele de succes străine de Evanghelie.
  3. Diavolul – care amplifică și exploatează celelalte două surse, dar care, fără consimțirea noastră, nu are putere asupra sufletului.

Sfântul Maxim Mărturisitorul face o distincție clară între ispita involuntară – care vine prin încercări neașteptate și suferințe – și ispita voluntară, adică atunci când omul caută singur locuri și situații care îl pun în pericol duhovnicesc.

De ce îngăduie Dumnezeu ispita?

Aceasta este întrebarea care macină cel mai des conștiința credincioșilor. Răspunsul nu este teoretic, ci adânc ancorat în experiența spirituală a Bisericii.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Dumnezeu îngăduie ispita din cinci motive:

  1. Pentru ca omul să se smerească și să nu creadă că prin propriile forțe se mântuiește.
  2. Pentru a-l curăți de păcate – suferința și lupta aduc pocăință.
  3. Pentru a-l întări – nimeni nu se întărește fără exercițiu.
  4. Pentru ca el să cunoască darurile primite – în lipsuri și lipsă de ajutor omenesc, se văd binefacerile lui Dumnezeu.
  5. Pentru a fi răsplătit – biruința asupra ispitei aduce cununa vieții veșnice.

În același duh, Sfântul Antonie cel Mare spunea: „Fără ispite, nimeni nu se va mântui.” El compara sufletul cu aurul ce trebuie trecut prin foc pentru a se curăța de zgură.

Ce spun Sfinții Părinți din Pateric despre ispite

Patericul egiptean, această comoară duhovnicească a monahismului timpuriu, cuprinde cuvinte pline de putere și realism despre ispite. Cuvintele bătrânilor din pustie nu sunt teorie, ci izvorâte din experiența dură a nevoinței și a războiului nevăzut. Iată ce spun șase dintre acești Părinți ai pustiei despre ispite:

1. Avva Antonie cel Mare

Avva Antonie, considerat părintele monahismului, a avut parte de multe ispite încă de tânăr. El spunea:

„Nimeni nu poate intra în Împărăția cerurilor fără ispite. Ia-ți ispitele și nimeni nu se mântuiește.”

Aceasta arată limpede că ispitele nu sunt doar inevitabile, ci chiar necesare. Ele sunt locul în care omul își lucrează mântuirea, își descoperă slăbiciunile și învață să se smerească.

2. Avva Moise Etiopianul

Un fost tâlhar devenit sfânt, Avva Moise a înțeles din propria viață cât de importantă e lupta cu ispita. El a spus:

„Omul nu poate fugi de ispite cât timp trăiește. Dar prin răbdare și rugăciune le poate birui.”

Nu fuga e soluția, ci răbdarea și încrederea în Dumnezeu. A evita orice greutate nu înseamnă sfințenie, ci imaturitate duhovnicească.

3. Avva Arsenie

Un nobil roman devenit pustnic, Avva Arsenie trăia în tăcere și rugăciune. Despre ispite spunea:

„De câte ori am vorbit, m-am căit. Dar pentru tăcere, niciodată.”

Această vorbă arată un alt tip de ispită – cea a cuvântului în plus, a neatenției în vorbire, care adesea aduce tulburare. Pentru Arsenie, ispita era în subtil, în tăcerea pierdută și în cuvintele risipite.

4. Avva Agaton

Cunoscut pentru discernământul său, Avva Agaton a spus odată:

„Nu este altă lucrare mai grea ca rugăciunea către Dumnezeu. Căci vrăjmașul nu voiește să se roage omul și de aceea se luptă cu el în toate chipurile.”

El subliniază că una dintre cele mai mari ispite este distragerea de la rugăciune. Diavolul nu se teme de vorbele noastre, dar se teme de rugăciunea adevărată.

5. Avva Pimen

Unul dintre cei mai respectați bătrâni, Avva Pimen spunea:

„Dacă omul se smerește înaintea fiecărei ispite, atunci ispita nu-l va birui.”

Pentru Pimen, cheia biruinței era smerenia. Nu forța, nu inteligența, nu încăpățânarea, ci recunoașterea propriei slăbiciuni și cererea de ajutor.

6. Avva Alonie

Mai puțin cunoscut, dar profund, Avva Alonie a spus:

„Dacă omul nu va zice din tot sufletul: «Numai eu și Dumnezeu suntem pe lume», nu va avea odihnă.”

Această vorbă exprimă lupta interioară din vremea ispitei. În focul încercării, omul trebuie să rămână doar cu Dumnezeu, fără sprijin exterior, fără justificări. Doar așa găsește pacea.

Aceste cuvinte, simple dar adânci, ne arată că ispitele nu sunt excepții în viața duhovnicească, ci parte din drumul firesc al mântuirii. Ele sunt permise cu un scop și fiecare dintre acești sfinți a învățat, prin suferință și luptă, că ispita nu e capătul drumului, ci doar o treaptă.

Nu suntem singuri în fața ispitei

Un alt adevăr fundamental este că Dumnezeu nu ne lasă niciodată singuri în fața ispitei. Harul Său lucrează permanent în viața celui care se roagă, se smerește și cere ajutor. Problema este că adesea, în ispită, uităm să cerem acest ajutor sau ne lăsăm cuprinși de deznădejde.

Sfântul Siluan Athonitul spunea că lupta cu ispita trebuie dusă cu răbdare și cu nădejde în mila lui Dumnezeu. El însuși a trecut prin ispite grele – chiar deznădejde și gânduri de sinucidere – dar a înțeles că această suferință are un scop pedagogic. Când omul își vede neputința, învață să se bizuie pe Dumnezeu, nu pe sine.

Rugăciunea, spovedania, primirea Sfintei Împărtășanii, sfatul duhovnicului – toate sunt arme în lupta cu ispita. Nu există „rețetă magică”, dar există o regulă clară: nu te lupta singur. Ispita izolării este adesea mai periculoasă decât ispita în sine.

Fiecare primește ce poate duce

Un aspect esențial este că Dumnezeu nu dă aceeași ispită tuturor. Ce e greu pentru unii e ușor pentru alții. De aceea, nu trebuie să judecăm pe nimeni. Fiecare om are propriul drum, propria cruce, propriile încercări. Sfântul Paisie Aghioritul spunea că „unii au ispite mai grele ca să-și spele păcatele mai repede, alții au mai puține pentru că nu ar putea duce mai mult.”

Această diferențiere nu înseamnă că Dumnezeu e nedrept, ci că El cunoaște adâncul sufletului fiecăruia și dă fiecăruia după măsura lui. Dacă cineva cade în ispită, nu înseamnă neapărat că este slab, ci că a ales greșit în acel moment. Căderea poate fi urmată de ridicare. Sfinții nu au fost fără ispite, ci au învățat să le biruiască și să se ridice de fiecare dată.

Lecția smereniei și a răbdării

Din toate învățăturile Părinților reiese un fir roșu: ispita ne învață smerenia. Ne scoate din iluzia că suntem tari, buni, curați. Ne arată adevărul despre noi. Și acest adevăr, deși dureros, este începutul mântuirii. Sfântul Ioan Scărarul scria că „nimic nu e mai folositor pentru începător ca ispita, căci ea îl învață să nu aibă încredere în sine.”

La fel, răbdarea în ispită e mai importantă decât izbăvirea imediată. Uneori, Dumnezeu nu ridică ispita pentru că vrea să ne învețe să ne încredem în El, nu în rezolvarea rapidă a problemelor. E o lecție dură, dar mântuitoare.

Ispita – nu dușmanul, ci terenul de luptă

Ispita nu este dușmanul final. Dușmanul real este consimțirea la păcat, uitarea de Dumnezeu și deznădejdea. Ispita e terenul pe care se joacă partida, nu adversarul în sine. Sfinții Părinți ne arată că ispita poate fi transformată în scară spre Dumnezeu dacă este trăită cu discernământ, rugăciune și încredere în voia Lui.

Să nu ne temem, dar, de ispite, ci să ne înarmăm cu credință, smerenie și nădejde. Fiecare dintre noi primește exact ceea ce poate duce. Și dacă Dumnezeu îngăduie o încercare, El oferă și tăria de a o depăși. Nu suntem singuri, nu suntem abandonați. Suntem în luptă. Și lupta, deși grea, nu e niciodată zadarnică.

Rugăciune puternică, la vreme de ispită

Doamne, Doamne, Cel Care ai îngă­duit diavolului să ispitească în Rai pe strămoșii noștri Adam și Eva, spre a le încerca ascultarea și supunerea; Cel Care, de asemenea, ai îngăduit dia­volului să ispitească cu îngrozire și cu grele su­ferințe pe Dreptul Iov, robul Tău, pen­tru ca și mai lămurit să se vădească virtuțile și credința lui întru Tine; Cel Care ai dat îngă­duință satanei să se apro­pie cu ispitire de Însuși Fiul Tău, spre a-L îmbia și a-L momi cu poftele și deșertă­ciu­nile acestei lumi, pentru ca, înfrânt și rușinat, acest duh blestemat să audă din gura Mântuitorului lumii cuvintele: „Înapoia Mea, satano, căci scris este: Domnului Dumnezeului tău să te închini și numai Lui Unuia să-I slujești!”; Cel Care tuturor drep­ților și sfinților Tăi le-ai dat vremi de ispitire și de grele îndoieli, pentru ca, prin ele lămurindu-se, să iasă și să rămână și mai întăriți în credința, în nădejdea, în dragostea și în supu­nerea cea către Tine; Însuți, Atot­pu­­­­ternice și Preabunu­le Stăpâne, aju­tă-mi și mie în această clipă grea, când duhul satanei îmi tulbură mintea cu îndoieli și cu îmbol­diri, și când vi­clene amăgiri îmi fră­mân­tă inima și sufletul.

Arată-mi, Mi­los­tive, adevă­rul și calea Ta cea dreaptă, pentru ca, biruind uneltirile de acum ale diavolului, să mă pot bucura de cuvintele Aposto­lu­lui Tău Iacob, care zice: „Fericit bărbatul care rabdă ispita, căci lămurit fă­cân­du-se, va lua cununa vieții, pe care a făgă­duit-o Dumnezeu celor care Îl iu­besc pe El”.

Dăruiește-mi, Stăpâne, inimă cu­rată și credință tare, pentru ca în aceste clipe să pot cânta dimpreună cu prorocul Tău David: „Doamne, cât s-au înmul­țit cei care mă necăjesc! Mulți zic sufletului meu: Nu este mân­tuire lui întru Dumnezeul lui! Iar Tu, Doamne, sprijinitorul meu ești, slava mea, și Cel Care înalți fruntea mea! Cu glasul meu către Domnul am strigat și m-a auzit din muntele cel sfânt al Lui! A Domnului este mântuirea și peste tot poporul Tău binecuvântarea Ta”. Amin.