Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a comentat duminică planurile președintelui Klaus Iohannis în legătură cu posibila sa candidatură la alegerile parlamentare.
Antonescu a sugerat că planul real al lui Iohannis ar fi să revină în fruntea Partidului Național Liberal (PNL), nu neapărat să devină senator. El a menționat că funcția de președinte al PNL nu necesită calitatea de senator și că, din acest motiv, inițiativa liberalilor de a-i permite lui Iohannis să candideze la Senat nu ar avea un fundament solid.
Antonescu a exprimat îndoieli că Partidul Social Democrat (PSD) va susține acest proiect legislativ propus de PNL, considerând că șansele ca PSD să voteze inițiativa sunt reduse. El a concluzionat că, în urma acestor demersuri, PNL ar putea rămâne într-o poziție vulnerabilă din punct de vedere al imaginii publice, sugerând că partidul ar putea fi „lăsat în offside” după această încercare.
Antonescu a făcut aceste declarații într-un interviu la Antena 3, când a fost întrebat dacă îl vede pe Iohannis trecând de la funcția de președinte al României la cea de senator.
„Da, totul se poate. De altfel, toată discuţia din ultima săptămână cred că porneşte de la o dorinţă a domniei sale. Nu ştiu exact, nu s-a exprimat public, dar cred că n-ar fi avut loc toată discuţia asta dacă nu ar fi fost un semn, chiar dacă nu public, de la domnia sa”, a afirmat Antonescu.
El a fost întrebat dacă nu cumva Iohannis nu doreşte, de fapt, să redevină preşedintele PNL. „Da, eu, de exemplu, cred că asta se va întâmpla sau în orice caz asta este calitatea domniei sale, numai că pentru aşa ceva nu e neapărat nevoie să ai calitatea de senator. De ce doreşte domnia sa să fie senator, asta nu mai pot să ştiu eu. Toate ipotezele internaţionale, cum ştiţi, care mai de care mai spectaculoasă, au căzut rând pe rând şi probabil că atâta a rămas ca să spun aşa”, a mai declarat Crin Antonescu.
Crin Antonescu a devenit președintele Partidului Național Liberal în 2009, după ce Călin Popescu-Tăriceanu a demisionat. Alegerea sa la conducerea partidului a coincis cu o perioadă de reorganizare și consolidare a PNL, care încerca să își redefinească locul pe scena politică românească după ce fusese în opoziție față de regimul președintelui Traian Băsescu.
Crin Antonescu a fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, obținând un rezultat respectabil, însă nu a reușit să intre în turul doi. Cu toate acestea, campania sa electorală i-a consolidat poziția de lider puternic în cadrul partidului și i-a sporit popularitatea pe scena politică națională.
Unul dintre momentele cheie din cariera lui Crin Antonescu a fost înființarea Uniunii Social-Liberale (USL) în 2011, o alianță între Partidul Social Democrat (PSD) condus de Victor Ponta și PNL, menită să formeze o coaliție puternică împotriva președintelui Traian Băsescu și a guvernului condus de Emil Boc. USL a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din 2012, iar PNL și PSD au format guvernul.
În 2012, Antonescu a preluat funcția de președinte interimar al României, în urma suspendării lui Traian Băsescu de către Parlament. Deși a deținut această funcție doar pentru câteva luni, perioada sa la conducerea țării a fost una extrem de tensionată, marcată de controverse legate de legalitatea suspendării lui Băsescu și de crize politice.
După dizolvarea USL în 2014, relațiile dintre Crin Antonescu și Victor Ponta s-au deteriorat, iar popularitatea PNL a început să scadă. Antonescu a renunțat la candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2014 și, în cele din urmă, s-a retras din viața politică activă în 2015.
VEZI ȘI – Unirea Slobozia – Rapid București 1-2. Șumudică, discurs în stilul propriu