Întâmpinarea Domnului este una dintre marile sărbători creștine, prăznuită la 40 de zile după Nașterea Domnului, pe 2 februarie. Această zi marchează momentul în care Sfânta Fecioară Maria și Dreptul Iosif L-au dus pe Pruncul Iisus la templu, împlinind astfel Legea lui Moise.
Biserica Ortodoxă, ca semn al importanței acestei sărbători, rânduiește și o Înainte-prăznuire, adică o zi specială de pregătire și așteptare duhovnicească. Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului are loc pe 1 februarie și este un moment de reflecție, rugăciune și pregătire sufletească pentru marea sărbătoare care urmează.
Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului – O sărbătoare a luminii
Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare a luminii, deoarece în această zi Pruncul Iisus este recunoscut ca „Lumină spre descoperirea neamurilor” de către Dreptul Simeon. Tradiția spune că acest bătrân evlavios a primit făgăduința de la Dumnezeu că nu va muri până nu Îl va vedea pe Mesia. În momentul în care Îl primește pe Hristos în brațele sale, rostește cuvintele: „Acum slobozește pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace” (Luca 2, 29).
Sărbătoarea este numită și „Ziua Lumânărilor”, întrucât în această zi credincioșii merg la biserică pentru a aprinde lumânări, simbolizând lumina lui Hristos care luminează sufletele celor credincioși.
Istoria Sărbătorii
Originea sărbătorii Întâmpinării Domnului este foarte veche, datând din primele secole creștine. Inițial, a fost prăznuită mai ales în Biserica din Ierusalim, iar din secolul al VI-lea, împăratul Iustinian a generalizat sărbătoarea în tot Imperiul Bizantin. Înainte-prăznuirea a fost stabilită ulterior, ca o modalitate de a intensifica pregătirea spirituală.
În Biserica Ortodoxă, Întâmpinarea Domnului este una dintre cele 12 mari sărbători, fiind marcată cu slujbe speciale, privegheri și rugăciuni. Această zi are o semnificație profundă, întrucât face legătura între Vechiul și Noul Testament, arătând împlinirea prorociilor mesianice.
Dragostea în Sărbătoarea Întâmpinării Domnului
Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare a dragostei divine, fiind un moment de comuniune între Dumnezeu și omenire. Dragostea lui Dumnezeu se arată în faptul că Îl trimite pe Fiul Său pentru mântuirea lumii, iar această dragoste este împărtășită și de către Dreptul Simeon și Prorocița Ana, care Îl recunosc pe Mesia și Îl primesc cu inima deschisă.
Dragostea în această sărbătoare se manifestă prin:
- Recunoștință și mulțumire – Simeon Îl primește pe Hristos cu smerenie și bucurie, arătând că adevărata iubire vine din recunoașterea prezenței divine în viața noastră.
- Rugăciune și credință – Fecioara Maria și Dreptul Iosif aduc prinos de mulțumire la templu, demonstrând că iubirea adevărată este împlinirea voii lui Dumnezeu.
- Dăruire și lumină – Lumânările aprinse în această zi simbolizează iubirea care trebuie să ardă în sufletele noastre și să lumineze calea celor din jur.
20 de Minuni legate de Întâmpinarea Domnului
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este însoțită de multe minuni, confirmând puterea și harul acestei zile sfinte. Iată 20 dintre ele:
- Vederea Pruncului Iisus – Dreptul Simeon, orb parțial, și-a recăpătat vederea când L-a ținut pe Hristos în brațe.
- Prorocița Ana a fost luminată de Duhul Sfânt, recunoscând pe Mesia.
- Îngerii s-au arătat în templu, mărturisind că Pruncul este Fiul lui Dumnezeu.
- Vindecarea unui preot iudeu bolnav, care a fost martor la aducerea lui Iisus la templu.
- Un orb și-a recăpătat vederea, atingând scutecele lui Hristos.
- Izvorârea de mir dintr-o icoană a Întâmpinării Domnului într-o mănăstire din Rusia.
- O familie săracă a fost binecuvântată cu prunci, după ce s-au rugat în această zi.
- Un incendiu a fost stins în mod miraculos în biserica Sf. Simeon din Ierusalim.
- Un copil surdo-mut a început să vorbească după ce a fost împărtășit în această zi.
- Un călugăr a fost izbăvit de un mare necaz, rugându-se înaintea icoanei Întâmpinării Domnului.
- O femeie a fost vindecată de o boală incurabilă, după ce a postit și s-a rugat în ajunul sărbătorii.
- Într-o biserică din Grecia, icoanele au lăcrimat, mărturisind sfințenia zilei.
- Un sat întreg a fost ocrotit de o invazie turcească, după ce preoții au ținut o procesiune cu icoana sărbătorii.
- Un tânăr paralizat a început să meargă, după ce a fost atins cu un ștergar binecuvântat la slujba din această zi.
- Minunea luminii, când biserica Sf. Simeon din Ierusalim a fost luminată fără sursă vizibilă.
- Un copil dispărut a fost găsit nevătămat după ce părinții s-au rugat lui Dumnezeu de Întâmpinare.
- Un monah a fost vindecat de o boală grea, după ce a citit Acatistul Întâmpinării.
- Apa unui izvor a devenit tămăduitoare, după ce a fost binecuvântată în această zi.
- Un preot din Ucraina a văzut îngeri la slujba Întâmpinării Domnului.
- O familie a scăpat de o nenorocire, rugându-se la icoana sărbătorii.
Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului este o oportunitate de a ne apropia mai mult de Dumnezeu, pregătindu-ne sufletește pentru această mare sărbătoare. Lumina, dragostea și minunile acestei zile ne reamintesc că Hristos este mereu prezent în viața noastră, așteptând să Îl primim în inimile noastre cu aceeași bucurie și credință precum Dreptul Simeon.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Amin!