Ești curios să afli care este impactul greutății asupra sănătății? Știm cu toții că a fi supraponderal sau obez nu este bine pentru inimă! De aici și importanța controlului dietei pentru menținerea unei greutăți sănătoase și prevenirea bolilor de inimă!
Să ai grijă de inima ta prin dietă? O idee bună când știi că greutatea influențează apariția bolilor de inimă. În timp ce excesul de greutate te expune la un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, menținerea unei diete sănătoase și echilibrate te poate ajuta să te protejezi de factorii de risc cardiac, cum ar fi colesterolul rău, hipertensiunea arterială și diabetul. Care este legătura dintre greutate și bolile de inimă? De ce o dietă sănătoasă și echilibrată ajută la protejarea împotriva riscurilor cardiovasculare? Mai presus de toate, cum poți preveni bolile de inimă prin alimentație? Iată sfaturile noastre.
Impactul greutății asupra sănătății – Ce este boala cardiacă?
Boala cardiacă sau boala cardiovasculară este o afecțiune în care grăsimile se depun pe pereții arterelor. Aceste depuneri formează plăci care reduc fluxul sanguin necesar tuturor organelor, în special organelor vitale precum inima și creierul.
Mai mulți factori favorizează apariția bolilor cardiovasculare. Riscul cardiovascular” este probabilitatea de a dezvolta o boală cardiovasculară sau un accident cardiovascular.
Greutatea și bolile de inimă: care este legătura?
Greutatea excesivă, un factor de risc pentru bolile de inimă. Sănătatea inimii noastre este influențată de stilul nostru de viață și de alimentație, dar și de greutatea noastră. Obezitatea și excesul de greutate sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că excesul de greutate din jurul abdomenului crește riscul anumitor boli precum diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat.
Aceste trei boli sunt factori majori de risc cardiovascular, deoarece duc la o acumulare de colesterol în artere și astfel la o îngroșare a plăcilor. Circulația sanguină este redusă, organele vitale sunt subnutrite, iar sănătatea este în pericol!
Importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate în prevenirea bolilor de inimă
În timp ce o dietă sănătoasă și echilibrată ajută la reducerea riscului de obezitate și supraponderabilitate, aceasta ajută și la combaterea altor dușmani ai inimii și arterelor care sunt factori de risc cardiovascular, cum ar fi diabetul și colesterolul ridicat. Consumul unei alimentații sănătoase și variate este esențial pentru o bună sănătate a inimii. Dar este important să faci distincția între alimentele bune și cele rele pentru inimă!
Sfaturi prevenirea bolilor de inimă prin alimentație
Consumă cel puțin cinci fructe și legume pe zi pentru sănătatea inimii
Oamenii de știință au demonstrat beneficiile fructelor și legumelor pentru sănătatea inimii. Fructele și legumele au un efect protector asupra bolilor cardiovasculare datorită numeroaselor vitamine, minerale și antioxidanți pe care le conțin, care protejează vasele de sânge, cum ar fi vitamina C, vitamina B9, potasiu și polifenoli. De asemenea, acestea sunt benefice împotriva hipertensiunii arteriale, un factor de risc cardiovascular.
Bine de știut: dieta mediteraneană, bogată în fructe și legume, este recunoscută pentru reducerea riscului de boli de inimă.
Redu consumul de sare pentru a preveni bolile de inimă
Prea multă sare duce la hipertensiune arterială, un alt factor de risc cardiovascular. Pentru o bună sănătate a inimii, este indicat să reduci consumul de sare, dar și de alimente sărate, și să nu depășești 6 până la 8 g de sare pe zi!
Consumă cel puțin două porții de pește gras pe săptămână pentru a limita riscurile cardiovasculare
Mai multe studii au demonstrat efectul protector al omega-3 împotriva bolilor de inimă. O mulțime de omega-3 se găsește în anumite plante precum nucile și semințele, dar și în peștele gras precum somonul, macroul și sardinele.
Limitează alimentele bogate în grăsimi pentru o bună sănătate a inimii
Nu toate sursele de grăsimi sunt bune pentru inimă: carnea roșie, mezelurile, brânzeturile, untul, smântâna etc. Aceste alimente sunt bogate în acizi grași saturați, grăsimi care cresc nivelul de colesterol rău din sânge!
Gătește cu uleiuri vegetale pentru a preveni bolile de inimă
După cum am menționat mai sus, untul este bogat în acizi grași saturați. Prin urmare, este recomandabil să gătești cu uleiuri vegetale (măsline, rapiță, nucă de cocos etc.) mai degrabă decât cu unt.