Iată un semn că bei prea multe băuturi dulci

Photo of author

By Ramona Fustos

Există o mulțime de ocazii de a bea băuturi dulci, atunci când acestea nu sunt consumate cu mesele. Problema este că, atunci când sunt consumate în exces, aceste băuturi nu sunt lipsite de riscuri și pot avea rapid repercusiuni asupra organismului.

Siropuri, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare, ceaiuri cu gheață aromate, ceaiuri și cafele îndulcite sau cele cu sirop, băuturi energizante… Rafturile supermarketurilor sunt pline de băuturi zaharoase care pot fi tentante, dar care nu trebuie luate ușor. Pe loc, aceste băuturi așa-zis „recreative” ne dau impresia că facem plinul de vitamine, că profităm din plin de vară sau că ne potolim setea rapid după efort. Adesea pe nedrept.

Ce impact au aceste băuturi dulci asupra organismului nostru?

Prea multe băuturi dulci pot duce la sete severă (contrar impresiei pe care o dau, ele nu hidratează), oboseală inexplicabilă, pofte alimentare care pot duce la supraponderalitate, probleme de piele precum acnee sau agravarea eczemelor, probleme digestive sau tulburări de somn. Toate acestea sunt semne la care trebuie să fii atent dacă ești dependent de băuturile pline de zahăr. Dacă observi apariția frecventă a cariilor la nivelul dinților, este bine să le verifici.

Pe termen lung, acestea pot cauza probleme de sănătate îngrijorătoare: supraponderalitate și/sau obezitate, hipertrigliceridemie (creșterea trigliceridelor), boli de ficat gras, diabet de tip 2, boli cardiovasculare etc. De asemenea, știm că băuturile zaharoase pot favoriza foarte mult dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Cum afectează zahărul organismul?

Zahărul conținut în băuturile dulci provoacă o serie de modificări nocive în organismul nostru prin:

-Creșterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge, care modifică mucoasa internă a vaselor de sânge;

-Facilitarea depunerii colesterolului în artere, ducând la formarea plăcii aterosclerotice, sursa accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord;

-Dereglarea metabolismului, care duce la obezitate și diabet de tip 2;

-Reducerea capacității de dilatare a vaselor de sânge;

-Promovează stresul oxidativ, care deteriorează celulele.

În cele din urmă, să nu uităm că, în conformitate cu cele mai recente recomandări nutriționale ale Agenției Naționale Franceze pentru Siguranța Alimentară (Anses), nu ar trebui să consumi mai mult de o băutură zaharoasă pe zi. Examinând acest studiu, observăm că acest nivel de consum pe parcursul a 30 de ani este dăunător pentru sănătate.

Ce băuturi ar trebui să alegi pentru a evita zahărul?

În plus față de apa plată și gazoasă, există multe alte băuturi din care poți alege. Infuziile, ceaiurile din plante și cafelele ar trebui consumate în mod ideal fără zahăr sau cu un îndulcitor care are un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge. Dacă dulceața este importantă pentru tine, poți înlocui oricând zahărul cu derivați cu indice glicemic scăzut, cum ar fi fructoza, eritritolul, xilitolul, stevia, zahărul din nucă de cocos sau siropurile de agave și de arțar.

Pentru prospețime, prepară-ți propriile ceaiuri reci sau optează pentru băuturi fermentate – kombucha sau kefir. Acestea, pe lângă faptul că sunt delicioase, sunt excelente pentru sănătatea microbiotei intestinale.