Dacă există un nutrient esențial pentru buna funcționare a tiroidei, acesta este iodul! Descoperă riscurile pentru sănătate în caz de deficiență, semnele care ar trebui să te alerteze, precum și alimentele care îți permit să îți faci plinul.
Iodul: unde îl găsim?
Iodul este un oligoelement indispensabil tiroidei, o glandă situată la baza gâtului. Deși este foarte mică, este dirijorul întregului nostru organism: reglează temperatura corpului, creșterea, fertilitatea, metabolismul bazal, frecvența cardiacă… Pentru a asigura această funcționare, în fiecare zi, organismul nostru are nevoie de 150 μg/zi (1) de iod. Dar o alimentație săracă în acest nutrient, consumul excesiv de alimente goitrogene precum varza, broccoli sau soia, care perturbă absorbția acestuia, precum și probleme de sănătate precum boala Crohn, pot duce la un deficit sau chiar la o carență.
Carența de iod: ce consecințe?
Un deficit de iod în organism poate avea repercusiuni grave dacă nu este tratat. În primul rând, poate provoca hipotiroidism, o boală care apare atunci când hormonii tiroidieni sunt produși în cantitate insuficientă. La femei, lipsa de iod poate afecta fertilitatea și poate provoca, de asemenea, tulburări menstruale.
În timpul sarcinii, o deficiență a acestui oligoelement poate crește riscul de avort spontan, naștere prematură și malformații congenitale. La copii, o deficiență de iod poate fi responsabilă de o întârziere în dezvoltarea intelectuală și motorie, afectând în mare măsură capacitatea lor de învățare și dezvoltarea cerebrală. În cele din urmă, o deficiență de iod care persistă poate fi cauza durerilor articulare și a rigidității musculare și crește riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară prin creșterea nivelului de colesterol din sânge.
Care sunt semnele unei deficiențe?
Simptomele deficitului de iod trec rareori neobservate. Printre cele mai frecvente semne:
Apariția gușei. Acesta este cel mai frecvent semn. Lipsa de iod provoacă o creștere a dimensiunii glandei tiroide, ducând la umflarea vizibilă a gâtului. Dacă devine mare, poate provoca dificultăți de respirație sau de înghițire.
Oboseală. O deficiență a acestui oligoelement poate duce la o scădere a producției de hormoni tiroidieni, provocând o senzație de slăbiciune permanentă.
Creștere în greutate. Un deficit de iod poate provoca hipotiroidism. Sau, când această glandă este subactivă, încetinește metabolismul bazal, ceea ce provoacă o creștere inexplicabilă în greutate.
Frilositate. Persoanele cu deficit de iod pot deveni mai sensibile la frig, din cauza încetinirii metabolismului lor.
Tulburări cognitive. Un deficit de iod poate afecta, de asemenea, buna funcționare a creierului, ducând în special la tulburări de memorie, de concentrare, precum și la o scădere a capacităților intelectuale.
Căderea părului. Încetul cu încetul, părul se subțiază și poate cădea în cantitate mai mare.
Depresie. Un deficit prelungit de iod în organism este asociat cu tulburări depresive, cu o stare de melancolie.
Constipație. Când acest oligoelement lipsește din organism, poate provoca probleme de digestie și încetinirea tranzitului.
Iodul: unde îl găsim?
Acest oligoelement se găsește în principal în alimentele provenite din mare, cum ar fi peștele (codul și tonul sunt cele mai bogate în iod), fructele de mare (creveții, crabi și stridii sunt surse excelente de iod) și algele marine. Produsele lactate (laptele de vacă conține o cantitate bună de iod), ouăle întregi, precum și sarea de masă iodată sunt bogate în iod, iar, într-o măsură mai mică, anumite fructe și legume, cum ar fi cartoful, fasolea verde, spanacul, precum și căpșunile și merișoarele. În general, o reechilibrare alimentară este suficientă pentru a remedia această deficiență. Dar dacă aportul alimentar nu este suficient, consultă medicul care, dacă este necesar, poate recomanda suplimente de iod.