Știi care este numărul de cafele pe care nu ar trebui să-l depășești în fiecare zi? Cunoscută pentru conținutul său energetic, cafeaua ar putea avea un impact asupra sănătății dacă este consumată în exces. Noi vă spunem totul despre asta în cele ce urmează.
Cafeaua conține o serie de substanțe nutritive bune pentru organism. Ca parte a unei diete echilibrate, ea contribuie la aportul zilnic necesar de energie. În plus, cofeina stimulează sistemul nervos, reduce somnolența și îmbunătățește concentrarea. De asemenea, conține antioxidanți, care ajută la prevenirea îmbătrânirii celulelor, vitaminele B2 și B3 și magneziu. Cu toate acestea, în doze mari, poate provoca efecte nedorite.
Câte cafele ar trebui să bei pe zi pentru o sănătate bună?
Conform unei declarații din 2015, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) afirmă că „aporturile de până la 400 mg pe zi (aproximativ 5,7 mg/kg de greutate corporală), consumate pe parcursul zilei, nu ridică probleme de siguranță pentru adulții sănătoși din populația generală”.
Această doză corespunde aproximativ la 5 espresso sau 4 cești mari de cafea pe zi. Cu toate acestea, este important de reținut că conținutul de cafeină al unei cafele poate varia în funcție de soi.
EFSA afirmă, de asemenea, că pentru femeile însărcinate sau care alăptează, „consumul de până la 200 mg […] pe parcursul zilei nu ridică probleme de siguranță pentru făt”.
De ce are cafeaua atâtea beneficii pentru sănătate?
Potrivit expertului, „dovezile sunt destul de solide” în ceea ce privește beneficiile cafelei: „în plus față de studiile recente, o multitudine de cercetări efectuate de-a lungul deceniilor au arătat că un consum moderat de cafea este asociat cu un risc redus de a dezvolta mai multe boli, inclusiv boli de inimă, diabet, anumite tipuri de cancer și chiar demență”, explică ea pentru CNN. Explicația științifică este încă neclară, dar există mai multe ipoteze.
Cafeaua conține substanțe cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, care ar putea juca un rol în prevenirea cancerului. De asemenea, se crede că anumiți compuși ajută organismul să utilizeze mai bine insulina și să controleze nivelul de zahăr din sânge. În plus, anumite componente ale cafelei pot influența metabolismul colesterolului, protejând astfel sistemul cardiovascular. Cu toate acestea, Dr. Wen subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica exact elementele benefice din cafea și pentru a înțelege modul în care acestea acționează.
Efectele nocive ale cafelei
Deși destul de benefică atunci când este consumată cu moderație, cafeaua poate avea consecințe asupra sănătății tale. Cofeina poate provoca insomnie, agitație, dureri de cap și reflux acid.
Mai mult, o serie de studii au arătat că persoanele care au tendința de a fuma și de a fi sedentare ar putea fi mai ușor expuse bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2, anumitor boli hepatice, precum și bolilor degenerative precum Alzheimer și accidentul vascular cerebral. Aceste riscuri sunt legate mai ales de un stil de viață în general nesănătos.
În România, aproximativ 30% dintre adulți și până la 11% dintre adolescenți consumă cantități de cofeină care depășesc pragurile recomandate, ceea ce ar putea provoca anxietate, toleranță crescută sau efecte cronice asupra sănătății, în special asupra sănătății cardiovasculare și osoase, potrivit OMS.