Iată de ce ar trebui să mănânci salata verde când este cald afară

Photo of author

By Ramona Fustos

Soarele bate puternic, temperaturile cresc… și la fel și dorința de prospețime în farfurie. Vara, salata verde devine regina prânzurilor noastre: ușor de preparat, ușoare și adesea considerate sănătoase.

Iată de ce ar trebui să mănânci salata verde vara

Este vedeta verii! Când mercurul este la maxim, salata verde se pretează la tot felul de combinații. Iată mai multe despre beneficiile sale pe tot parcursul verii.

Pentru unii, salata este o necesitate, în timp ce alții se feresc de ea. Cu toate acestea, acest fel de mâncare ușoară este o comoară plină de beneficii pentru sănătate care sunt adesea subestimate.

Salata, în special lăptuca, este o sursă excelentă de fibre solubile, depășind chiar și spanacul, salata cu frunze crețe, salata iceberg și salata Boston.

Aceste fibre joacă un rol crucial în reducerea absorbției colesterolului rău și a trigliceridelor, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare. Încetinind absorbția carbohidraților, ele ajută, de asemenea, la controlul nivelului de zahăr din sânge, fiind un aliat valoros în gestionarea diabetului.

Salatele sunt o adevărată mină de vitamine și minerale. Salata cu frunze crețe, măcrișul și spanacul sunt surse excelente de vitamina A. Salata romană, salata cu frunze crețe și salata Boston, precum și spanacul crud, sunt pline de vitamina K.

În ceea ce privește vitamina B9, se remarcă salata romană și spanacul crud. În ceea ce privește vitamina C, salata romană, salata cu frunze și salata Boston sunt cele mai bune.

Salata cu frunze crețe și spanacul furnizează mangan, în timp ce acesta din urmă furnizează și magneziu.

Salata, cel mai bun aliat al tău în această vară

Cu un conținut impresionant de 90% apă, salata verde este ideală pentru a rămâne hidratată pe vreme caldă. Pentru o rețetă deosebit de răcoritoare, combin-o cu castraveți și roșii.

Ca o reamintire, atunci când căldura este în toi, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ții minte în farfurie. Atunci când temperaturile devin sufocante, este esențial să îți moderezi consumul de carne și proteine, care, prin stimularea metabolismului, generează căldură corporală suplimentară și cresc necesarul de apă

În schimb, optează pentru alimente bogate în apă, precum legumele proaspete și fructele de vară, care conțin până la 90% apă.

Alimente pe care să le incluzi în meniul tău când vine canicula

Alege opțiuni răcoritoare precum castraveții, roșiile și salatele verzi, precum și fructe precum pepenele, pepenele galben, piersicile și căpșunile.

Sucurile de fructe și legume sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a rămâne hidratat, păstrând vitaminele și mineralele pierdute prin transpirație.

În plus, dacă gătitul mâncărurilor fierbinți este inevitabil, optează pentru metode blânde, cum ar fi la grătar sau abur, pentru a păstra umiditatea alimentelor.

În cele din urmă, bea multă apă și evitați băuturile răcoritoare, cafeaua, ceaiul și alcoolul.

Cum să alegi o salată verde

Pentru cele mai bune salate, alegeți soiuri de sezon. Există salate de vară, cum ar fi salata și batavia. Dar există și salate de iarnă, cum ar fi măcrișul, care se culege din octombrie până în aprilie, și rucola și andivele crețe, care sunt rezistente la îngheț.

Pentru a alege cea mai proaspătă salată, asigură-t că frunzele sunt viguroase și de un verde uniform, intens. De asemenea, uită-te la tăietura de la baza salatei, care trebuie să rămână albă sau ușor galbenă. Dacă aceasta devine roșie sau maro, este semn că salata a fost tăiată în urmă cu câteva zile…