Un studiu american a desemnat leguminoasele drept cea mai sănătoasă sursă de proteine de inclus în dieta noastră zilnică. Acest grup, care include fasolea uscată, năutul și lintea, este o alternativă mai bună pentru sănătate și mediu decât proteinele animale, potrivit studiului.
Leguminoasele ocupă primul loc în topul celor mai bune surse de proteine
Pentru început, raportul american recomandă creșterea cantității săptămânale recomandate de leguminoase de la 1,5 căni la 2,5 căni. Sau aproximativ 300 de grame de leguminoase pe săptămână.
De fapt, includerea unei cantități atât de mari de leguminoase în alimentație ar furniza suficiente proteine. Fără aceste proteine, „transportul oxigenului în sânge prin hemoglobină, funcționarea mușchilor și strategiile de apărare ale organismului împotriva agresiunilor” vor fi afectate, subliniază INRAE.
Dar asta nu este tot. Pe lângă aportul de proteine, leguminoasele conțin o cantitate importantă de fibre. Aceasta este ceea ce le diferențiază de alte surse.
„Are legătură cu fibrele. În carne nu există fibre”, explică Christopher Gardner, profesor de medicină la Stanford Prevention Research Centre și autor al raportului, informează CNN.
Cu leguminoasele, „nu numai că aveți mai puține grăsimi saturate, dar aveți și fibre. Așa că aceste rezultate privind sănătatea sunt mult mai convingătoare”, continuă el.
Consumul de carne roșie, un factor în diabet
Autorul raportului recomandă, de asemenea, retrogradarea cărnii, inclusiv a cărnii slabe, în lista proteinelor recomandate de departamentele americane pentru agricultură și sănătate. Acest lucru este valabil mai ales pentru că un consum excesiv de carne poate favoriza apariția anumitor boli.
Un studiu publicat în septembrie 2024 de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge (Regatul Unit) – în The Lancet Diabetes and Endocrinology – a susținut acest punct de vedere. Acesta a arătat că un consum de carne roșie, atât prelucrată, cât și neprocesată, favorizează în mare măsură dezvoltarea diabetului de tip 2.
Leguminoasele sunt, de asemenea, o soluție ecologică
În plus, producția de carne roșie este extrem de poluantă și are, de asemenea, un efect negativ pe termen lung asupra sănătății.
„Agricultura animală reprezintă o mare parte din cele mai periculoase emisii de gaze cu efect de seră din țara noastră”. Aceasta este afirmația făcută de Stephanie Feldstein, director de cercetare în domeniul populației și sustenabilității la Centrul pentru Diversitate Biologică, într-un raport publicat de acest ONG în aprilie 2024.
În 2017, într-un articol publicat de revista Climatic Change, o echipă de oameni de știință americani a calculat chiar că înlocuirea cărnii de vită cu fasole în alimentația americanilor ar putea „realiza între 46% și 74% din reducerile necesare pentru a atinge obiectivul de gaze cu efect de seră al Acordului de la Paris pentru Statele Unite”
Albușul de ou rămâne una din cele mai bune surse de proteine
Sărac în calorii, dar foarte sățios, albușul de ou asigură un aport optim de proteine cu valoare biologică ridicată. În plus, este ușor de încorporat în mâncăruri și, prin urmare, merită să fie privilegiat. Mai mult, compoziția sa în aminoacizi esențiali face din el o referință nutrițională pentru sportivi.
Albușul de ou contribuie, de asemenea, la sinteza proteinelor musculare după antrenament. În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, această proteină furnizează vitamine și minerale, limitând în același timp aportul de grăsimi. Prin urmare, ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.