Iasomia nu are doar un miros plăcut. Atunci când este consumată ca băutură, în combinație cu ceai, aceasta ar conține o miriadă de beneficii pentru sănătatea noastră cardiacă și mentală. Dar și pentru microbiomul nostru, subliniază dieteticianul Amy Shapiro pentru „Well and Good”.
Iată care este cea mai bună băutură pentru microbiomul tău intestinal
Deși băutura preferată a multor persoane rămâne în continuare cafeaua, ceaiul se clasează pe locul al doilea în top.
De altfel, consumul său este considerat o obicei benefic pentru sănătate încă din Antichitate. Și pe bună dreptate, ar conține componente capabile să reducă riscurile de a dezvolta boli cronice. Boli precum cancerul, bolile cardiovasculare, artrita și diabetul, conform concluziilor unui studiu publicat în Author Manuscript la 12 iunie 2014.
Și dintre toate categoriile de ceai existente, se pare că ceaiul de iasomie conține un număr semnificativ de beneficii. Beneficii atât pentru bunăstarea mentală, cât și pentru sănătatea pielii sau digestia. Odată ce floarea este infuzată cu câteva frunze de ceai, cel mai adesea ceai verde, aceasta își dezvăluie toate proprietățile.
Stimulează sistemul imunitar și protejează împotriva anumitor boli
Deși nu conține calorii, nutrienți sau proteine, ceaiul de iasomie este bogat în antioxidanți, „cum ar fi catechinele, un tip de polifenol care contribuie la numeroase beneficii pentru sănătate”, explică Umo Callins, dietetician sportiv și antrenor personal, pentru Well and Good.
Catechinele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, protejând astfel organismul de atacurile radicalilor liberi și sunt, de asemenea, antiinflamatoare. Ele reduc stresul oxidativ și întăresc sistemul imunitar împotriva bolilor, dar și împotriva îmbătrânirii pielii.
Una dintre cele mai puternice catechine din ceaiul verde este „galatul de epigalocatechină (EGCG), care a fost asociat cu numeroase beneficii, inclusiv pierderea în greutate și îmbunătățirea controlului glicemiei, precum și sănătatea inimii și a cavității bucale”, relatează Healthline. Ar putea proteja împotriva anumitor tipuri de cancer și a riscului de diabet de tip 2.
Îmbunătățește diversitatea microbiotei intestinale
Ceaiul de iasomie ar facilita și digestia. O afirmație confirmată de un studiu din 2022, publicat în revista Nutrients. Aceasta dezvăluia că „ceaiul de iasomie infuzat la rece ar putea fi servit ca o potențială băutură funcțională pe bază de ceai pentru a preveni obezitatea și disbioza microbiotei intestinale”. În concluzie, poate îmbunătăți diversitatea microbilor intestinali. Mai mult, poate favoriza bacteriile benefice.
Acest studiu a arătat, de asemenea, că atenuau creșterea în greutate, nivelurile anormale ale lipidelor serice, acumularea de grăsime, inflamația și intoleranța la glucoză.
Favorizează bunăstarea mentală și starea de spirit
„Aroma iasomiei are un efect calmant asupra sistemului nervos. Astfel, îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul”, subliniază dieteticianul Amy Shapiro, pentru Well and Good.
Dar, deoarece este susceptibil să favorizeze un microbiom intestinal sănătos, cercetătorii s-au interesat de axa intestin-creier și de această băutură ca potențial adjuvant în tulburările depresive.
Astfel, un alt studiu publicat în Nutrients în decembrie 2021, a descoperit nu numai că „extractul de rădăcină de Jasminum sambac are proprietăți antiinflamatorii și analgezice”, ci și că intervenția sa „a atenuat semnificativ comportamentul de tip depresiv și neurotransmițătorii”, crescând în același timp „diversitatea și bogăția microbiotei intestinale a șobolanilor deprimați”.
Reduce riscul de declin cognitiv
Tot datorită puterii polifenolilor, ceaiul de iasomie ar avea virtuți protectoare împotriva anumitor patologii legate de vârstă și capacitățile cognitive.
Este „bogat în EGCG, care poate suprima inflamația și neutraliza daunele cauzate de radicalii liberi – doi factori cheie asociați cu progresia bolilor Alzheimer și Parkinson”, precizează Healthline. Într-adevăr, o meta-analiză publicată în 2016 în Plos One, indica faptul că „rezultatele au arătat că consumul de ceai a fost asociat semnificativ cu o incidență redusă a tulburărilor cognitive”.