Iată care este cantitatea corectă de paste pe care trebuie să o pui în farfurie, conform unui nutriționist

Photo of author

By Ramona Fustos

Te-ai întrebat vreodată care este cantitatea corectă de paste pe care trebuie să o pui în farfurie? Un nutriționist îți răspunde la această întrebare! Citește mai departe pentru a afla.

Tuturor ne-ar plăcea să mâncăm o farfurie mare de paste la masă, dar este cu adevărat o idee bună? Un nutriționist ne spune cât de mult trebuie să consumăm din acest aliment bogat în amidon.

Care este cantitatea corectă de paste pe care trebuie să o pui în farfurie?

Pasiunea pentru paste transcende granițele și culturile. Proaspete, integrale, fără gluten… În farfurie, ele își asumă cu plăcere rolul de fel principal sau de garnitură. Necostisitoare, ușor de gătit și rapid de savurat, pastele fac parte din multe meniuri, iar unii oameni le-ar mânca chiar în fiecare zi. Idee bună sau rea? Cât de multe paste poți mânca la masă fără să îți riști sănătatea?

Cantitatea potrivită de paste

În primul rând și în primul rând, trebuie să știi că poți mânca paste în fiecare zi. Acestea fac parte din familia alimentelor amidonoase, esențiale pentru o dietă echilibrată. În practică, farfuria ideală este compusă din o treime de amidon, o treime de proteine și una sau două treimi de legume. Faïza Bossy, nutriționist, este de părere că este mai bine să nu respectăm cele 100 de grame de persoană indicate pe ambalaj. Această doză este potrivită pentru o persoană care cântărește 70 de kilograme, dar sub această greutate, cantitățile ar trebui reduse”, a explicat ea. Un pumn de paste este o cantitate mai mult decât suficientă.

Cum consumi corect pastele?

Sosurile care însoțesc pastele, fie că sunt pe bază de roșii, de brânză sau de smântână, sunt, de asemenea, un lucru de care trebuie să te ferești. Acestea sunt adesea produse industrial și ar trebui consumate doar ocazional. „Sunt prea grase, prea dulci și prea sărate. Consumul excesiv și lipsa de activitate fizică pot duce la hipertensiune arterială, creștere în greutate și probleme digestive”, explică Dr. Faïza Bossy.

Pentru a reduce consumul acestor sosuri gata preparate, se recurge mai mult la uleiuri vegetale, precum cele de in și de măsline, condimente și lămâie. Când vine vorba de alegerea pastelor, medicul recomandă varierea tipurilor: integrale, semicomplete, cu leguminoase etc. Acestea sunt mai bogate în fibre decât pastele din făină albă, favorizează o digestie mai bună și au un indice glicemic mai scăzut.

Ce ar trebui să faci cu resturile dacă ai făcut prea multe paste?

Ți-au mai rămas paste? Ce poți face cu ele? „Fii creativ în bucătărie. Le poți refolosi a doua zi adaptându-ți rețetele la ingredientele care v-au rămas în frigider. Pastele pot fi însoțite de multe legume diferite, într-o salată, un gratin, într-o supă etc.

„Dacă nu intenționezi să consumi resturile de la o masă a doua zi, congelează-le imediat pentru a le folosi mai târziu. Acest lucru te va ajuta în serile în care nu ai timp să gătești. Pastele pot fi congelate fără nicio problemă.