Guvernul României s-a format. Marcel Ciolacu rămâne premier

Photo of author

By Alexandru Stancu

Foto - Facebook Marcel Ciolacu / Evaziunea fiscală / Diaspora / drugtest / deficit bugetar / PSD / Guvernul României

Guvernul României reprezintă principalul motor al administrației publice centrale și pilonul esențial în gestionarea afacerilor interne și externe ale țării.

Acesta are rolul de a implementa politicile naționale, de a coordona instituțiile statului și de a răspunde nevoilor cetățenilor prin elaborarea și aplicarea de strategii și programe. Componența sa reflectă voința politică exprimată prin alegeri democratice, iar funcționarea sa este reglementată de Constituția României. Într-o lume în continuă schimbare, Guvernul României trebuie să răspundă provocărilor economice, sociale și internaționale, asigurând echilibrul între tradiție și modernitate, între nevoile cetățenilor și obiectivele de dezvoltare pe termen lung.

Guvernul României joacă un rol central în asigurarea stabilității și progresului național, fiind responsabil de gestionarea resurselor, menținerea ordinii publice, promovarea intereselor țării pe plan internațional și garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Format din miniștri coordonați de prim-ministru, Guvernul este instituția care transformă proiectele legislative în acțiuni concrete, vizând creșterea calității vieții și consolidarea democrației.

De la politici economice care stimulează investițiile și inovația, la reforme administrative menite să eficientizeze serviciile publice, Guvernul României are misiunea de a crea un mediu propice dezvoltării sustenabile. În același timp, acesta joacă un rol important în consolidarea relațiilor cu Uniunea Europeană și partenerii internaționali, având ca obiectiv integrarea României în marile inițiative globale.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 decembrie 2024, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

  • Ion-Marcel Ciolacu – prim-ministru
  • Marian Neacșu – viceprim-ministru
  • Marian-Cătălin Predoiu – viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne
  • Tánczos Barna – viceprim-ministru, ministrul finanțelor
  • Sorin-Mihai Grindeanu – ministrul transporturilor și infrastructurii
  • Radu Marinescu – ministrul justiției
  • Angel Tîlvăr – ministrul apărării naționale 
  • Bogdan-Gruia Ivan – ministrul economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului
  • Alexandru Rafila – ministrul sănătății
  • Cseke Attila-Zoltan – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației
  • Florin-Ionuț Barbu – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
  • Simona Bucura-Oprescu – ministrul muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale
  • Natalia-Elena Intotero – ministrul culturii
  • Daniel-Ovidiu David – ministrul educației și cercetării
  • Emilian-Horațiu Hurezeanu – ministrul afacerilor externe
  • Marcel-Ioan Boloș – ministrul investițiilor și proiectelor europene
  • Sebastian-Ioan Burduja – ministrul energiei
  • Mircea Fechet – ministrul mediului, apelor și pădurilor.

„Intrați într-o perioadă dificilă în noile responsabilități. Vă doresc să reușiți în tot ce vă propuneți, dar, în primul rând, vă rog să reușiți pentru România și pentru români. Oamenii așteaptă soluții, oamenii așteaptă stabilitate şi oamenii așteaptă un Guvern care menține ferm traiectoria României, cea stabilită de fiecare dată când s-a pus problema în ultimii 35 de ani, direcția proeuropeană.

Suntem într-o situație care nu a mai existat până acum, cu alegeri anulate, şi trebuie să înțelegem că, pentru mulți români, există preocupări majore. Toată lumea cu care am vorbit şi despre care am aflat dorește stabilitate și dorește cu orice preț să păstrăm parcursul euroatlantic al României.

În acest sens, vă rog să acționați așa. Provocări sunt foarte multe. Cunoașteți foarte bine problemele care trebuie rezolvate, ar dura foarte mult să încep să le număr, dar cred că două dintre ele merită menționate ca și provocări imediate pentru noul Guvern: este vorba, desigur, despre construcția bugetului pentru anul 2025, o sarcină complicată şi, desigur, stabilirea calendarului electoral pentru alegerea Președintelui României. Pe lângă acestea, sunt foarte multe probleme. Fiecare, în domeniul propriu, vi le cunoașteți.

Vă doresc mult succes, multă energie, multă răbdare şi multe realizări pentru România și pentru români. La mulți ani!”, a declarat Klaus Iohannis.

VEZI ȘI – Vânătorii de Generali Ruși