Gripa se răspândește din ce în ce mai mult peste tot în lume: ultimele studii sau sondaje de peste tot arată că programările și consultările pentru sindroame gripale sunt în creștere în majoritatea regiunilor, dintre care multe se află deja în faza epidemică. În fiecare iarnă, aceasta ajunge să afecteze milioane de oameni… dar alimentația poate contribui cu adevărat la întărirea sistemului nostru imunitar.
Este ceea ce reamintește nutriționista Samantha Heller, intervievată de media americană AARP: „Odată cu înaintarea în vârstă, imunitatea noastră începe să scadă, dar dacă primim nutrienții potriviți, putem ajuta sistemul nostru imunitar să-și facă treaba pentru a ne proteja de viruși precum gripa.” Iată cele trei alimente pe care le recomandă neapărat.
Cartofii dulci: combustibilul beta-caroten
Potrivit expertei intervievate de AARP, cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, pe care organismul nostru îl transformă în vitamina A. Această vitamină susține mucoasele respiratorii și intestinale și ajută la creșterea numărului de celule imune. Un real avantaj atunci când apărarea naturală a organismului scade odată cu vârsta.
Ea recomandă, de asemenea, să îi pregătești simplu: prăjți cu puțin ulei de măsline, oregano și piper. După cum explică ea pentru mass-media americană: Beneficiezi și de proprietățile condimentelor, fără a adăuga zahăr sau grăsimi saturate, care slăbesc sistemul imunitar.
Fructele de pădure: o doză naturală de vitamina C
Fructele de pădure merită cu siguranță un loc în farfurie: bogate în vitamina C, ele ajută la stimularea producției de globule albe, celulele care combat infecțiile. De asemenea, ele furnizează flavonoide, antioxidanți care protejează celulele, inclusiv cele ale sistemului imunitar.
Heller recomandă să le integrezi cu ușurință în alimentația zilnică. În iaurt, în terci sau ușor coapte pe o felie de pâine.
Ea reamintește, de asemenea, că socul ar putea reduce severitatea și durata simptomelor gripale datorită polifenolilor săi, care ajută organismul să răspundă mai bine la virus.
Fasole: zinc ușor de integrat
Al treilea aliment cheie: fasolea. Aceasta conține în mod natural zinc, un mineral esențial pentru producerea globulelor albe. Potrivit expertei, o carență de zinc este asociată cu o slăbire a sistemului imunitar.
Ea recomandă consumul a cel puțin o puțin o jumătate de cană de trei ori pe săptămână: în supă, salată, fel de mâncare cu orez sau chiar ca gustare cu năut prăjit în ulei de măsline.
Alte alimente pe care poți miza: Oleaginoasele: migdale, nuci, alune…
Migdale, nuci, alune, nuci braziliene… oleaginoasele sunt aliați formidabili ai iernii. Bogați în magneziu, contribuie la reducerea iritabilității, oboselii și durerilor musculare. Sunt, de asemenea, o excelentă sursă de acizi grași nesaturați, și în special de renumiții omega-3, care joacă un rol esențial în buna funcționare a sistemului imunitar.
Citricele: grapefruit, portocală, clementină…
Grepfruit, portocale, clementine, mandarine… citricele sunt fructe indispensabile iernii, și nu este o coincidență! Îmbogățite cu vitamina C, un antioxidant puternic care întărește sistemul imunitar și combate oboseala, acestea oferă un efect de revigorare, prețios în caz de scădere a energiei. Sunt, de asemenea, o sursă prețioasă de fibre, benefice pentru tranzit și care dau o senzație de sațietate.
Pe lângă proprietățile lor antioboseală, citricele au un efect antiinflamator. Acesta ajută la rezistența împotriva agresiunilor microbiene, ideal pentru a te proteja împotriva micilor afecțiuni ale iernii. Micul bonus: furnizează și polifenoli, recunoscuți pentru virtuțile lor anticancerigene. Consumă-le proaspete sau sub formă de suc proaspăt stors pentru a beneficia de toate proprietățile lor.