Pentru cei care vor să reducă consumul de sare, gomasio poate să fie o excelentă alternativă. Ce este însă acest condiment? Care sunt virtuțile sale?
În Japonia, gomasio face parte integrantă din peisajul culinar de mii și mii de ani. Acest condiment tradițional din bucătăria niponă, al cărui nume este format din „goma”, pentru susan în japoneză, și „shio” pentru sare) este un amestec savuros de susan prăjit și sare de mare. În Japonia, gomasio se prepară cu susan negru.
Din Țara Soarelui Răsare, gomasio a cucerit rapid Occidentul. Cu gustul său deosebit, și-a făcut loc în bucătăriile restaurantelor și s-a impus în magazinele specializate și în magazinele bio.
Gomasio- care este compoziția sa nutrițională?
Cu un aport de 566 kilocalorii pe 100 de grame, gomasio este destul de bogat în calorii. Susanul este destul de bogat în lipide, ceea ce explică acest aport energetic.
O alternativă sănătoasă la sare
Unul din motivele ce ar putea explica succesul lui Gomasio este faptul că poate fi cea mai bună alternativă la sare. Deci, îți permite să te bucuri de o farfurie mai lejeră atunci când te confrunți cu hipertensiune sau când vrei pur și simplu să consumi mai puțină sare. Gustul este potențat de susan, astfel încât conținutul de sare al mâncării este redus.
Care sunt beneficiile sale?
Principalul său avantaj este faptul că poate fi cea mai bună alternativă la sare. Poți să reduci consumul de sare fără să renunți însă la savoare. Dar, conține și grăsimi sănătoase. Un alt avantaj adus este profilul său nutrițional: furnizează grăsimi bune pentru organism (grăsimi mono și polinesaturate), care sunt bune pentru sistemul cardiovascular. De asemenea, este bogat în vitamine și minerale, cum ar fi potasiul.
Deși gomasio tradițional se bazează doar pe susan și sare, există multe variante. Algomasio, de exemplu, conține alge marine și, prin urmare, furnizează iod, un nutrient care lipsește adesea în dietele vegetariene.
Dacă dorești să consumi grăsimi sănătoase, omegasio este un must-have în dulapurile tale! Pe lângă semințele de susan și sare, această altă versiune de gomasio include o multitudine de alte semințe oleaginoase, cum ar fi semințele de in, dovleac și cânepă.
De asemenea, poți găsi gomasio cu condimente, usturoi sălbatic, ierburi aromatice etc. Iar dacă nu găsești în apropierea de tine, poți folosi gomasio simplu pentru a crea propriile amestecuri. Poate fi folosit în bucătărie pentru a înlocui sarea sau pur și simplu pentru a adăuga o notă de alune prăjite în rețetele tale. Se potrivește perfect cu multe ingrediente.
Gomasio, bun pentru sănătate datorită susanului
Susanul face parte din familia semințelor oleaginoase, ca și nucile, alunele și migdalele. Gomasio este, prin urmare, bogat în acizi grași nesaturați, cu alte cuvinte, „grăsimi bune”, care sunt bune pentru sistemul cardiovascular. Bogăția sa în calciu (susan) și magneziu (sare) îi conferă, de asemenea, proprietăți remineralizante și reechilibrante din punct de vedere acido-bazic.
Gomasio se pretează la tot felul de preparate: poate fi folosit pentru a condimenta peștele și carnea, amestecat în salatele de crudități sau pentru a înviora supele și a condimenta preparatele.