Nu toate sucurile de fructe pe care le bem la micul dejun au același impact asupra nivelului de glicemie. Iată care este cel pe care trebuie să îl alegi atunci când te trezești pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge și pentru a evita un vârf de zahăr după ce îl bei dimineața.
Gata cu sucul de portocale, iată care este cel mai bun suc de citrice de băut la micul dejun
Consumul de suc de fructe la micul dejun este un obicei care poate schimba radical modul în care ne gestionăm zilnic nivelul de glicemie. Bogate în zahăr, sucurile de fructe pe care le bem dimineața sunt, de asemenea, lipsite de fibrele dietetice. Atât de importante în fructe.
Pentru a face un suc de fructe, se elimină din fructe tot ceea ce ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Iar fructele rămân un aliment dulce. Uneori chiar foarte dulce. Acesta este motivul pentru care, în general, nu este recomandat să bei suc de fructe dimineața pentru a menține stabil nivelul zahărului din sânge.
Sucurile de citrice sunt puțin diferite. Și nu toate urmează însă aceeași regulă. Asta e ce ne explică medicul și biochimistul Jessie Inchauspé, într-o postare împărtășită pe contul său de Instagram. Așadar, vestea bună este că poți bea suc de citrice dimineața în loc de oțet de cidru. Asta pentru a reduce sarcina glicemică a micului dejun. Cu toate acestea, nu toate sucurile de citrice fac acest lucru. Mai mult, există unele pe care ar trebui să le eviți. Și unele pe care ar trebui să le preferi atunci când te trezești dimineața. Suc de portocale, suc de grapefruit sau suc de lămâie, specialistul în glicemie a comparat 3 sucuri de citrice și iată care dintre ele poți bea cu ochii închiși.
Glicemia: iată care este cel mai prost suc de fructe pe care să îl bei la micul dejun
Pentru început, omul de știință dezvăluie că, deși aceste 3 fructe populare sunt toate citrice, ele au „conținuturi diferite de zahăr și acizi”. Acizi care vor transforma radical efectul lor asupra nivelului nostru de zahăr din sânge. „Așadar, chiar dacă toate aparțin aceleiași familii de fructe și toate arată la fel, în mod clar ele sunt foarte diferite pentru nivelul nostru de glucoză din sânge”, avertizează ea.
„Sucul de portocale conține cel mai mult zahăr”, spune expertul. Este un suc de citrice care va crește rapid nivelul de zahăr din sânge. Și va provoca un vârf major al glicemiei. „Aș evita sucul de portocale dacă încerci să îți stabilizezi nivelul de zahăr din sânge pentru a te simți mai bine. Dar și pentru a reduce pofta de zahăr”, recomandă Jessie Inchauspé pentru un mic dejun care te va menține energic până la prânz.
Glicemie: iată sucul de citrice care provoacă zero vârfuri de glicemie la micul dejun
Având în vedere datele împărtășite de expert, am putea fi tentați să îl înlocuim cu suc de lămâie dimineața. De fapt, sucul de lămâie este „aproape fără zahăr și conține în principal acid”, explică biochimistul. Sucul de lămâie nu are niciun impact asupra nivelului nostru de glucoză. Deci îl poți bea în orice moment al zilei”, adaugă ea.
Glicemie: iată care este cel mai bun suc de citrice pentru a înlocui sucul de portocale la micul dejun
De aceea, deși sucul de lămâie este fără îndoială sucul de citrice care are cel mai mic efect asupra curbei noastre glicemice, sucul de grapefruit este cea mai bună opțiune pentru a bea suc de fructe dimineața.
Sucul de grapefruit conține puțin zahăr. Dar și puțină aciditate. Acest lucru îl face compromisul ideal pentru a bea suc de citrice la micul dejun. „Sucul de grapefruit este o opțiune bună dacă ai chef de un suc asemănător sucului de portocale, pentru că este mai puțin dulce”, spune biochimistul.