Gabriel Liiceanu îl vede pe Cătălin Drulă președintele României

Photo of author

By Alexandru Stancu

cătălin drulă

Gabriel Liiceanu, cunoscut filozof și scriitor român, a participat la o dezbatere organizată în cadrul târgului de carte Bookfest, unde a discutat despre profilul viitorului președinte al României. În cadrul discuției, Liiceanu l-a menționat pe Cătălin Drulă, președintele Uniunii Salvați România (USR), ca exemplu de politician care ar putea întruchipa aceste calități.

”Să știi că cineva a dovedit că poate fi bun făcând lucrurile de care aveam nevoie. Personajul care a făcut asta pentru mine este domnul Cătălin Drulă. Nu i-am știut agenda politică, m-am uitat la ce a făcut și a făcut ceva nemaipomenit. A reușit să taie un rău de la rădăcină. Dacă am avea un președinte care taie răul de la rădăcină, în diferite direcții, de fapt în toate direcțiile importante, aici era vorba de un ministru al Transporturilor, el e bun. Deci faptul că a reușit cu o determinare remarcabilă să radă mafia metrourilor, nu e de ici de colo”, a declarat Gabriel Liiceanu într-o dezbatere la lansarea cărții ”Ce vrem de la președintele țării”.

”Nu mi-e indiferent dacă ar fi ras-o sau nu, nu mi-e indiferent dacă Clotilde Armand a ras mafia gunoaielor în înjurăturile tuturor… zăceau gunoaiele. Faptul că ăia ne furau cu un contract pe 25 de ani sume enorme pe un serviciu pe care îl supraevaluau nu conta pentru populație. Trebuie un om de mare tărie care să o țină langa și să ajungă la soluționarea problemei (…) Același lucru s-a petrecut la Timișoara. Omul ăla, Dominic Fritz, a arătat că poți să razi de la rădăcină corupția infernală care exista în primăria de la Timișoara. De asemenea oameni avem nevoie și nu e deloc rău dacă plasa pe care ne ține Uniunea Europeană e dublată de o plasă unor oameni care știu cu adevărat să ne slujească”, a mai spus filosoful Gabriel Liiceanu.

Gabriel Liiceanu este unul dintre cei mai influenți filozofi și scriitori contemporani din România, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul gândirii critice, culturii și literaturii. Născut la 23 mai 1942, în Râmnicu Vâlcea, Liiceanu a urmat cursurile Facultății de Filozofie a Universității din București, unde și-a început cariera academică sub îndrumarea profesorului Constantin Noica, una dintre figurile marcante ale filozofiei românești.

După terminarea studiilor, Liiceanu a devenit cercetător la Institutul de Filozofie al Academiei Române, unde a continuat să își dezvolte ideile și să contribuie la literatura filozofică. În anii ’80, a fost unul dintre membrii fondatori ai Grupului de Dialog Social (GDS), o organizație care a avut un rol esențial în promovarea valorilor democratice și a libertății de exprimare în perioada comunistă și imediat după Revoluția din 1989.

Un moment de cotitură în cariera lui Liiceanu a fost publicarea cărții „Jurnalul de la Păltiniș” în 1983, o lucrare care documentează dialogurile sale filozofice cu Constantin Noica și care a avut un impact profund asupra generațiilor următoare de intelectuali români. Această operă, alături de altele precum „Apel către lichele” și „Despre limită”, a consolidat poziția lui Liiceanu ca un gânditor de referință în peisajul cultural românesc.

Gabriel Liiceanu este, de asemenea, fondatorul și directorul Editurii Humanitas, una dintre cele mai prestigioase case editoriale din România, care a jucat un rol crucial în promovarea literaturii de calitate și a traducerilor unor lucrări esențiale din filozofie, științe sociale și beletristică.

Pe lângă activitatea sa editorială, Liiceanu a fost un participant activ în viața publică și politică a României post-comuniste. Prin articolele, interviurile și aparițiile sale publice, el a fost un critic vocal al corupției, al abuzurilor de putere și al declinului valorilor morale în societatea românească. În acest sens, el a militat constant pentru transparență, responsabilitate și respect pentru drepturile omului.

CITEȘTE ȘI – INTRODUCE ROMÂNIA SALARIUL MINIM EUROPEAN?