Fructele de vară și beneficiile lor pentru sănătate

Photo of author

By Ramona Fustos

Numeroase sunt fructele de vară, fără să punem la socoteală beneficiile lor pentru sănătate. Vara este în plină desfășurare! Sezonul fructelor bune, sărutate și mângâiate de soare, a început în forță. Zmeură, smochine, prune, struguri… Descoperă toate fructele de sezon de care să te bucuri în luna iulie.

Smochinele

Smochinele se consumă din iulie până în octombrie. Sunt fructe bogaate în fibre și minerale (calciu, potasiu, fier), oligoelemente (potasiu, fier, cupru) și sunt o sursă bună de vitamine din complexul B. Pulpa și coaja lor conțin o serie de antioxidanți fenolici: flavonoide și carotenoide, precum și o cantitate semnificativă de fibre. Foarte hrănitoare (57kcal/100g de smochine proaspete), smochinele sunt ușor de digerat și laxative, datorită conținutului ridicat de ficină.

Piersicile

Piersicile sunt fructele de vară pline de nutrienți: vitamine, oligoelemente, minerale etc. Bogată în betacaroten, pigmentul vegetal portocaliu care este un precursor al vitaminei A, o singură piersică cu pulpă galbenă acoperă 50% din necesarul zilnic de vitamina A. Beta-carotenul este un antioxidant puternic care stimulează elasticitatea pielii. Piersicile sunt, de asemenea, bogate în carotenoizi, pigmenți fotoprotectori care iluminează tenul, protejând în același timp împotriva razelor UV. Acest lucru le conferă, de asemenea, o putere de regenerare care reînnoiește celulele pielii și protejează împotriva agresiunilor externe.

Mai mult, fiind 90% apă și cu un conținut scăzut de calorii, acest fruct este un aliat al slăbitului care te va ajuta să-ți potolești setea în zilele toride de vară care urmează, făcându-te în același timp să te simți sătulă datorită conținutului ridicat de fibre și potasiu. De asemenea, foarte bogat în vitamina C, îți va da un impuls care să te țină în priză!

Caisele

Cultivat pentru prima dată în urmă cu 5000 de ani, caisul este acum un fruct de vară foarte îndrăgit. Varietățile s-au dezvoltat de-a lungul anilor, multiplicând texturile și aromele. Caisele apar pe vreme frumoasă și umplu rafturile cu pulpa lor însorită, anunțând sosirea verii. Consumate proaspete, acestea reprezintă o sursă importantă de vitamine și fibre, fiind pline de beneficii pentru organismul nostru.

Pepenele galben

Dacă ești un fan al acestui fruct de vară extrem de proaspăt, ar trebui să fii încântat să afli că are o serie de beneficii pentru sănătate și poate fi savurat într-o varietate de moduri, atât cu mâncăruri dulci, cât și sărate.

Pepenele roșu are și alte calități pe lângă faptul că este super proaspăt și foarte puțin caloric (35kcal la 100g). Plin de apă, acesta poate ajuta la prevenirea deshidratării, un plus care face diferența în cele mai călduroase zile de vară. Mai mult, este unul dintre fructele care conțin cel mai mult betacaroten, alături de mango și caise, oferindu-ți o piele frumoasă și protejându-te în același timp de efectele nocive ale soarelui, pentru un bronz auriu pe plajă… Ai nevoie doar de 200 g de pepene roșu pe zi pentru a-ți acoperi necesarul zilnic de vitamina A.

Potasiul conținut în fruct ajută la reducerea tensiunii arteriale, la prevenirea bolilor cardiovasculare și la promovarea unei funcții renale sănătoase.

Pepenele verde

Plin de apă (92%), acest fruct care potolește setea este delicios consumat simplu, tăiat în felii mari. Tăiat în cuburi, pepenele roșu se potrivește bine cu alte fructe, legume crude și mentă pentru rețete răcoritoare.

Pe lângă faptul că acesta conține vitaminele C și B9, pepenele roșu este bogat în potasiu, care este eficient împotriva crampelor și durerilor musculare.

De asemenea, bun pentru inimă, semințele de pepene verde dilată vasele de sânge, reducând tensiunea arterială ridicată și prevenind bolile cardiovasculare.