Cine nu a experimentat celebrul „atac de ficat” după o masă bogată în calorii? Este un fapt: pentru ca ficatul tău să rămână sănătos și să funcționeze corect, trebuie să limitezi consumul anumitor alimente.
Ficatul joacă un rol major de curățare și detoxifiere în organism. Atunci când este sănătos, ne oferă imunitate maximă, energie și un somn mai bun. De asemenea, joacă un rol foarte important în stocarea și distribuirea nutrienților din digestie. Cu toate acestea, atunci când ficatul nu funcționează corect, întregul organism o ia razna. De aceea, este important să fii familiarizat cu alimentele care pot cauza probleme hepatice.
De ce ar trebui să mănânci bine pentru a proteja ficatul?
Un ficat considerat a fi bolnav este, în general, plin de toxine care îl împiedică să funcționeze corect. Aceste toxine se acumulează și creează o supraîncărcare care poate duce la inflamarea țesutului hepatic și la deteriorarea celulelor din ficat. Chiar mai grav, pot apărea complicații hepatice dacă ficatul este prea plin de aceste toxine. Pentru a evita acest lucru, singura modalitate de a îmbunătăți sănătatea generală a ficatului și de a reduce riscul de complicații este prin dietă și stil de viață. De fapt, anumite alimente sunt considerate a fi rele pentru ficat sau chiar interzise.
Un ficat sănătos se bazează pe mese sănătoase, echilibrate, care nu „obosesc” ficatul făcându-l să lucreze prea mult pentru a elimina toxinele. Activitatea fizică regulată are, de asemenea, un rol de jucat, deoarece alimentele prea grase sau prea dulci pot fi mai ușor expulzate din organism.
Alimente care sunt rele pentru ficat
Pentru a-ți menține ficatul sănătos și a-l ajuta să își facă treaba în fiecare zi, este esențial să ai o dietă sănătoasă și să eviți alimentele prea bogate în grăsimi. În plus, alimentele care sunt prea greu de digerat sau prea bogate în colesterol rău vor împiedica ficatul să funcționeze corect și pot provoca, de asemenea, probleme hepatice.
Alimentele care sunt rele pentru ficat includ:
-alimentele prăjite,
-mezelurile,
-produsele lactate,
-alimentele la cuptor care conțin brânză și/sau grăsimi.
De asemenea, trebuie să fii atent atunci când consumi sosuri precum sosul de soia sau sosul pentru grătar.
Ai grijă de ficatul tău evitând zaharurile adăugate
Deși s spune să eviți zaharurile adăugate, acestea nu sunt complet interzise din dieta noastră pentru a proteja sănătatea ficatului. De fapt, organismul nostru are nevoie de carbohidrați pentru a fi energizat. Cu toate acestea, dacă consumăm prea mult zahăr, acesta va fi transformat direct în grăsime în ficat. Dacă această grăsime reprezintă mai mult de 5 până la 10% din greutatea totală a ficatului nostru, atunci acest consum devine nociv pentru el.
Prin urmare, este recomandabil să evităm zaharurile adăugate, mierea, siropurile, sucurile de fructe și orice altceva care conține zaharuri adăugate. Aceste alimente sunt rele pentru ficat.
Cerealele albe sunt nocive pentru ficat
Cerealele sunt bune pentru sănătatea noastră deoarece sunt o sursă puternică de fibre pentru organism. Cu toate acestea, dacă ai un ficat nesănătos, cerealele albe în special ar trebui evitate. Acestea determină creșterea prea rapidă a nivelului de glucoză și insulină din sânge. Acest vârf glicemic este urmat foarte des de o scădere, care dăunează ficatului dacă aceste vârfuri sunt recurente. Cerealele albe se găsesc în general în pâine, paste și biscuiți, atunci când sunt făcute cu făină albă, dar și în orez.
Ficatului nu-i plac grăsimile saturate și acizii grași
Spre deosebire de alte alimente care sunt rele sau chiar interzise pentru că sunt prea grase și fac ficatul să muncească prea mult pentru a le elimina, alimentele care sunt bogate în grăsimi saturate și acizi grași pot provoca daune reale acestui organ. De fapt, acestea încurajează acumularea de grăsimi.