Vești triste pentru lumea sporturilor extreme. Felix Baumgartner, celebru pentru saltul său din stratosferă în 2012, a decedat subit la vârsta de 56 de ani. El a murit după ce s-a simțit rău în timpul unui salt cu parapanta, înainte de a se prăbuși într-o piscină.
Vești triste pentru lumea sporturilor extreme. Felix Baumgartner, pionier austriac al base jump-ului și celebru pentru că a depășit bariera sunetului în cădere liberă în 2012, a decedat joi, 17 iulie 2025.
Potrivit informațiilor din „La Repubblica”, confirmate de „Rai” și „Il Corriere della Sera”, bărbatul în vârstă de 56 de ani ar fi pierdut controlul asupra parapantei sale după ce s-a simțit rău în timpul zborului. Accidentul s-a produs în jurul orei 16:00 în Porto Sant’Elpidio, pe coasta de est a Italiei.
Corpul său a fost găsit în piscina unui hotel, acolo unde aparatul s-a prăbușit. O femeie care se afla în apropiere a fost ușor rănită. Echipele de salvare nu au putut face nimic pentru a-l resuscita. Identificarea a fost efectuată de carabinierii italieni, a confirmat un responsabil al pompierilor locali pentru AFP.
O viață în cer
Cunoscut pentru realizările sale extraordinare, Felix Baumgartner nu era la prima sa ispravă. Fost militar, el a început să practice săriturile extreme în anii ’80. În 1999, a doborât recordul pentru cea mai înaltă săritură de pe o clădire, aruncându-se de pe turnurile Petronas din Kuala Lumpur.
În același an, a sărit chiar și de pe mâna statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio. Dar mai ales saltul său de la 39.376 de metri altitudine, în cadrul proiectului Red Bull Stratos din 2012, l-a propulsat în rândul legendelor: „Am avut întotdeauna dorința de a fi în aer”, a declarat el la acea vreme pentru mass-media austriacă.
Acest vis, născut în timpul primului său salt cu parașuta în 1986, l-a determinat să bată recorduri pe care nimeni nu îndrăznea să le ia în considerare. Dispariția sa bruscă lasă un gol imens în lumea parașutismului și a sporturilor extreme.
Felix Baumgartner, moartea unui aventurier care a depășit toate limitele
Viața lui a fost ca un film. Iar data nașterii sale pare a fi un semn al destinului. Născut în 1969, tânărul Felix Baumgartner avea doar 4 săptămâni, mai precis 32 de zile, când Neil Armstrong a devenit primul om care a pășit pe Lună. Visul lui nu era să zboare spre Lună. Ci pur și simplu să zboare, să atingă viteza de peste 1 224 km/h și să depășească bariera sunetului. O realizare nemaipomenită, înainte ca acest temerar să-și facă apariția. Cu mai multe realizări la activ înainte de consacrarea sa, Baumgartner a zburat, de exemplu, peste Canalul Mânecii în 2003 cu o mică aripă din carbon pe spate. Asta după ce a sărit dintr-un avion deasupra coastei de sud-est a Angliei.
Dar această performanță nu i-a fost suficientă. În 2009, s-a înconjurat de oameni de știință pentru a atinge o performanță și mai mare. Dar și pentru a-l detrona pe fostul pilot al Forțelor Aeriene Americane Joseph Kittinger, deținătorul recordului de viteză în aer din 1960, cu o viteză maximă de 988 km/h. Nici măcar nu-i era frică. „De când eram copil, visam să devin cel mai rapid om din lume. Vreau să las o amprentă în istorie, așa că nu se pune problema să dau greș din cauza lipsei de pregătire”, mărturisea el în 2010.
Omul tuturor recordurilor
Duminică, 14 octombrie 2012, după un start fals din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, el se lansează sub privirile întregii lumi. La 39.050 de metri deasupra solului, în stratosfera inaccesibilă, Felix Baumgartner se prezintă la ușa capsulei sale, apasă un buton roșu mare și face o salutare militară în memoria anilor săi de tinerețe. Și, cu privirea îndreptată spre Pământ, se aruncă în gol. Urmează 4 minute și 20 de secunde de cădere liberă destul de halucinante. Durata unei melodii lungi, în care totul se întâmplă foarte repede. La aproximativ patruzeci de secunde după ce a ieșit din capsulă, austriacul atinge viteza de 1342,8 km/h.
Cu câteva ore înainte de tragedia de joi, Felix Baumgartner încă mai împărtășea pe Instagram fotografii din vacanța petrecută cu Mihaela Rădulescu în regiunea Marche, pe coasta de est a Italiei. Victimă a unui infarct, austriacul în vârstă de 56 de ani a pierdut controlul aparatului și s-a prăbușit peste o structură de lemn, într-o piscină situată în Porto Sant’Elpidio. O cădere fatală.