Fă-ți plinul de probiotice naturale cu aceste 3 alimente!

Photo of author

By Ramona Fustos

Nu este niciun secret faptul că aceste probiotice sunt aliații ideali pentru sănătatea sistemului tău digestiv. Bogate în bacterii sau drojdii vii, ele contribuie la o digestie, imunitate și metabolism sănătoase. Dar știai care sunt alimentele pe care să le adaugi în dieta ta pentru a face plinul de probiotice? Fără alte introduceri, descoperă 3 alimente bogate în probiotice care îți vor răsfăța microbiota intestinală.

De ce să iei probiotice?

Știai că în intestinul tău trăiesc milioane de microorganisme vii? Aceste microorganisme, formate din bacterii, drojdii și ciuperci, sunt esențiale pentru buna sănătate a microbiotei tale intestinale și, prin urmare, a organismului tău. Se spune chiar că microbiota este al doilea creier al corpului uman! Ceea ce înseamnă că este crucială pentru starea de bine.

Cu toate acestea, anumiți factori, precum stresul sau sportul intensiv, pot perturba microbiota. Un stil de viață neadecvat (poluare, fumat, alcool și alimentație deficitară) este, de asemenea, responsabil de o sănătate intestinală precară. O microbiotă slăbită nu permite sistemului digestiv să asigure o digestie corectă și nici să capteze toți nutrienții conținuți în alimente. Iar această scădere a aportului nutrițional nu este lipsită de consecințe pentru organism: pe de o parte, te vei simți mai obosit decât ar trebui, iar pe de altă parte, vei avea pofte alimentare, ceea ce va duce la o creștere rapidă și inexplicabilă în greutate.

Dar flora intestinală dezechilibrată înseamnă și balonare, arsuri la stomac și alte probleme digestive (diaree, constipație).

Din fericire, există soluții pentru a regla un tranzit perturbat. Administrarea unei cure de probiotice timp de mai multe zile va ajuta microbiota intestinală să își recapete echilibrul natural. Regăsite în alimente, probioticele sunt bacterii sau drojdii vii care, conform definiției oficiale, „ingerate în cantități adecvate, ne reechilibrează flora intestinală și au un efect pozitiv asupra sănătății”. Iată o privire mai atentă asupra alimentelor care sunt bogate în mod natural în probiotice.

Ce alimente ar trebui să consumi pentru a-ți reechilibra flora intestinală?

Există multe alimente bogate în probiotice, iar pentru a profita la maximum de ele, trebuie să consumi o gamă largă de alimente.

Produsele lactate pentru susținerea sănătății intestinale

Foarte bogat în probiotice, consumul regulat de produse lactate (iaurt, brânză proaspătă, gouda, mozzarella, cheddar) contribuie la menținerea unei flore intestinale sănătoase. Și pe bună dreptate: probioticele reglează dezvoltarea bacteriilor „dăunătoare”, consolidând în același timp bariera intestinală. Rezultatul este îmbunătățirea sănătății digestive și un sistem imunitar mai puternic. Produsele lactate au tot ce le trebuie pentru a fi un aliat formidabil al sănătății, mai ales în lunile de iarnă!

Kefirul, probiotice pentru băut

Kefirul este o băutură efervescentă obținută prin fermentarea laptelui sau a sucurilor de fructe îndulcite cu ajutorul boabelor de kefir. Aceste biluțe albe sunt, de fapt, un aluat sourdough alcătuit în esență din microorganisme vii (bacterii lactice și drojdie). Dar ce beneficii oferă probioticele din kefir?

De fapt, sunt destule… Și pe bună dreptate: conținutul de probiotice din kefir și eficacitatea lor, legată de diversitatea tulpinilor bacteriene, sunt net superioare altor alimente care conțin probiotice. Mai exact, o cură de kefir nu va aduce numai beneficii microbiotei intestinale, ci va îmbunătăți și sistemul biliar.

În termeni mai generali, se spune că un kefir de fructe sau de lapte are beneficii pentru sistemul imunitar, sistemul imunitar și sistemul imunitar.

Tempeh, un aliment fermentat cu multe beneficii

Consumat de mii de ani în Indonezia, tempeh este obținut prin fermentarea boabelor de soia fierte. Adesea confundat cu tofu, tempeh este recunoscut prin aroma sa de nucă, de ciupercă. La fel ca alimentele fermentate descrise mai sus, tempeh ne răsfață sistemul digestiv și are grijă de sistemul nostru imunitar datorită conținutului său de bacterii bune.