Excese alimentare: 5 remedii naturale

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai obiceiul să faci și tu excese alimentare? Între mâncărurile adesea nesănătoase și consumul de alcool, sărbătorile de sfârșit de an sunt prilej pentru multe excese alimentare. Iată 5 remedii naturale pentru a ajuta organismul să se refacă după aceste excese!

Lemnul dulce, pentru a combate excese alimentare

Lemnul dulce ajută la combaterea multor probleme digestive, cum ar fi arsurile la stomac. Recomandat de naturiști, lemnul dulce ajută la formarea mucusului care căptușește mucoasa stomacului și o protejează de sucurile gastrice. În caz de reflux gastroesofagian, se recomandă administrarea a 2 până la 5 g de rădăcină uscată de lemn-dulce de 3 ori pe zi sub formă de pulbere, infuzie sau decoct (rădăcini fierte direct în apă).

Ridichea neagră, ideală în caz de excese alimentare

Ridichea neagră este cunoscută în mod tradițional pentru proprietățile sale detoxifiante și ajută la combaterea tuturor problemelor digestive: balonare, arsuri la stomac, greață etc. Este deci un remediu eficient pentru tulburările digestive. Un remediu excelent pentru urmările festivităților. Dacă ești deranjat de acest tip de problemă, se recomandă să iei 1 ml de suc de ridiche neagră de 2 până la 6 ori pe zi, având grijă să nu depășești doza maximă de 100 ml pe zi, timp de 4 sau 5 zile după o masă copioasă.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un remediu natural pentru arsurile la stomac. Pentru disconfortul intestinal, se recomandă să iei o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar mare de apă rece. Cu toate acestea, acest remediu ar trebui utilizat doar ocazional. Utilizarea frecventă a bicarbonatului de sodiu foarte alcalin poate de fapt să înrăutățească arsurile la stomac, în loc să le amelioreze.

Menta piperită

Menta este folosită în mod obișnuit pentru a combate problemele digestive minore. Se poate administra sub formă de: – ulei esențial, 2 până la 4 picături diluate într-un ulei vegetal, de 3 ori pe zi – infuzie, 1 lingură de frunze uscate în 150 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 minute. – tinctură, 2 până la 5 ml de 3 ori pe zi.

Anghinarea

În antichitate, grecii și romanii foloseau anghinarea importată din Egipt pentru a ajuta digestia. De atunci, a continuat să fie folosită ca remediu natural pentru problemele digestive. Cynarina, ingredientul activ din anghinare, este principalul ingredient al acestor remedii. Se consumă după cum urmează: – Extract standardizat la 5% cinarină. Se administrează de 1 sau 2 ori pe zi în doză de 320 – 640 mg. – Frunze uscate: 2 g infuzate în apă clocotită, de 3 ori pe zi.

Alte sfaturi de care să ții cont:

Optează pentru o dietă variată

Cu cât meniurile tale sunt mai variate, cu atât este mai puțin probabil să mănânci în exces. O dietă echilibrată oferă organismului tău toți nutrienții esențiali de care are nevoie, astfel încât să nu exagerezi și să nu faceți excese.

Limiteză grăsimile

Supraalimentarea nu este doar o chestiune de cât de mult mănânci, ci și de ce mănânci. Dacă mănânci cantități mici, dar multe grăsimi la fiecare masă, mănânci în exces. Alege preparate fără grăsimi, carne slabă și evită alimentele prăjite.

Nu servi porții în plus

Lăcomia este un păcat care costă mult pe cântar. Să te servești cu mai multă mâncare atunci când ți-e foame nu este rău în sine, dar devine astfel atunci când te răsfeți. Lăcomia este responsabilă de multe excese și trebuie ținută sub control.

Evită zahărul

Să mănânci un desert dulce atunci când nu ți-e foame este cel mai comun exces de indulgență. Atunci când ești sătul, corpul stochează caloriile suplimentare și le transformă direct în grăsime. Ca regulă generală, zahărul ar trebui să fie limitat, chiar și în afara orelor de masă.