Ești sigur că te speli corect la duș?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ești sigur că te speli corect la duș? Dușul nu este un act atât de banal cum este considerat. Frecvența, durata, temperatura apei… există anumite reguli de respectat pentru a respecta sănătatea pielii tale.

Dușul asigură igiena adecvată, ne energizează dimineața, ne relaxează seara și ne împrospătează în zilele caniculare de vară. Dar, deși dușul este un proces mecanic, există o serie de reguli pe care trebuie să le respecți pentru a te asigura că nu îți afectează pielea.

Duș – mai mult nu înseamnă neapărat mai bine

În primul rând, este o greșeală să crezi că trebuie să faci duș în fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi. Alain Géloën, director de cercetare la CNRS și autor al lucrării Microbiote cutané (1), explică: „pielea, ca și intestinul, are propria sa microbiotă. Aceasta contribuie la menținerea nivelului pH-ului organismului și conține microorganisme numite „simbionți” care ne protejează de microorganismele patogene. Bacteriile conținute în această microbiotă curăță, de asemenea, pielea, făcând-o mai puternică și mai rezistentă”.

Or, făcând duș prea des, deteriorăm această microbiotă și, prin urmare, suntem mai puțin protejați împotriva agresiunilor.  „Când facem un duș, dezechilibrăm ușor microbiota, dar aceasta se reface după câteva ore. Dacă ne spălăm prea des, îi va fi dificil să se refacă, ceea ce poate duce la coșuri, roșeață și iritații”, spune dermatologul Marie-Estelle Roux.

Cel mult 10 minute

Este greu de întrecut un duș lung pentru relaxare după o zi lungă și obositoare de muncă. Doar că „atunci când te dai cu apă, îndepărtezi pelicula hidrolipidică – un amestec de sebum, apă și celule de keratină – care protejează pielea. Cu cât stai mai mult la duș, cu atât îndepărtezi mai mult acest film protector”, explică Marie-Estelle Roux. Acest lucru lasă pielea uscată, mai fragilă și predispusă la iritații. Cel mai bine este să te limitezi la 5 până la 10 minute sub duș.

La rândul său, Christine Lafforgue, dermo-farmacolog și lector la Universitatea Paris-Saclay, adaugă: „dacă filmul hidrolipidic a fost îndepărtat, pielea va încerca să se protejeze și va crea ulei. Glandele sebacee vor produce apoi sebum uleios și lucios, în timp ce pielea își reface lipidele bune”.

Un duș cald

Un duș fierbinte iarna, unul foarte rece vara? Pentru binele pielii, povestea este mai complicată de atât: temperaturile călduțe sau chiar scăzute sunt de preferat. „Căldura lichefiază lipidele, substanțele grase care protejează pielea. Dacă facem un duș fierbinte, vom subția toate membranele și vom favoriza astfel pierderea bacteriilor care alcătuiesc microbiota noastră”, explică Alain Géloën, director de cercetare la CNRS. Dimpotrivă, atunci când intrăm în contact cu frigul, avem tendința de a ne resolidifica. Ca să nu mai vorbim de faptul că dușurile reci sunt bune și pentru circulația sângelui și pentru metabolism în ansamblu.

Temperatura apei dintr-un duș făcut înainte de culcare este, de asemenea, decisivă pentru adormire. „Ca răspuns la apa prea rece, organismul produce căldură”, ne-a spus neurobiologul Joëlle Adrien într-un articol anterior. Dar pentru a adormi în mod corespunzător, temperatura corpului trebuie să fie scăzută.

Produse delicate cu pielea

Fie că ai pielea uscată sau grasă, trebuie să fiți atent la produsele pe care le folosești. Pe lângă faptul că apa usucă pielea, săpunurile și gelurile de duș pe care le folosești pot fi și mai uscătoare, iar pentru unii chiar abrazive. „Trebuie să optezi pentru produse care nu conțin deloc săpun, adică care nu au suferit reacția de saponificare”, recomandă dermofarmacologul Christine Lafforgue. Cu atât mai mult dacă îți speli fața în același timp cu restul corpului: „pielea de pe față este mai expusă și, prin urmare, în general mai fragilă. Această zonă are de trei ori mai multe glande sebacee decât alte părți ale corpului, de exemplu. Prin urmare, va reacționa și mai rapid decât restul pielii”, explică specialistul.