Este mai bine să mănânci carne sau pește?

Photo of author

By Ramona Fustos

Este mai bine să mănânci carne sau pește? În lumea proteinelor animale, este bine să comparăm carnea și peștele? Trebuie să știm în primil rând, că aceste două clase de alimente au fiecare avantaje și dezavantaje. Carnea și peștele aduc proteine de mare calitate biologică, adaptate nevoilor nutriționale ale oamenilor. Și conțin toți aminoacizii esențiali. La acest nivel, nu există nicio preferință pentru una sau alta dintre surse.

Carnea sub lupă

Dacă ne interesează carnea roșie (cum ar fi vita sau mielul), bogăția sa în fier este ceea ce o face principalul său interes. Trebuie să știm că fierul este rar în alimente și este întotdeauna foarte prost asimilat (15% din fierul cărnii este asimilat în comparație cu 1% din fierul vegetal). Însă, copiii, adolescenții, fetele, dar și femeile sunt cu toții deficienți în fier. Deși au absolut nevoie de el! Vom găsi și în organe, gălbenușul de ou și scoici precum stridiile sau midiile. Celelalte tipuri de carne, cum ar fi vițelul, porc și păsările de curte, conțin puțin mai puțin fier, iar peștele, și mai puțin.

Dar carnea roșie, cum ar fi vita și mielul, este relativ grasă, spre deosebire de porc și păsări, care sunt mai puțin grase (cu condiția să îndepărtezi slănina de porc și pielea păsărilor). Dar dacă ai grijă de silueta ta, trebuie să știi că o coastă sau un cotlet din orice carne va fi întotdeauna mai grasă decât un mușchi. Și în ceea ce privește carnea de porc, bogăția sa în vitaminele din grupul B îi conferă un avantaj în comparație cu celelalte tipuri de carne.

Peștii la microscop

Se numesc pești „albaștri” macroul, sardina, somonul (bogat în grăsimi bune) și tonul. Trebuie să știm că tonul nu este un pește gras. Dar este totuși cu 50% mai bogat decât celelalte pești, ceea ce îl face mult mai sățios. Pe partea peștilor albi, ne gândim la sole, limanda, cod, loc, doradă. Există și pești uscați sau sărați, care trebuie rehidratati și/sau desărați.


Și în cele din urmă, peștii afumați sau conservați în ulei sau sare, cum ar fi anșoa. Atenție, aceste pești sunt foarte grași. Conțin substanțe care sunt cancerigene, deci nu trebuie consumați regulat.

Cu ce frecvență ar trebui consumată carnea sau peștele?

În ceea ce privește consumul, pentru un adult sau un copil, o singură masă pe zi cu carne sau pește (porție de 100-120 g) este suficientă. În ceea ce privește cealaltă masă principală a zilei, nu este nevoie de ou sau șuncă (care face parte și din carne). În mod săptămânal, este recomandat să consumi de cinci ori carne sau ouă. Și de două ori pește, dintre care o dată pește albastru. Și pentru cei care le plac, fructele de mare sunt de asemenea o soluție perfectă și adesea accesibilă.

Ce tip de gătire să alegi?

Trebuie evitate alimentele afumate și fripte pe un grătar (sau „incinerate”, care conțin urme negre foarte toxice). În cele din urmă, este preferabil să variezi între toate opțiunile de gătit (la aburi, în folie, la grătar, la tigaie, la cuptor, în oală, prăjit sau fiert) pentru a profita de avantajele și gustul specific legat de fiecare metodă de gătire.