Aliment esențial al dietei mediteraneene, recomandat de experți, iaurtul grecesc are numeroase beneficii pentru organism, cu condiția respectării anumitor reguli de bază. Iată care sunt acestea și care sunt beneficiile acestui produs lactat delicios.
Nu, iaurtul grecesc nu provine neapărat din Grecia. Gros și cremos, acesta se obține prin filtrarea zerului lichid și constituie un aliment de bază al dietei mediteraneene, recomandat de numeroși experți pentru beneficiile sale asupra sănătății.
De ce este iaurtul grecesc atât de benefic pentru organismul tău? Iată câteva răspunsuri oferite de experți în nutriție.
Aportul nutrițional al iaurtului grecesc
Filtrarea zerului permite obținerea unui produs mai concentrat, ceea ce face ca iaurtul grecesc să fie mai bogat în proteine decât un iaurt clasic. Astfel, un borcan de 155 de grame de iaurt grecesc natural fără grăsimi conține 15,4 g de proteine, adică mai mult decât dublul cantității dintr-un iaurt clasic și mai mult de un sfert din necesarul zilnic de proteine al unui adult.
Într-un articol publicat pe site-ul New York Times pe 8 septembrie 2025, profesorul asociat de nutriție Ethan Back explică faptul că iaurtul grecesc este, de asemenea, o sursă de proteine „complete”, ceea ce înseamnă că proteinele sale conțin cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur. O porție de 150 g de iaurt grecesc fără grăsimi conține, de asemenea, puțin peste un microgram de vitamina B12.
În cele din urmă, iaurturile grecești conțin probiotice, adică „bacterii bune” care ajută microbiomul intestinal să rămână sănătos.
Un studiu publicat în februarie 2025 în revista Gut Microbes a revelat că, în general, persoanele care consumă iaurt cel puțin de două ori pe săptămână prezintă un risc cu 20% mai mic de a dezvolta cancer de colon decât cele care consumă iaurt mai puțin de o dată pe lună. Studiul a analizat toate tipurile de iaurt.
Un aliat zilnic pentru toate generațiile
Iaurtul grecesc poate fi consumat în orice moment al zilei:
– La micul dejun, împreună cu fructe și cereale integrale, constituie o masă completă și sățioasă.
– Ca gustare, după sport sau la mijlocul după-amiezii, ajută la menținerea energiei și la controlul apetitului.
– Seara, dacă este bine tolerat, poate înlocui un fel de mâncare greu: o porție de iaurt grecesc, câteva legume sau o supă și un fruct constituie o cină ușoară și echilibrată.
Este deosebit de interesant pentru anumite categorii de vârstă:
– Persoanele în vârstă, pentru menținerea masei musculare și a densității osoase,
– Copiii, ca sursă de calciu și proteine fără exces de zahăr,
– Femeile însărcinate, care au nevoie crescută de calciu și proteine,
– Persoanele intolerante la lactoză, care îl pot digera mai bine datorită filtrării.
Reguli de respectat în ceea ce privește iaurtul grecesc
Pentru a profita pe deplin de beneficiile iaurtului grecesc pentru sănătate, ține cont de câteva aspecte. În primul rând, verifică compoziția iaurturilor aromatizate, deoarece acestea pot fi bogate în zaharuri adăugate și pot conține aditivi, precum coloranți și conservanți artificiali, ceea ce le face să fie alimente ultra-procesate.
„Alege iaurturile care conțin mai puțin de 12 g de zahăr adăugat per porție și preferă-le pe cele care conțin cât mai puține ingrediente posibil”, sfătuiește nutriționista Candace Pumper. De asemenea, poți cumpăra iaurturi naturale și apoi adăuga miere sau sirop de arțar pentru a le îndulci.
În cele din urmă, nu ezita să adaugi fibre. Bacteriile benefice din iaurtul grecesc au nevoie de fibre prebiotice pentru a se dezvolta și a se multiplica. Prin urmare, este recomandat să combini iaurtul grecesc cu fructe bogate în fibre, precum fructele de pădure, mango sau piersicile. Poți adăuga și nuci sau semințe.