În Statele Unite, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat un nou tratament pentru Hepatita C numit Epclusa, acest tratament constă în administrarea unei singure pastile pe zi timp de 12 săptămâni. Îmbunatățirile aduse faţă de vechile metode de tratament ar fi modalitatea facilă de administrare și reducerea efectelor secundare, în trecut tratamentele constau în injectarea unor amestecuri de medicamente și administrarea de pastile în paralel.
Sperăm că statul român va adopta acest medicament cât mai curând posibil, în prezent statul roman subvenționează integral tratamentul hepatitei C pentru pacienții care beneficiază de asigurări medicale, fără aceste subvenții marea majoritate a pacienților nu și-ar putea permite costurile unui asemenea tratament, tratament al cărui cost se ridică la impresionanta sumă de aprox. 80.000 de dolari SUA.
Înscrierea pentru aceste tratamente subvenționate în Romania este relativ simplă, ulterior certificării infecției cu Hepatita C, pacientul se prezintă la medicul de familie și solicită o trimitere către un medic specialist în boli infecțioase, se prezintă la medicul specialist iar acesta îl îndrumă în completarea dosarului pentru subvenționare. Dacă completarea dosarului este relativ simplă, nu putem spune același lucru și despre perioada necesara aprobării, listele de așteptare fiind destul de lungi și criteriile de acceptare destul de complexe, contează foarte mult vârsta și stadiul de dezvoltare al infecției.
În anul 2015 Romania avea aprox. 1 milion de cazuri cunoscute de Hepatita C.