Deoarece endometrioza este o boală inflamatorie, o dietă specifică poate ajuta unele paciente să amelioreze durerea și să evite atacurile. Ce dietă antiinflamatorie ar trebui să adopți? Îți spunem chiar acum!
Endometrioza este o afecțiune ginecologică inflamatorie cronică care afectează una din zece femei. Afecțiunea se caracterizează prin dezvoltarea de țesut (similar cu mucoasa uterină) în afara uterului, dar poate afecta și alte organe. Boala poate provoca dureri puternice, făcând viața de zi cu zi foarte dificilă.
Deși nu există un tratament pentru această afecțiune, există diferite soluții care pot ameliora simptomele endometriozei. Dar, toate strategiile de gestionare, fie că sunt nemedicinale, hormonale sau intervenționale, se bazează pe o analiză individuală a simptomelor și durerii. În funcție de tipul sau de localizarea durerii, pot exista diferite soluții.
Printre aceste soluții, o dietă antiinflamatoare poate avea un rol important. Într-adevăr, având în vedere natura inflamatorie a endometriozei și faptul că aceasta poate provoca probleme digestive similare cu cele ale sindromului colonului iritabil (constipație și/sau diaree, dureri abdominale, balonare/gaz). Endocrinologii explică faptul că dieta a fost descrisă drept extrem de eficientă pentru îmbunătățirea calității generale a vieții.
Specialiștii vorbesc mereu cu pacientele despre beneficiile oferite de o dietă adecvată – adică una antiinflamatorie – le poate avea asupra modului în care o femeie face față acestei boli.
Endometrioză, optează pentru o dietă antiinflamatorie
Dar atunci când suferi de endometrioză și vrei să-ți adaptezi dieta, ce alimente ar trebui să alegi?
Primul lucru pe care trebuie să-l cauți sunt alimentele bogate în vitamina C și E care reduc stresul oxidativ, cum ar fi citricele. Dar ar trebui să favorizezi și fructele roșii, precum căpșunile, afinele și zmeura, și legumele verzi, precum broccoli, spanacul și varza, care sunt bogate în fibre și antioxidanți.
Semințele oleaginoase, cum ar fi nucile (nuci, migdale, alune etc.) pot reduce inflamațiile. Acestea sunt, de asemenea, o bună alternativă la gustările zaharoase, care pot agrava inflamația.
Specialiștii menționează, de asemenea, „grăsimile bune, cum ar fi peștele gras (somon, sardine și macrou) și uleiurile de rapiță și de măsline, bogate în omega-3”, ca adevărați aliați antiinflamatori.
Endometrioză: ce alimente ar trebui să eviți?
Există multe alimente care irită sistemul digestiv, chiar dacă nu ai endometrioză.
Acest lucru este valabil în special pentru carnea roșie (miel, porc, berbec și vită), pe care dieteticienii te sfătuiesc să nu o consumi „mai mult de două ori pe săptămână”.
Apoi, mai sunt „grăsimile rele”, cum ar fi acizii grași procesați „care se găsesc în alimentele prăjite, în produsele de patiserie și în alimentele industriale procesate” și alimentele care conțin gluten, cum ar fi pastele, făina, semolina și biscuiții, care pot provoca, de asemenea, încetinirea sau balonarea sistemului digestiv.
În fine, produsele lactate pot stimula ele însele reacția inflamatorie și, prin urmare, nu sunt recomandate. Cu toate acestea, unii specialiști nu sunt mulțumiți de această contraindicație.Asta deoarece oprirea produselor pe bază de lapte poate duce la o carență de calciu, ceea ce nu este bun pentru oase, și nu este benefic în opinia lor.