Elena Lasconi îl atacă pe Mircea Geoană: „Cunoaște drumurile către moscov”

Photo of author

By Alexandru Stancu

elena lasconi

În cadrul unei emisiuni la Antena 3, Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a făcut afirmații grave legate de o întâlnire recentă a lui Mircea Geoană, susținând că acesta ar fi discutat cu o persoană „periculoasă” care ar fi coordonat o divizie de hackeri implicați în manipularea alegerilor în mai mult de 30 de țări. Lasconi nu a dezvăluit identitatea persoanei respective, dar a subliniat că, în opinia sa, această legătură ar trebui considerată o amenințare la adresa României.

Tot în cadrul emisiunii, într-o intervenție video, Geoană a întrebat-o pe Lasconi dacă ar participa la o reuniune a grupului BRICS, un forum economic internațional asociat cu țări precum Rusia și China. Lasconi i-a răspuns ferm, sugerând că Geoană „cunoaște drumurile către Moscova,” dar că ea, personal, nu ar participa. Această discuție face referire la speculațiile legate de posibilele legături ale lui Geoană cu Rusia, pe care Lasconi le-a catalogat drept „interesante” în contextul discuțiilor despre vizitele acestuia la Moscova din perioada în care era lider PSD.

Declarațiile lui Lasconi au stârnit un val de reacții, punând în discuție potențiale legături internaționale și riscuri de securitate. În contextul campaniei electorale, astfel de acuzații ar putea influența percepția publicului asupra celor doi candidați.

„Poate că domnia sa s-ar duce, pentru că cunoaşte drumurile către Moscova, dar Elena Lasconi, nu”, a declarat Lasconi.

„Tocmai s-a întâlnit recent cu un individ pe care eu îl consider periculos (…) şi România ar trebui să îl considere periculos, pentru că conduce o divizie de hackeri care au manipulat alegerile în peste 30 de ţări din lume”, a susținut Lasconi.

Mircea Geoană este o figură importantă în politica și diplomația românească și internațională, cunoscut pentru cariera sa îndelungată în politică, dar și pentru rolul său de lider în domeniul relațiilor internaționale. Născut pe 14 iulie 1958 la București, Geoană și-a construit o carieră diversificată, de la activitatea în diplomația românească până la implicarea în politica de vârf din România și, mai recent, în conducerea organizațiilor internaționale.

Geoană a început să se remarce în diplomație la începutul anilor ’90, devenind ambasadorul României în Statele Unite în 1996, rol în care a contribuit semnificativ la consolidarea relațiilor româno-americane. Această funcție l-a consacrat ca un diplomat de încredere și i-a oferit o platformă solidă pentru o viitoare carieră politică. Ulterior, el a ocupat funcția de ministru de Externe între 2000 și 2004, unde a avut un rol esențial în integrarea României în NATO, unul dintre obiectivele majore de politică externă ale României post-comuniste.

În politică, Mircea Geoană a fost liderul Partidului Social Democrat (PSD) și a candidat în alegerile prezidențiale din 2009. Deși a ajuns în turul al doilea și a fost inițial declarat câștigător de sondajele exit-poll, rezultatele finale l-au clasat în urma lui Traian Băsescu. A fost un moment de cotitură, dar și unul care a rămas în memoria colectivă pentru dezbaterea intens mediatizată și competiția strânsă.

Dincolo de scena politică românească, Mircea Geoană s-a implicat activ în organizații internaționale, iar în 2019 a fost numit secretar general adjunct al NATO, devenind astfel primul român care a ocupat o funcție atât de înaltă în cadrul Alianței Nord-Atlantice. În această poziție, Geoană a jucat un rol important în gestionarea relațiilor internaționale într-un context de securitate tot mai complex, ocupându-se de consolidarea parteneriatelor NATO și de adaptarea Alianței la noile provocări de securitate globală.

CITEȘTE ȘI – Laura Crișan ar fi pus la cale să-l omoare pe tatăl său, Ioan Crișan