Două schimbări importante în stilul de viață care pot reduce semnificativ expunerea la microplastice

Photo of author

By Alexandru Stancu

Microplasticele și îmbătrânirea prematură

Se pare că pe zi ce trece sunt descoperite tot mai multe surse de microplastice, de la pungi de ceai, haine și până la guma de mestecat. Deoarece plasticul nu se biodegradează, acesta continuă să se descompună în particule din ce în ce mai mici. Microplasticele au o dimensiune de sub 5 milimetri – aproximativ cât un ștergător de creion – iar experții sunt tot mai îngrijorați cu privire la efectele lor asupra sănătății noastre.

Conform unor cercetări recente, industria plasticului utilizează peste 16.000 de substanțe chimice în produsele sale. Peste un sfert dintre aceste substanțe sunt considerate periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediu. Printre acestea se numără agenți extrem de toxici care pot afecta sistemele endocrin și nervos și ar putea contribui la dezvoltarea cancerului, scrie fortune.com.

În plus, un raport din 2024 publicat în New England Journal of Medicine a constatat că pacienții care se aflau în recuperare după o intervenție chirurgicală pentru boala arterei carotide și care aveau microplastice în placa care căptușea artera erau expuși unui risc de 4,5 ori mai mare de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau chiar deces, în următoarele 34 de luni după operație, comparativ cu cei care nu aveau microplastice în organism. Microplasticele sunt prezente în apa noastră, în alimente, aer și chiar în corpurile noastre. Este imposibil să le eliminăm complet din viața noastră, dar două schimbări de stil de viață sunt moduri ușor de implementat pentru a reduce expunerea.

Schimbă sticlele de apă din plastic cu unele reutilizabile și filtrează apa de la robinet

Un studiu din 2019 publicat în revista Environmental Science & Technology a estimat că persoanele care consumă exclusiv apă îmbuteliată ingerează aproximativ 90.000 de microplastice pe an. Însă trecerea la sticle reutilizabile din metal sau sticlă, completate doar cu apă de la robinet, ar putea reduce această cantitate la 4.000.

Deși acest lucru este îmbucurător, expunerea la microplastice rămâne posibilă din apa de la robinet. Un studiu din 2024 a arătat că fierberea apei de la robinet poate elimina cel puțin 80% din microplasticele și nanoplasticele potențiale. Dacă nu dorești să fiarbă mereu apa înainte de a o consuma, poți opta pentru un filtru certificat NSF/ANSI 53, care a fost testat riguros într-un laborator acreditat și care reduce nu doar microplasticele, dar și o gamă largă de contaminanți potențiali, cum ar fi plumbul.

Ține plasticul departe de alimente – mai ales când le încălzești

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a reduce expunerea la microplastice este să eviți să încălzești sau să gătești alimente în recipiente din plastic, spun experții. Asta pentru că încălzirea alimentelor în recipiente din plastic poate duce la eliberarea microplasticelor și a substanțelor chimice din acestea direct în mâncare – chiar și atunci când recipientul este etichetat ca fiind sigur pentru microunde.

Aceasta este o avertizare deosebit de importantă pentru părinții care au bebeluși: un studiu din 2020 a arătat că încălzirea sticlelor de plastic pentru bebeluși le determină să elibereze microplastice și substanțe chimice în laptele sau formula administrată. Expunerea la microplastice la o vârstă atât de fragedă este asociată cu probleme de dezvoltare, conform unui studiu din 2022.

Pentru a reduce această expunere, este recomandat să transferi alimentele din recipiente din plastic în vase din sticlă sau ceramică înainte de a le încălzi. De asemenea, chiar dacă unele recipiente sunt etichetate ca fiind sigure pentru mașina de spălat vase, este mai bine să le speli manual, pentru a evita căldura excesivă a mașinii de spălat, care poate contribui la eliberarea microplasticelor.

Deși poate fi convenabil să reciclezi recipiente din plastic de unică folosință – cum ar fi pungi de plastic, borcane de iaurt sau recipiente de mâncare pentru takeout – utilizarea repetată a acestora va duce și la o eliberare suplimentară de microplastice. Dacă folosești aceste recipiente pentru depozitarea alimentelor, riscul de ingestie a microplasticelor va crește considerabil.

Prin adoptarea acestor schimbări simple, dar semnificative, poți reduce expunerea ta și a celor dragi la microplastice, contribuind la un stil de viață mai sănătos.

VEZI ȘI – Spune adio uleiului și untului, această legumă înlocuiește complet grăsimile