Dopamina joacă un rol esențial în reglarea dispoziției, motivației și bunăstării noastre. Stimularea producției de dopamină a organismului este deci o modalitate simplă, dar extrem de eficientă de a te simți mai bine!
La ce folosește dopamina?
Dopamina este hormonul responsabil pentru plăcere și vigilență. Atunci când producem multă dopamină, ne simțim mai puțin obosiți, mai relaxați, mai productivi și mult mai motivați.
În schimb, un nivel mai scăzut de dopamină poate favoriza:
-oboseală.
– insomnii.
-lipsă de concentrare.
– probleme cu dispoziția cum ar fi depresia.
– probleme cu memoria.
– lipsa de motivație.
– pofta de a consuma mai mult dulce.
– apariția unor maladii neurodegenerative precum Parkinson.
Este deci destul de simplu: cu cât vei încerca mai mult să stimulezi nivelul de dopamină, cu atât te vei simți mai bine în viața de zi cu zi.
Un lucru care este genial, deoarece să stimulezi nivelul de dopamină este un lucru foarte ușor și accesibil tuturor.
Consumă alimente care pot simula dopamina. Pentru a stimula producția de dopamină, cel mai bine ar fi să pui cât mai des în farfurie:
-proteine vegetale și animale- pește, carne, ouă.
– brânză precum mozzarella, brânza de capră, parmezanul, camembert sau brie.
– oleaginoase precum nuci, migdale sau fistic.
Fă-ți plinul de vitamina C
Dopamina se poate oxida destul de ușor. Pentru a evita pe cât posibil această îmbătrânire accelerată și pentru a putea profita de toate beneficiile sale, cel mai bine ar fi să consumi alimente bogate în vitamina C precum kiwi, spanac sau morcovi.
Nu uita de omega 3
Acizii omega 3 sunt necesari pentru ca dopamina să își facă loc ușor înspre celule. Consumă deci în mod regulat pește gras precum somonul, sardinele sau uleiurile vegetale precum uleiul de rapiță sau uleiul de in.
Fă sport în mod regulat pentru a stimula dopamina
Practicarea unei activități fizice regulate permite stimularea producției de dopamină.
Un somn bun
Un somn bun este, de asemenea, esențial pentru ca organismul să elibereze dopamină pe parcursul zilei.
Oferă o îmbrățișare
Subestimăm puterea îmbrățișărilor: copiii le cer instinctiv pentru că știu cât de bine se pot simți, dar de îndată ce devenim adulți, de multe ori nu le mai oferim.
Acesta este un mare păcat, deoarece îmbrățișarea este o modalitate foarte eficientă de a stimula instantaneu producția de dopamină, reducând în același timp stresul, ușurând anxietatea și stimulând producția de oxitocină, care promovează un sentiment de bunăstare și satisfacție.
Ascultă muzică
Conform studiilor, muzica poate mări nivelul de dopamină cu până la 9% și te ajută să te simți instant mai bine. Mai ales dacă asculți melodiile tale preferate.
Fă o activitate nouă pentru a stimula dopamina
Gândește-te să ieși din zona ta de confort de fiecare dată când ți se oferă ocazia! Simplul fapt de a face o activitate culturală, de a întâlni oameni noi sau de a descoperi locuri noi ar contribui, de asemenea, la creșterea producției de dopamină.
Mai simplu de atât nici nu se poate!