Există tot mai multe opțiuni disponibile pentru persoanele care au digestie dificilă, dificultăți în a digera laptele de vacă. Sau pur și simplu pentru cei care doresc să varieze plăcerile. Află mai multe despre beneficiile lor și cum să le folosești.
Băuturile pe bază de plante sunt din ce în ce mai frecvente pe rafturile noastre. Pe lângă clasica băutură din soia, există acum versiuni pe bază de ovăz, orez, migdale etc. Fără lactoză și cazeină, acestea sunt potrivite pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. Sau pentru persoanele care sunt alergice la proteinele laptelui de vacă. Fiind vorba de produse procesate, este bine să citești etichetele și să optezi pentru compozițiile cele mai simple, fără zahăr adăugat și cu cât mai puțini aditivi. Laptele de oaie, care are reputația de a fi mai ușor de digerat decât laptele de vacă, este, de asemenea, o alternativă interesantă. Toate aceste băuturi au virtuți, arome și texturi diferite, care sunt dezvăluite de rețete.
Laptele de nucă de cocos, ideal pentru digestie dificilă
Laptele de cocos se remarcă prin conținutul său de fier, mangan, cupru, vitamine B3 și B6 și prin indicele glicemic scăzut. Este bogat în acizi grași saturați, dar jumătate din aceștia sunt prezenți sub formă de acid lauric, principalul acid gras din laptele matern. Spre deosebire de acizii grași cu lanț lung (prezenți în carne, de exemplu), acidul lauric nu are un impact negativ asupra sănătății noastre cardiovasculare.
Textura sa catifelată și aroma sa incomparabilă sunt perfecte pentru rețetele asiatice pe bază de pește și crustacee. Sau pentru deserturi precum flanele și clafoutis. Notele sale picante (scorțișoară, curry), acide (lime) și sărate ( sos de soia) contrabalansează dulceața și îi sporesc aroma.
Laptele de migdale
Laptele de migdale este foarte nutritiv. Atâta timp cât îl alegi cu cel puțin 6-8% migdale. Asta deoarece unele băuturi conțin doar 2%! Bogate în proteine, minerale și oligoelemente (în special potasiu, magneziu și fier), migdalele sunt bogate și în vitaminele B și E. O sursă bună de acizi grași nesaturați, laptele de migdale are un indice glicemic mai scăzut decât sucul pe bază de alune.
Foarte des consumat ca băutură (simplu sau în varianta cu ciocolată caldă), acesta adaugă o cremozitate plăcută tuturor mâncărurilor și deserturilor. Este deosebit de gustos în muesli dimineața, pentru a îndulci piureurile de legume, în aluatul de clătite sau pentru a face creme.
Laptele de soia, pentru digestie dificilă
Fabricat din soia nemodificată genetic, de preferință bio și nearomatizată, acesta este cel mai apropiat de laptele de vacă. Asta în ceea ce privește conținutul său de proteine vegetale, care este aproximativ același (aproximativ 3,5 g la 100 ml). Pe de altă parte, conține foarte puțin calciu, cu excepția cazului în care este îmbogățit artificial, care este interzis în agricultura ecologică din 2021. Asta deoarece algele marine lithothamnion, bogate în mod natural în carbonat de calciu și magneziu, nu sunt ecologice.
Deși neutru, gustul său ușor acid scoate în evidență aroma unui fel de mâncare. Poate fi folosit atât cald, cât și rece. Poate fi folosit în rețete sărate și dulci (sos bechamel, piureuri, aluat pentru prăjituri sau clătite) și poate fi băut ca laptele… Singura băutură vegetală bogată în proteine, este una dintre puținele care se poate închega pentru a obține iaurt.
Laptele de orez
În sine, orezul alb este o bombă glicemică. O bombă glicemică pe care diabeticii trebuie să o evite. Ca suc, se prepară din aproximativ 12% boabe fierte, apă, ulei de floarea-soarelui și sare, dar fără adaos de zahăr. Fermentarea orezului îi dă zahăr natural.