Dieta anti-inflamatorie: Iată care sunt cele mai eficiente alimente pentru sănătatea ta

Photo of author

By Ramona Fustos

Ești interesat de dieta anti-inflamatorie? Inflamația este o reacție normală a sistemului imunitar pentru a lupta împotriva agenților patogeni, dar atunci când devine cronică poate favoriza apariția anumitor boli sau agrava simptomele unor afecțiuni preexistente. Și pe bună dreptate: inflamația duce la producerea de radicali liberi, care accelerează procesul de îmbătrânire a organismului și cresc riscul de apariție a unor boli cronice precum supraponderabilitatea, diabetul și bolile legate de obezitate, boli cardiovasculare, cancere, boli degenerative, artrită și boli autoimune.

Prevenirea este posibilă prin acordarea de atenție la ceea ce pui în farfurie. Dieta este unul dintre factorii care pot favoriza această stare inflamatorie sau, dimpotrivă, o pot reduce. Rezultatul este mai puțină durere și mai multă bunăstare pe termen lung. Iată care sunt alimentele care pot reduce inflamația și sfaturile de care să ții cont.

Redu consumul de alimente pro-inflamație

Înainte de a adopta o dietă anti-inflamatorie, ar trebui mai întâi să reduci consumul de alimente pro-inflamație și care oxidează organismul. Este cazul cărnii roșii, al cărnii gătite, al produselor din lapte de vacă (proteina din laptele de vacă este o moleculă inflamatorie mare care tinde să deterioreze organismul), al alcoolului, al tutunului, al pesticidelor, al grăsimilor saturate, al alimentelor cu un indice glicemic ridicat și al alimentelor procesate (pâine albă, produse de panificație etc.).

Ce alimente antiinflamatoare ar trebui să fie în meniu?

Datorită anumitor molecule, alimentele cu un efect anti-inflamatoriu vor combate radicalii liberi produși de organism sau aduși de mediu (poluarea aerului, tutunul, stresul, alimentația). Prin restabilirea echilibrului acido-bazic al organismului și prin reechilibrarea microbiotei intestinale, aceste alimente vor reduce inflamațiile din organism. Aceste alimente se împart în mai multe mari familii.

Fructe și legume la fiecare masă

Fructele și legumele sunt bogate în fibre și antioxidanți, în special polifenoli, care reechilibrează microbiota intestinală. Prin urmare, ele sunt deosebit de utile în lupta împotriva inflamațiilor. În meniu: fructe de pădure (căpșuni, zmeură, afine), legume crucifere (broccoli, conopidă, varză etc.) și spanac.

Omega 3, pilonii bucătăriei anti-inflamatorii

Acizii grași Omega 3, care sunt grăsimi sănătoase, pot fi găsiți fie în plante (semințe de in, semințe de chia, ulei de nucă, ulei de rapiță, ulei de in, ulei de cânepă), fie în animale cu pește gras (somon, ton, macrou, sardine, hering). Uleiul de măsline, care conține Omega 9, ar trebui, de asemenea, să fie în meniu.

Turmericul, condimentul antiinflamator prin excelență

Turmericul conține o moleculă numită curcumină, care are proprietăți anti-inflamatorii foarte puternice și recunoscute. Este ușor de încorporat în mâncărurile de zi cu zi. Un alt condiment cu proprietăți antiinflamatorii este ghimbirul.

Leguminoasele (fasole uscată, linte, năut)

Bogate în proteine vegetale, fibre și antioxidanți, leguminoasele (fasole uscată, linte, năut) reechilibrează microbiota intestinală. Se pot găti singure în salate sau ca garnitură cu carne sau pește.

Semințele oleaginoase ca gustare

Semințele oleaginoase (migdale, caju, alune) sunt, de asemenea, bogate în Omega 3, care ajută la reducerea răspunsului inflamator al organismului. În general, toate alimentele menționate fac parte integrantă din dieta mediteraneană, reputată a fi cea mai bună modalitate de a preveni problemele de sănătate.

Sportul, esențial în dieta anti-inflamatorie

Ca o completare a dietei, activitatea fizică combate activ inflamațiile din organism. În timpul unei ședințe sportive, celulele musculare eliberează mediatori care combat inflamația. În practică, se recomandă între 20 și 30 de minute de activitate fizică pe zi. Aceasta poate fi un sport de anduranță (înot, alergare, ciclism) sau o simplă plimbare.